Adım Adım Çizgi Roman #7 – Yazılar, Balonlar, Fontlar

Çizgi romanınız içindeki yazılar çok fazla dikkat edilmese de çizgi romanınızın okunmasını sağlayacak unsurlardan biridir.

Font

Türkçe font kullanmaya özen gösterin, beğendiğiniz bir font varsa bunu Türkçeleştirebilirsiniz. Bunu belirtmek gereksiz gibi gözükse de internet üzerinde Türkçe karakterleri eksik olduğu için okumayı yarım bıraktığım bir çok çizgi romana rastladım. Yazıp çizdiğiniz bir hikayenin böyle basit bir hata yüzünden okunamaz hale gelmesine yol açmayın.

Fontları Türkçeleştirmek için Fontographer programını kullanabilirsiniz.

Özel bir durum yoksa küçük harfleri kullanmayın. Eğer küçük harfli bir font kullanmak gerekliyse CC Comic Crazy fontunu tavsiye edebilirim. CC Wild Words güzel bir fonttur, bunun gibi hepsi büyük harf olan gibi fontlarda büyük I ve İ kullanmayın.

24

Büyük I ve İ’nin tırnaklı olması okumayı zorlaştırır.

Comic Sans kullanmayın. Comic Sans, Watchmen için üretilmiş olup çirkin bir font olduğu bilinciyle kullanılmıştır. Hatta yurtdışındaki firmalara başvurularda bu fontu kullanmamanız gerektiğini belirtirler.

Vurgulu kelimeler hem bold hem de italiktir, vurgulu kelimeleri bu şekilde kullanmaya dikkat edin. Font ebadı kitabın içinde her yerde aynı olmalıdır.

25Balon

Türkçe’nin uzun kelimeler içermesinden dolayı balonları genişletip çok basık hale getirmeyin, ovale yakın bir formu yakalamaya çalışın. Farklı seslerde balon tipleri değişir. Elektronik aletlerden çıkan sesler, yüksek sesler için farklı balonlar kullanın.26Düşünce balonu yıllardır kullanılmıyor. Onun yerine karakterin düşüncelerini kutucuklara yazıyorlar. Peki iki farklı karakter aynı sahnede düşünecekse ne yapmalı? Bunun için kutucukları farklı renkte verme yoluna gidebilirsiniz. Siyah beyaz çalışacaksanız kutu şekli farkı, kutunun çift çizgili olması ya da küçük harf kullanma gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.

Batman-Superman---Cross-World-v1-009

Tabii ki Batman gri.

Baskı aşamasında tekrar ele alacağım ama yazı ve balon yapma işlemini photoshop ve benzeri programlarla yapmayın. Bu iş için yine Adobe’nin kullanılması kolay Indesign programını tavsiye ederim.

Yukarıdaki Balonların İçinde Olduğu Örnek Dosyayı Buradan İndirebilirsiniz!

Efekt Yazıları

Ses efektleri ya da haykırma durumlarında da yazı yazmanız gerekecektir. Ben bu durumlarda (ilk başlarda font kullansam da) artık elle yazmayı tercih ediyorum. Bilhassa mangalarda bu yazı biçim ve stilleri oldukça önemlidir. Sıkıştırılmış, ezilmiş büzülmüş fontlar yerine (ki fontları ezme, sıkıştırma işlemini hiç bir zaman yapmayın) elinizle yazacağınız serbest bir yazı çizgi romanınıza grafik değer katacaktır.

28

“Hayırsız Ada” elle yazılmış ses efekti. 27Fontu ezip bükerek yapılmaya çalışılmış ses efekti.

Bu konudaki bize has bir sıkıntı da efektlerin yazım şeklidir. Mizah dergilerinde bu sorun gayet güzel çözülmüş olsa da çizgi romanınızda bu efektleri kullanmak (hele konu ciddi ise) komik gözükür endişesi yaratır. Abartılı ses efektlerini kullanmaktan korkmayın. Çat!, Pat!, Küt!, Güm! Bunlar çizgi romanınızı komikleştirmeyecek tam tersine yerelleştirecektir.

HİLAL109

Kenan Yarar’ın Hilal 1. bölüm’den bir sayfa. Yazı ve ses efekti çeşitliliğine dikkat!

Son Tavsiye

Balonlama ve yazı başlı başına ayrı bir iş. “Yeditepe Canavarı”nda onları da ben yapmıştım, neyse ki sonrasında imdadıma Yusuf Ulaş Tüfekçiler yetişti. Bu konuda tecrübeli kişilerden yardım alabilirseniz daha iyi olur.

Meraklısına Ödev:

Mangalardaki ses efektlerini inceleyin, ses efektlerini çizgi romanınızdaki görsel değeri olan öğeler olarak düşünün.

Bu yazı, "Adım Adım Çizgi Roman" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar