Bunları Biliyor muydunuz? – Bölüm 5: En Çok Satan Oyun Konsolu

Bütün Zamanların En Çok Satan Oyun Konsolu Hangisidir?

Konsolların yeni jenerasyonuna geçiş dönemini yaşadığımız bu günlerde yeni konsolların bir fenomen olan ve satış rekorları kırdığı iddia edilen Nintendo Wii’yi geçip geçemeyeceği tartışılıyor. Oysa ki bütün zamanların en çok satan konsolu Nintendo Wii değildir. Yaklaşık 100 milyon satmış olan konsol mobil platformlar da listeye katılırsa satış miktarı olarak beşinci sırada yer alır.

Bütün zamanların en çok satan konsolu, hail hazırda yaklaşık 158 milyon satmış olan 2000 tarihli Sony Playstation 2 ya da kısaca PS2’dir. Mobil oyun platformlarını göz önünde bulundurursak ikinci yaklaşık 155 milyon satışa ulaşan Nintendo DS, sadece ev konsollarını düşünürsek de ikinci yaklaşık 105 milyon satış ile orijinal Playstation olacaktır.

PS2’nin bu kadar çok satmasının pek çok sebebi vardır. Başta Electronic Arts’ın desteğini çekmesi olmak üzere pek çok sebepten SEGA’nın Dreamcast’ının firmayı iflasın eşiğine getirecek kadar başarısız olması ve bunun üzerine PS2’nin rakipleri Nintendo Gamecube ve Microsoft XBOX’un piyasaya çıkmasının PS2’den sonra yaklaşık iki sene alması pazarı uzunca bir süre tek başına Sony’ye terk etmiş ve Sony’yi bir kaç sene boyunca piyasadaki tek yeni jenerasyon oyun konsolunun sahibi yapmıştır.

Önemli bir başka faktör de PS2’nin içinde bir DVD player barındırmasıydı. DVD formatının popülerlik patlaması yaşadığı dönemde piyasaya çıkan PS2, pek çok insan için PS2 oyunlarının da oynanabildiği ucuz bir DVD player olmuştur.

PS2 aynı zamanda içinde herhangi bir ethernet donanımı barındırmamasına karşın o jenerasyonun en fazla online oynanan konsoludur. XBOX ve Halo: Combat Evolved, XBOX sahiplerinin oranı göz önünde bulundurulduğunda en popüler online oyun ve konsol olarak hatırlansa da aslında PS2 kullanıcılarının çok küçük bir yüzdesi online adapter sayesinde online oyun oynamasına karşın bu yüzde çok büyük bir sayıya denk gelmekteydi. Bu açıdan bakıldığında SOCOM serisinin oyuncu sayısı o dönemde Halo serisinden çok daha fazlaydı.

Günümüzde klasik anlamda PS2 üretimi dursa dahi Sony zaman zaman yeni ve tuhaf PS2 modelleri üretip satmaya devam etmektedir. Bunların sonuncusu 2010 yılında piyasaya çıkan BRAVIA KDL22PX300 isimli televizyondur. 22 inchlik ve 1080i çözünürlüğüne sahip bu televizyonun içinde dört gamepad portlu, tam teşekküllü bir PS2 vardır.

Microsoft, XBOX’tan Önce Konsol Üretmiş miydi?

Microsoft, oyun konsolu piyasasına da teknik olarak aslında XBOX öncesinde girmişti. Daha önce pek çok oyun konsolunun işletim sistemini yapmış olan Microsoft’un XBOX öncesinde belki de en önemli konsol tecrübesi SEGA’nın 1997 yılında start verdiği yeni konsol projesi KATANA ile olmuştur.

SEGA, Saturn ile yaptığı hataları giderip konsol piyasasını tekrar ele geçirmek amacıyla, özellikleri ile piyasadaki bütün konsolların ötesinde olan bir yeni jenerasyon konsol hayal ediyordu. 200 Mhz hızında bir SH-4 işlemcisine sahip olan KATANA’nın 100 Mhz hızında 16 MB RAM’ı, yine aynı hızda 8 MB’lık sadece GPU’ya ayrılmış RAM yanında, 2 MB’lık da ayrı APU RAM’ı vardı.

Japonya’da 1998, diğer bölgelerde 1999 yılında piyasaya çıkan, modemi sayesinde online oyun kavramını konsollara getiren ilk cihazlardan olan KATANA’yı belki de piyasaya çıkan ismi olan DREAMCAST diye tanıyorsunuz.

dreamcast

Dreamcast’ın kendine has bir işletim sistemi yoktu. Sega işletim sisteminin oyun disklerinde olmasını istiyordu. Böylece her oyun için update gerektirmeden işletim sisteminin en yeni versionu kullanılabilecek ve isterlerse geliştiriciler işletim sistemini modifiye edebileceklerdi.

Dreamcast’ın örnek işletim sistemi ise Microsoft tarafından hazırlanmıştır. Pek çok Dreamcast oyunu Microsoft’un Windows CE işletim sisteminin bir varyasyonunu kullanır. Microsoft’un asıl amacı, Windows CE’nin Dreamcast’ın ana işletim sistemi olmasıydı. Dedikodulara göre Dreamcast projesinin özellikle Sony’nin PS2’yi açıklamasından sonra tepetaklak gitmesinin arkasındaki sebeplerden biri de bu anlaşmazlıktır.

2001 yılında yıllık 52 milyar yen zarar açıklayan SEGA’ya pahalıya malolan proje, aynı yıl üretimden kaldırılmış ve SEGA’nın donanım biriminin sonu olmuştır. Dreamcast hala bütün zamanların en iyi konsolları arasında gösterilir ve Japonya’da hala Dreamcast oyunları yapılmaktadır. Başta gamepad ve online servisi olmak üzere çeşitli özelliklerinin etkileri de XBOX projesi üzerinde hala görülür.

Bu yazı, "Bunları Biliyor Muydunuz?" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar