Geçmişten Günümüze Teenage Mutant Ninja Turtles

 İşte o Çizgi Film: Teenage Mutant Ninja Turtles (1987)

Eğer sabahları erken kalkıp bu şovu izleyen çocuklar olmasaydı, TMNT kült bir çizgi roman olarak tozlu sayfalara karışırdı. Geniş hedef kitlesine uygun yapılan adaptasyon, şiddetin azaltılması ve çocuklara uygun temaların işlenmesiyle hepimizin bildiği mit yaratılmış oldu. Şahsi kanaatim bu serinin abartıldığı yönünde, velakin TMNT’nin bazı temel noktaları bu çizgi filmde yaratıldı. Örneğin önceki sayfada bahsettiğim gibi, Kaplumbağalarımızın bandanaları bu seride renklendi. Daha da önemlisi, bundan önce kişiliklerinde olan farklar bu kadar bariz değildi.

Neden sevmiyorum? Yani doğrudan sevmiyorum veya kötü diyemem ve yıl açısından bakarsak Batman Animated Series, X-Men Animated Series kalitesinde bir iş beklemek de yanlış olur. Sevmeme nedenim ana akıma uysun diye verilen kararlar, örneğin İngiltere’de yasalardan ve dönemin başbakanı Margaret Thatcher’ın bizzat yaptığı baskıdan dolayı(!) Genç Mutant Kahraman Kaplumbağalar olarak yayınlaması (Teenage Mutant Hero Turtles). Krang, bir süper-kötü olarak ayrı nefret ettiğim karakterlerdendir. Gerek kötü dizayn edilmiş android vücudu, gerek çizgi roman Utromlarıyla alakası olmaması, gerek Shredder arkasındaki plot twist’i çalması, April O’neil’ın haber muhabiri olması… Say say bitmez.

Google’da arattığınız zaman, TMNT’in pizza satışlarını bile yükselttiğini görüyorsunuz. E dururlar mı, bir de bunun çizgi romanını yapmışlar. Reklam için Japonya’da iki bölümlük Mutant Ninjas diye OVA’da yapılıyor.

2003 ve 2012 TMNT çizgi filmlerindeki kaplumbağalar nostalji adına buradaki ninjalarımızla beraber savaşmışlardır, O serilerden bahsettikten sonra hangi bölümleri izlemeniz gerekiyor, bu bölümlerin ne kadar güzel olduğundan bahsedeceğim. Şimdi sırada film serimiz var.

Canım Shredder'ım, canım Utrom'larım...

Canım Shredder’ım, canım Utrom’larım…

Bir Saniye! Adam Fare mi, Değil mi? Hamato Yoshi Karışıklığı

Hamato Yoshi, 1987 ve 2012 çizgi filmleri, Adventures ve yeni IDW çizgi romanlarında Splinter’a dönüşürken, orjinal seri ve kalan diğer mecmualarda Splinter’ın ustasıdır. Şahsen Hamato Yoshi’nin Splinter’ın ustası olmasını daha çok seviyorum çünkü arkasındaki “kan davası” temasını güçlendiriyor. “Ustamızı öldürdüler, kanı yerde kalamaz, onur meselesi” karakterlerin sözde Ninja olmasını engelleyen bir tema. Bazı eleştirmenler “Fare izleyerek Ninjutsu nasıl öğrenmiş?” diyor, garip argüman bence. Neticede Ninja Kaplumbağalardan bahsediyoruz ve Hamato Yoshi’nin Splinter’a dönüşmesi, hikayeye hiçbir şey katmıyor. Bir TMNT serisinde ilk dikkat ettiğim noktalardan birisi budur. Bu yanlışlığın sorumlusu da 87 çizgi filmi, kendisini çocukken sevsem de büyüdükçe soğumamın başlıca nedeni, TMNT mitini sırf çocuklara satalım diye hikayeleri pencereden dışarı atmasıdır. TMNT çizgi romanlarındaki maceraların, 87 çizgi filmiyle alakası yoktur. Aralarındaki tek benzerlik, kahramanların Ninja Kaplumbağalar olmasıdır. Günümüz filmlerinin de en büyük boşluklarından birisidir. 2014 reboot filminde Hamato Yoshi’nin esamesi okunmuyor… Hepsi de şu Megan Fox’a filmde zaman ayırmak için… Neyse efendim o filmlere de geleceğiz.

Türk Televizyonlarında Bir Tatil Klasiği: Ninja Kaplumbağa Filmleri

1990’da plastik makyaj, kostüm ve kukla teknolojisinin harman kullanıldığı Teenage Mutant Ninja Turtles geldi. Manhattan’ın ikonik kahramanlarının ilk beyaz perde macerası iki adet devam filmi için de yeşil ışık yaktı. Mirage çizgi romanlarına daha yakın olan film, kaplumbağaları tüm dünyaya tanıttı.

Tasarım açısından bir çocuk filmi olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum, yapımcı stüdyonun yakın dönemde çekilen Batman (1989) gibi uyarladıkları materyal konusunda ne yapmak gerektiğini bilmedikleri açık. “Acaba hedef kitlemiz çocuklar mı… Ama çizgi romanlardaki şu kısımlar çok havalı…” diye yazılmış gibi hissettiriyor senaryo.

Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)

Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)

Serinin ilk filmini izlerken sıkılacağınızı düşünmüyorum fakat ikinci ve üçüncü filmler için aynısını söyleyemeyeceğim. İlk filmde ekibin yolunu bulamaması ikinci filmde tavana vuruyor. Nostalji adına izlerken iyi güzel hoş, fakat açıp tekrar izleyeyim desem dayanamıyorum. İkinci filmde Kaplumbağalar doğru düzgün silahlarını kullanmıyor bile ve bunu küçük bir çocukken fark etmiştim. Zaten sonrasında 2007 yılına kadar beyaz perdede bir TMNT filmi görmüyoruz.

Yorumlar