Bilimkurgu Sevdiren Anime – Steins Gate

Öncelikle şunu söyleyeyim bilimkurgu animelerini sevmiyorum. Karmaşık konulu şeyleri izlemek beni yoruyor. Rahatlamak ve dinlenmek için yaptığım izleme eylemi beni neden yorsun ki? Bu gibi cümleleri savunsam da en sevdiğim animeler listesinin ilk iki üyesi tamamiyle insanı, konusuyla, konuşmalarıyla, olay örgüsü ve karakterlerin psikolojik durumları ile yoran animeler. Bu çelişkinin sanırım mangakanın hayal gücü ve olayları karıştırabilme kabiliyetine olan saygımla alakası var. İşte o mangakasına saygı duyduğum 2 animeden biri Steins Gate. Peki, Steins Gate ne demek? Bunu animenin sonlarında öğreniyorsunuz o yüzden söylememek daha mantıklı bir seçim olur

Animenin konusu zaman makinası hakkında. Konu zaman makinası olunca bu konuya ilgi duyan insanların aklına bazı genel şeyler gelmiştir. John Titor? IBM 5100? Zaman da yolculuk? Evet, evet hepsi var hatta karakter olarak John Titor bile var. Bilimkurgu, zaman makinası diye anlatılınca ciddi bir anime gibi gelebilir ama özellikle ana karakterimiz sayesinde birçok komedi animesinde gülmediğiniz kadar gülmek mümkün. Tabi zaman zaman ağır drama da bağlayabiliyor. Yani olayları mı çözmeye çalışalım? Gözümüzden yaş gelene kadar kahkaha mı atalım? Yoksa bir anda duygulanıp selpağa mı sarılalım? Steins Gate izleyiciye işkence ediyor anlayacağınız..

John-Titor (860 x 428)

John Titor? ,IBM 5100?

Konuya ilgi duymayan ya da bu isimleri bilmeyen arkadaşlar için kısaca açıklayalım. Bir dönem eminimki sosyal medyada bununla ilgili bir şeyler görmüşsünüzdür. Eski yıllara ait bir fotoğrafta yer alan bir adam, fotoğraftaki diğer insanlardan görünüş ve giyim tercihi olarak çok farklı durmakta. Çevredekiler o yılı yansıtırken bu abi günümüzdeki herhangi biri gibi. Daha sonraları 2000 yılında bir blog aracılığı ile kendini 2036 dan gelen John Titor isminde bir asker olarak tanıtıyor. Amacının 1975’e gitmek olduğunu söylüyor. Bunun sebebi ise bir IBM 5100 bulmak. IBM5100 baya eski bir bilgisayar modeli bu arada… John Titor’un bunu aramasının nedeni eski yazılımların ayıklama (debug) işleminin sadece bu bilgisayarın içindeki kodlarla yapılabiliyor olmasına dayanıyor.

Peki, Animenin Konusu Nasıl?

Konuya girmeden önce karakterleri tanımak sanırım kafanızda bir şey oluşması için daha makul. Çünkü yan karakterler konuya o kadar fazla müdahale ediyor, ki olay örgüsünü kaçırmak mümkün.

Hououin Kyouma: Ana karakterimiz aslında Rintaro Okabe adında biri ancak kendini Çılgın Bilim adamı Hououin Kyouma (Hooooooovin Kyouma) olarak tanıtıyor. Oturduğu daireyi küçük bir laboratuvara dönüştürmüş, Örgüt ismini verdiği kendi kafasında kurguladığı hayali bir organizasyonu düşman olarak gören ve ara sıra cep telefonunu kulağına götürüp bazen birilerine örgüt hakkında bilgiler verirken, bazen örgütten kaçmak için destek isteyen biri. Üzerinden hiç çıkarmadığı laboratuvar önlüğü ve kötü adam gülüşleri ile görüp görebileceğiniz en eğlenceli kişiliğe sahip karakterlerden biri olabilir. Ayrıca animenin tüm duygu yoğunluğu bu karakterin omzunda yani güldüren de Okabe, ağlatan da Okabe…

Bahsini ettiğim IBM 5100

Bahsini ettiğim IBM 5100

Kurisu Makise: Animenin heroini diyebileceğimiz karakter bu. Amerika’da yaşayan baya zeki bir bilim insanı kendisi. Ve zaman makinasının isminin geçmesine dahi karşı çıkan biri. Okabe ile ilk karşılaşması Okabenin Nakabachi isimli profesörün konuşmasına gidip orada olay çıkarması ile başlıyor. Kurisu, Okabe’yi oradan alıp uzaklaşıyor. Ancak daha sonra Okabe üst katların birinde Kurisu’yu kanlar içinde yatarken bulacaktır.

Mayuri Shiina: Animede bilimle alakası olmayan karakterlerden olsa da, Okabenin laboratuvarının önemli bir üyesi. Mayuri tamamen saf ve iyi kalpli, kimseye zararı olmayan, cosplay yapıp hizmetçi kafe de çalışan biri. Okabe’yle çocukluktan arkadaş olmakla birlikte, kendisini Okabe’nin rehinesi olarak tanıtmakta .Bir de tutturuuuuu var tabi. Buna benzer bir şey görmüşsünüzdür başka animelerde. Naruto’da Deidara’nın hmmlamaları ya da High School Dxd’de (izlemiyorum ya bir arkadaş anlattı oradan biliyorum.) Akeno’nun sürekli “ara ara” demesi gibi Mayuri’de ne zaman bir tanıdığını görse ‘Tutturuuuuu’ diye giriveriyor olaya. Mayuri gibi mükemmel derecede iyi kalpli bir karaktere ister istemez sevgi beslediğiniz için sorun etmiyorsunuz . Ancak youtube’da ‘Mayuri tutturi song 10 hours’ isimli bir video var. 10 saat dayanabilen varsa buyurun Mayuri sevginizi bir sınayın.

Itaru Hashida (Daru): Laboratuvardaki şişman, bilgisayar bağımlısı karakterimiz olmaktadır. Zaman zaman başka imalara çekilebilen cümleleri animedeki dişi karakterlere söyletmeye çalışır. Biraz sapıktır anlayacağınız.

Moeka Kiryū: Ortalıklarda deliler gibi IBM 5100 arayan, pek fazla konuşamayan genellikle mesaj yoluyla iletişim kuran bir karakterdir.

Steins-Gate (860 x 537)

Luka Urushibara: Bir tapınakta babasına yardım etmektedir. Okabeden hoşlanmaktadır. Dışarıdan güzel bir kız gibi görünse de gerçekte erkektir.

Faris Nyannyan: Gerçek adı Rumiho Akiha olan ve Akihabara şehrinin moe kültürü’nün (hizmetçi kafe -kedi kulaklı hizmetçi kafe kültürü) yerleşmesini sağlayan şehrin en zengin kızıdır. Ancak Mayuri ile bir hizmetçi kafede çalışmaktadır. Genellikle konuşmalarının sonunu miyav diye bitirir.

Suzuha Amane: Okabenin evinin hemen altındaki televizyon tamircisi dükkanında part-time çalışan karakterimizdir. Bir sebepten Kurisu Makise’den nefret etmektedir.

Bunlar dışında birçok karakter olsa da, Okabe tarafından lab üyesi yapılan ve en önemli karakterler bunlar. Merak uyandırıcı bir spoiler verirsek; bu saydığım karakterlerden biri gelecekten gelen John Titor, bir diğeri ise onun ebeveyni… Acaba hangileri?

Yorumlar