Beyin Yakan Bir Komedi – Arakawa Under The Bridge

Beyin yakan bir animenin beyin yakmayan incelemesine hoş geldin sevgili okuyucu. Şimdi mantığını bir kenara bırak ve öyle okumaya devam et. Zira başka türlü keyif alamayacağın bir yolculuk bu.

“Absürt komedi” türüyle ne kadar alakalısınız bilemesem de, ben bu türden yapımları ara sıra da olsa izlemeyi çok severim. Arakawa Under The Bridge, tam anlamıyla bir absürt komedi. Bundan daha azını beklemeyin, ama daha fazlasını da ummayın. Bir diğer deyişle eğer absürt komedi sevmiyorsanız bu incelemeyi şu anda okumayı kesebilirsiniz. Sevenleriyle ve meraklılarıyla baş başa kaldığımıza göre hadi başlayalım.

arakawa-1

Konu

Her şey, hiç bir şekilde borçlu kalmama prensibiyle yaşayan Kou Ichinomiya ile başlıyor (öyle ki kravatında bile “Asla borçlu kalma. yazar). Bu prensibi gerçek anlamda her şekilde uygulayan birisinin başına gelebilecek en kötü şey nedir peki? Birisine hayatını borçlu kalmak. Bu borca kaldığı kişi de Arakawa’nın yüzü diyebileceğimiz kızımız Nino’dan başkası değil. Borcunun karşılığında Kou, Nino’ya çok şey vaat etse de Nino’nun sadece tek bir isteği vardır. Kendisi ve arkadaşlarıyla beraber Arakawa’daki köprünün altında kendisinin erkek arkadaşı olarak yaşaması. Kou başta istemese de prensibi baskın gelir ve asıl hikayemiz(!) Kou’nun köprü altında Nino ve arkadaşlarıyla yaşamasıyla başlar. Evet konu biraz yavan gibi. Doğrudur. Ama bu animede önemli olan şey konu değil.

Karakterler

Konu önemli değil dedim belki ama aynısı karakterler değil. Zira her birinin ilk görünüşünde bile kahkahalar atabiliyorsunuz. Özellikle Sister ile tanışma anınızın animedeki favori sahnelerinizden biri olabileceğini şimdiden söyleyebilirim. Sadece o mu? 620 yaşında bir Kappa olduğunu söyleyen Kappa kostümü giymiş bir köy şefi (köyden kastım köprü altını bir köy gibi düşünün), Kafasında yıldız maskesiyle gezinen bir müzisyen(?), Sürekli beyaz şeritte yürüyen bir adam… Bu liste böyle gider. Ha hiç biri tabi ki de Nino değil ama olsun. Nino’ya Arakawa’nın yüzü dememin sebepleri var. Peki Kou? Meraklanmayın. O da gayet iyi tasarlanmış bir karakterimiz.

arakawa-4

Hakkındaki Diğer Yapımlar

Manga

Anime sadece 13 bölümlük iki sezondan oluşuyor ama manga biraz daha ileriye gidiyor. Yaklaşık iki katı kadar. Yani bir diğer deyişle animede o kadar hızlı geçmesine rağmen manganın neredeyse 200 bölümünü ancak işlenebiliyor ki bunun sebebi büyük ihtimalle uzadıkça manganın popülerliğinin düşmesi yüzünden animeleştirilmekten vazgeçilmesi. Ama eğer animesini seviyorsanız kesinlikle mangadan devam edin. Hazır yıllar sonra çevirili hali bulunabilirken kaçırmayın.

Live Action

Şimdi genel live action leşliğini bir kenara bırakırsak. Arakawa Under The Bridge tamamen anime/manga formatı için tasarlanmış bir yapım ve sadece bu formatlara özgü olmalı. İyi bir iş çıksa bile Live Action olayının her şeyiyle Arakawa’nın ruhunu ve komedisini öldüreceği kanısındayım.

Televizyon Dizisi

Evet televizyon dizisi de var. Eğer merak ederseniz buna da bakabilirsiniz. Lakin hakkında söyleyeceklerim Live Action altında yazanlarla aynı.

arakawa-3

Son Yorum

Bu animeyi neden seviyorum sorusunu düşünürken ilk aklıma gelen şey çizimleriydi. Tamam öyle mükemmel bir çizim kalitesi yok, ama bence bu yapım için daha iyisi istense de yapılamaz. Mimiklerin yansıtılışı, arka fondaki ufak detaylar… Kısaca özetlersek her şeyiyle tam olması gerektiği gibi olmuş. Seslendirmeler de çizimlerle uyumlu olunca ve bunlar iyi bir absürt komedi anlayışında birleşince ortaya gerçekten de izlenilebilir bir yapım çıkmış.

Onun haricinde pek çok komedi animesinde yapılan “Bölüm İçinde Bölüm” olayı bu animede de geçerli. Arada bağları olsa da hizmet ettiği büyük bir resim yok dersem yanlış konuşmuş olmam ki animenin buna da ihtiyacı yok.

Sonuç olarak ortaya absürt komedi sevenlere hitap etmeyi amaçlayan güzel bir yapım çıkmış. Absürt komedi izlemek veya bu türe bir şans vermek istiyorsanız kesinlikle önerdiğim yapımlardan. Şimdiden iyi izlemeler.

Yorumlar