Batman Olmak Kaç Yıl Sürer?

Başlamadan önce, Batman sever bir şahıs olduğumu belirteyim. Michael Keaton’lı, Tim Burton’ın Batman’i, o zamana kadar fumetti (Teksas, Tommiks, Zagor vs.) okuyan çocuk bünyeme şok etkisi yaratmıştı. Ayrıca, Bane tarafından beli kırıldıktan sonraki yaptığı çalışmalar, profesyonel spor hayatımda bana gerçek anlamda ilham vermiştir. Kısaca Batman olmak çok da kolay değil.

Ancak eğri oturup doğru konuşalım. Burada, “Batman gerçekte kaç yaşında?” derken, çizgi romanların kaç yılında tasarlandığı ya da piyasaya sürüldüğü konusuyla değil, bu yetenekleri elde edebilmek için ne kadar çalışmak zorunda olduğu konusuna yarı bilimsel bir yaklaşım yapma niyetindeyiz. Muhakkak ki amaç bağcıyı dövmek değil, eğlenmek! Bu yüzden bunun bir eğlence yazısı olduğunu unutmayınız.

Batman

Şimidi hiç uzağa gitmeden, spin-offlara, Earth bilmem kaç serilerine girmeden, Wikipedia’dan Batman’e ait yetenekleri sıralayalım:

  1. Dahi
  2. En üst seviye fiziksel ve zihinsel kondisyon
  3. Yakın dövüş sanatları, akrobasi, dedektiflik, kaçış uzmanlığı, strateji, kılıç kullanımı, taktisyenlik ve nişancılık konularında usta
  4. Yüksek teknolojili ekipman, silah, zırh ve alet kullanımı
  5. Saklanma ve kılık değiştirme ustası
  6. Teknoloji konusunda üst düzey uzmanlık
  7. Mükemmel gözlemsel beceriler
  8. Geniş kriminal kayıtlara ulaşma
  9. Eğitimli bilgisayar hackerlığı
  10. Fotografik hafıza

Tüm eğitimleri sıralamadan önce günde 10 saat çalışmayı kabul edeceğimizi bildirelim. Kalan 14 saatin 7 saati uykuya, 2 saati biyolojik tüm gereksinimlere, 5 saatini de Bruce Wayne olarak geçirmesi gereken zamana ayıracağız. Bir insanın, gereken sosyalleşme, eğlence vs. türü ihtiyaçlarını (ne kadar bunlar Batman’de minimum olsa da) ve gizli kimliğini korumak için kullandığı diğer kişiliğini de bu Bruce Wayne olarak geçirdiği zamanların içinde kabul ediyoruz.

1. Dahi

Dediğim gibi, bu kötü niyetli bir yazı değil. Bu yüzden, zeka geliştirilebilir bir yetenek olmasına rağmen doğuştan dahi olduğunu kabul ediyorum ve bu konuya zaman ayırmadığını farz ediyoruz.

2. En Üst Seviye Fiziksel ve Zihinsel Kondisyon

Geldik en önemli konulardan birine. “Peak level” terimi, çizgi roman karakterlerinde sıklıkla “olympic level athlete” terimi ile birlikte kullanılıyor. Yani herhangi bir süper-insan durumu olmadığını, o fiziksel yeteneklerde olimpiyat madalyası almış bir sporcuyla benzer fiziksel yetkinliğe sahip olduğunu ima ediyor.

Olimpiyat tarihine gün itibariyle baktığımızda olimpiyat madalyası almış en genç sporcu, Rus buz patenci Yulia Lipnitskaya. 15 yaş, 249 günlükken (neredeyse 16) olimpiyat şampiyonu olmuş. Gerçi buz pateni, yüksek oranda tek yönlü bir disiplin. Yani futbol, basketbol, triatlon, pentatlon gibi birden çok fiziksel gereklilik istemiyor. Ama dedim ya, bu Batman sever biri tarafından yazılmış bir yazı ve rakamlar daima en iyi ihtimale göre hesaplanacak.

