Daha İyisi Gelsin Artık, Kaç Sene Oldu: Güz Alacakaranlığı Ejderhaları – Animasyon

Bundan yaklaşık iki hafta kadar önceydi, belki de üç. Ejderha Mızrağı (Dragonlance) evrenini konu olan kitap serisinin ilki olan Güz Alacakaranlığı Ejderhaları hakkında birkaç kelime konuşmuştuk. Hikayesi, karakterleri ile dillere destan bir kitap ve devamının da ilkinden aşağı kalır yanı yok, tecrübe ile sabit. Özellikle hikaye kısmını aklınızdan çıkartmayın. Zira 2008 yılında kitapla aynı ismi taşıyan animasyon filmi bu ve diğer birçok konuda beklentileri karşılamayı pek başaramamış.

Açıkçası çekildiği yıla baktığım zaman ortaya nasıl böyle bir şeyin çıkmış olduğuna pek anlam veremediğimi söyleyebilirim. Yıl 2008 ve Paramount Pictures yapımı bir animasyon. Yönetmen koltuğunda Will Meugniot var. Benim adını daha önce duymadığım birisi. 1988-1989 yılları arasında The Real Ghost Busters’ın (IMDB 7,6/10) yönetmenliğini yapmış. Bunun dışında da kayda değer bir yapımı -gerçi sözünü ettiğim Ghost Busters serisi hakkında bir fikrim yok- gözükmüyor. Dublaj kısmında Michael Rosenbaum (Tanis) ve Kiefer Sutherland (Raistlin) tanıdık gelen isimler arasında. Lafı fazla uzattım sanıyorum. Bakalım filmde neler varmış(!), neler yokmuş?

dragonlancedragonsofautumntwilight2

Biz daha çok yokmuş kısmı ile karşı karşıya kalacağız. Kısa bir bilgilendirmenin ardından Tanis ve Flint’in karşılaşması olan Solace buluşması ile başlıyor film, kitaptakine benzer bir şekilde. Ancak çok geçmeden film kendince ilerlemeye başlıyor. Beş yıllık ayrılığın ardından söz verdikleri gibi Tika’nın çalıştığı Son Yuva Hanı’nda buluşan yol arkadaşları hikayelerini anlatmaya başlarken biri asa taşıyan kadın diğer ise uzun boylu erkek olan barbarların başı çok geçmeden derde girer. Daha ne olup bittiği anlaşılamadan goblinler hanı kuşatır. Yol arkadaşları arka kapıdan, mutfaktan kaçarlar. İkilinin hikayelerini dinleyen grup, dünyanın karşı karşıya kaldığı tehdit karşısında harekete geçmeye karar verirler…

Olmamış

Yazının sonuna da aynı şeyi yazacağım şimdiden söylüyorum, olmamış. Kitaptaki orijinal hikaye bu şekilde ve film içerisinde pek fazla dışına çıkılmamış gibi duruyor. Ancak olayların işlenişi çok yapay olmuş. Öncelikle söz verilen o buluşma sahnesi, o kadar yıl ayrı kalan arkadaşların buluşmaları çok üstün körü işlenmiş. Hele Raistlin ve Tanis karşılaşması açıkçası olmamış. Senaryodan kopmaya başladığımız yerde bu buluşma. Zira asıl hikaye ile olan kopukluklar buradan sonra giderek artıyor.

Yol arkadaşlarının tutsak edildikten sonra kurtuldukları daha doğrusu kurtarıldıkları sahne ve akabinde elf yurdu Qualinesti’ye gittikleri kısım alakasız bir diğer hüsran. Tamam kitaptaki kadar detaylı işlenemez ancak bu da hoş olmamış. Esir tutuldukları araba içindeki diyalogların büyük bir kısmı atlanmış. Bununla birlikte karakterler doğru bir şekilde aktarılmamış. Hatta bir tanesi direkt pas geçilmiş. Filmin genelinde etkisini hiç kaybetmeyen sıradanlık hissi Qualinesti’de iyice zirve yapıyor. Kitapta yapılan tasvirler ile alakası olmayan bir ortam karşılıyor izleyiciyi. Mevcut teknolojinin daha iyi şeyler ortaya çıkartabildiğini biliyoruz. IMDB sıralamasında ilgili kategorideki filmlerin en iyiler sıralamasında olanların çoğu daha eski tarihlerde çekilmiş. Üst sıraladakilerin çoğu komple üç boyutlu doğru, ancak iki boyutta yapılan animeler (örnek olarak Spirited Away-2001, Howl’s Moving Castle, 2004) listede çok iyi sıralarda yer alıyor. Filmde sürekli hissedilen özensizlik biraz da bu üç boyut meselesi ile alakalı. Sebebi, filmdeki ejderhaların üç boyutlu olarak aktarılmış olması. Aynen öyle; tüm film iki boyutlu akıyor ama ejderhaların hepsi hepsi üç boyutlu olarak arzı endam ediyor. Daha fazla kopukluk olması sağlanamazdı. Demek isterdim ama olmaz olur mu.

qtyvkasenvobmm86wbzcljkx6rq

Kitabın sonunda yaşanan olaylar, Verminaard ile yapılan dövüş en can alıcı noktayken filmde tam anlamıyla öylesine yapılmış havası var. Hele bir yer var ki ‘yuh artık!’ dediğim oldu. Seri hakkında yapılacak en kötü şeyi yapıyor film. Verebileceği en büyük spoilerı izleyicinin karşısına çıkartmaktan hiç çekinmiyor. Hemde en direkt haliyle.

Daha İyisi, Lütfen

Filmle ilgili iyi olduğunu söyleyebileceğim tek yer jeneriğin hemen ardından gelen bir özet kısmı. Krynn üzerinde yaşanan olaylar ile ilgili bilgi vermek için yapılmış olan kısım -maksimum iki üç dakika- koca filmin en iyi kısmıydı. Genelde bir şeyi eleştirirken yapıcı olmaya özen gösteririm. Ancak bu film için ne yazık ki bu gereğinden fazla iyimserlik olurdu. Yapılmış olmasını iyi bir şey olarak görmek bir nebze durumu kurtarır, belki. Yıl oldu 2016, 2017’ye az kaldı. Lütfen daha başarılı bir yapım ile gelsin Ejderha Mızrağı ekranlara.

Yorumlar