Geçmişten Günümüze Teenage Mutant Ninja Turtles
Gerek Türkiye’de, gerekse dünyada oldukça ünlü olan Ninja Kaplumbağalar sayısız televizyon serisinde ve iki farklı film serisinde boy gösterdi. Hatırlıyorum, zamanında “Kim 500 Milyon İster?” yarışmasının bir bölümünde isimleriyle ilgili soru gelmiş ve yarışmacı bilememişti. Kahramangiller okuyucusunun isimler konusunda bir sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum ama 32 yıldır popüler kültürün içerisinde bulunan dört kardeşin kronolojik bir incelemesini yapmak gerektiğini düşünüyorum.
Ninja Kamplumbağalar (Teenage Mutant Ninja Turtles, kısaltmasıyla TMNT) 1984 yılında Kevin Eastman ve Peter Laird tarafından yazılıp çizilen bir çizgi romandı. Çoğunlukla Frank Miller’ın işlerinin parodisi olan seri, kolaj doğasına rağmen beklenilenden daha büyük bir kitleye ulaştı ve kısa sürede popüler hale geldi. Sonrasında konseptin çocuklara ulaşması adına tonu düşürülen çizgi film, beyaz perdeye giden yolu açtı. Mirage Comics’in en bilinen ürünü olmasıyla, günümüzde hala IDW’den çizgi romanları çıkan seri, Michael Bay’in yapımcılığını yaptığı yeni nesil film serisiyle yeniden büyük kitlelere ulaştı.
70’li yılların ortalarına doğru doğan jenerasyondan itibaren her on yılın kendine has bir Ninja Kaplumbağa anlayışı oldu. Bu nedenle benim gözümün nuru kaplumbağalar 2003 yılında çıkan Ninja Kaplumbağa’lar olacak. Şimdiki çocukların Ninjaları 2012’de çıkan çizgi filmdeki olacak. Defalarca evrimleşen bu seriden bahsetmek benim için hiç kolay değil, serilerden bahsederken ait oldukları dönemin etkilerini de unutmamak gerek.
Eastman and Laird’s Teenage Mutant Ninja Turtles (1984)
Orjinal Ninja Kaplumbağalar, oryantal kafada bir Japon intikam hikayesidir. Kaplumbağalarımızın mutasyon sonucunda yaşadıkları, Marvel’ın New Mutants ve Daredevil’ına göndermedir. Genç kaplumbağalarımız insan gibi olsa da asla kabul görmeyecekleri bir dünyadadırlar ve güçlerini toksik bir atıktan almaktadırlar. Kaplumbağalarımızı eğiten Usta Splinter, The Foot Ninja Klanının en büyük savaşcısı Hamato Yoshi’nin evcil faresidir ve onu izleyerek Ninjutsu öğrenmiştir. Hamato Yoshi rakibi Oroku Nagi’yi sevdiği kadın uğruna öldürünce Japonya’dan Amerika’ya kaçar. Yıllar sonra Nagi’nin kardeşi Oroku Saki, Shredder ismiyle Amerikan Foot klanı ninjalarının başına geçer ve Hamato Yoshi’yi öldürür. Mutasyonla beraber intikam almak için şansı olan Splinter, çocuklarını bu gaye adına yetiştirir. Büyüdükleri zaman Shredder’ı öldürüp, Hamato Yoshi’nin intikamını almak. Daredevil’ın babasının öcünü almak adına kahramanlığa başlaması, Elektra’nın The Hand ninja klanı arasındaki benzerlikleri, konunun işlenişinde absürdlük dışında şakalar, espriler olmaması Ninja Kaplumbağaları bir pastiş çizgi roman yapmakta.
İlk hikayelerinde Shredder’ı yenen Kaplumbağalar, sonrasında 80’ler çizgi romanlarında sık işlenen maceraların benzerlerini yaşamaya devam ederler. Shredder’ın dönüşü ve sonrasında -spoiler- uzaylı çıkması -spoiler- gibi beklenmedik klişeler serinin aslında zamanının materyalini ne kadar ustaca kullandığını göstermekte. Tesadüfen de olmuş olabilir bunlar, yazarlar hikayeleri yazarken komik olsun, millet dalga geçsin diye yazmış olabilir fakat yapılan iş çok kaliteli.
O yıllarda tüm kamplumbağaların bandanaları kırmızı. Kardeşten kardeşe farklı bir renk yok. Zaten çizgi roman siyah beyaz, sadece renkli kapaklar çizilirse orada kırmızı olarak görüyoruz. April O’neil ise bir haber muhabiri değil, Baxter Stockman’ın asistanı olan bir bilgisayar programcısı, sonrasında bir antika dükkanı açıyor.
Bugün serinin ilk sayısını almak isterseniz 700-400 $ arasında bir fiyat ödemeniz gerekiyor. Çizgi romanların “Bronze Age” dönemine ait olan bir eser, yaşlandıkça fiyat olarak da uçacak demektir. Bunu neden söylüyorum, çünkü ilerki yıllarda böylesine bir miras yaratan seri klasik çizgi romanlar arasında sayılabilir demek.