Yulia Lipnitskaya

Yulia Lipnitskaya

Yulia hanım kızımız, 4 yaşındayken eğitimine başlamış ve 15 yaşındayken (evet 16 değil, 15’e yuvarladım) madalya kazanmış.  Yani 11 yıllık, oldukça yoğun bir antrenman programı anlamına geliyor. Buz pateni gibi tek yönlü branşlarda, günlük antrenman süresi pratikte düşük olabilir. Ancak artistik yönü olan branşlarda (buz pateni gibi) bu süre artar. Biz, artistik ve teknik yönünü yok sayarak, antrenman bilimi eşliğinde bir rakam belirleyeceğiz.

Yulia’nın günlük antrenman süresi, ilerleyen yıllarda artmış olsa da, küçük yaşlarda düşük olacağı gerçeğini kabul edersek 3-4 saat süreye eş değer gelir. Yani, 11 yıl boyunca günde 3 saati cebe koyalımAşağıya yuvarladık ve Yulia’nın çok yetenekli olduğu gerçeğini, farklı bir insanın çok daha uzun süre çalışması gerekeceğini yok saydık.

Fakat o da ne? Bu kızın, sadece tek yönlü becerisi gelişmiş. Deneyimlerime dayanarak söylüyorum, üst düzey jimnastikçi, buz patenci gibi bazı sporcular çok basit atletik becerileri mecburen ıskalıyorlar. Örneğin; hiç bir zaman “sprint atarak koşmak” zorunda kalmadıkları gerçeği var… Ya da en basitinden, bırakın ek ağırlıkları, o yaştaki bir çocuğun yapması gerektiği haliyle kendi vücut ağırlığıyla kuvvet çalışmaları yapmak da zorunda. Yani Yulia gibi yetenekli birinin Bruce Wayne olması için, teknik antrenmanları bir kenara atarak üst seviye kuvvet (hem de 3 çeşit kuvvet antrenmanının tamamını, yani maksimum kuvvet, çabuk kuvvet ve kuvvette devamlılık) ve dayanıklılık antrenmanları yapmak  zorunda.

batman-olmak-2

Burada karşımıza bir diğer fizyolojik engel çıkıyor: Özellikle maksimum ve çabuk kuvvet antrenmanları, kaslardaki enerji depolarını çabuk tüketiyor. Böylelikle, iyimser tahminle 1 birim çalışmaya karşılık 2 birim dinlenme uygulaması gerekiyor. Bu keyfi bir durum değil, kaslarda gelişim sağlanabilmesi için gerekli uyaranları alabilmesi adına bir zorunluluk. İyi niyetli davranarak, günde 1 saatini de üç çeşit kuvvet çalışmalarına ayırdığını söylüyoruz. Ancak bu kuvvet çalışmaları da diğer fiziksel çalışmaların tamamını muhtemelen engeller.

Dayanıklılık çalışmalarını da (tüm dayanıklılık çeşitleri, detaya girmeyelim) o günün ilerleyen saatlerinde yaptığını kabul ediyoruz. Öyle ya, beklenmedik eklem ve adele sakatlıkları istemeyiz. Esasında, dayanıklılık çalışmalarında periyodik olarak çalışma süresini arttırma gerçeği var ancak yine iyimserlik yaparak günde sadece 1 saat dayanıklılığa ayıracağız.

Kısacası, “en üst seviye fiziksel kondisyon” için günde 5 saat (uyku harici saatlerden mecburi 2 saat dinlenme çalarak) vaktini aldığını görürüz.

En üst seviye zihinsel kondisyon de çalışmaya ihtiyaç duyacaktır. Doğuştan dahi olduğunu zaten kabul ettik, ancak buradaki mental kısmı, sadece zeka değil, dikkat, konsantrasyon, algı, kavrama, analitik düşünce ve şu anda aklımıza gelmeyen diğer zihinsel beceriler de var. O verdiğimiz 2 saatlik dinlenmeye de bunları serpiştiriyoruz.

Özetle, bunlar için en üst dereceden yetenekli olduğunu farz ederek 11 yıl boyunca günde 7 saat vakit harcıyor.

Yorumlar