Hayalet Avcıları: Gorilli mi, Gorilsiz mi?

Açılın, çocukluğunuzu mahvetmeye geldim! Nasıl olacak peki? Tabii ki çocukken ayıla bayıla izlediğimiz çizgi filmleri yapan büyüklerin kırdığı cevizleri anlatarak. Konumuz ise malum, Hayalet Avcıları. Bugünün genç yetişkinlerine“Ghost Busters’ın çizgi filmi vardı ya?” diyecek olursanız, çoğu size bakarak şunu sorar: “Gerçeği mi, yoksa gorilli olan çakması mı?”  İşte ben, şimdi geçmişin bu sır dolu perdesini aralayacağım. Öncelikle, bu yazı filmler hakkında değil. 1984 ve 89 yapımı iki film hakkında bilgi edinmek isteyenler, yazarlarımızdan Özge Nur Küskün‘ün şahane yazısını okuyabilirler:

Bir Nesli Hayaletler Peşinde Koşturan Efsane: Ghostbusters

Üç Hayalet, Bir Efsane

80’lerde ve 90’larda çocuk olmuş kişilere “Hayalet” dediğinizde akıllarına bir sürü şey gelir. Safari giysileri içinde bir gorilden merhum Patrick Swayze’ye, Marshmallow Man’den çömlek yaparken sevişen Demi Moore’a kadar çok tuhaf bir imajlar kümesidir bu. Ama özellikle 70’ler ve erken 80’lerde, animasyon dünyasındaki en ünlü hayalet kuşkusuz Casper’dı. Sevimli Hayalet Casper denince, kafalarına geçirdikleri çarşafın ucu sarkmış gibi görünen üç kötü niyetli ağabeyini hatırlar mısınız? Agresif lider Stretch, eşek şakalarından pek hoşlanan Stinkie ve bu hayalet üçlüsünün Avarel’i diyebileceğimiz pek zeki olmayan, şişman Fatso. Casper’ın arkadaş olmaya çalıştığı kişileri sürekli kaçıran ve tüm zamanlarını insanları korkutmak için planlar yapmakla geçiren bu üç hayalet, Ghostly Trio olarak anılır.

İşte onlar, özellikle de dahiyane çizimleri nedeniyle Casper’ın kendisinden de fazla ikonlaşmıştı. Columbia Pictures da bunun farkındaydı, yoksa niye yeni filmlerinin logosunda bu üçünün en sevimlisi olan Fatso’yu kullansınlardı ki? Bu logo, yani No-Ghost Sign hatırlayacağınız gibi hayalet imgesinin üzerine trafikte kullanılan yasak işaretini getiriyordu. Michael C. Gross tarafından tasarlanmıştı ve bence grafik tarihinin en başarılı logolarından biriydi.

Casper’ın yapımcı firması Harvey Famous, derhal Columbia Pictures’a dava açtı. Eh evet, Columbia’nın yaptığı şey ayıptı ve bence de tazminat ödemeleri gerekirdi. Ancak… Ghostbusters 1984’te vizyona girmişti. Yani bundan 32 yıl önce. Açılan davada talep edilen tazminatsa, 50 milyon dolardı. Harvey Famous, talep ettiği korkunç miktarın yanı sıra, çekilen bütün Ghostbusters filmlerinin, negatifleri de dahil olmak üzere yok edilmesini istemişti. Bu gerçek dışı talepler, firmanın ciddiye alınmasını engelledi ve dava 1986’da düştü. Mahkemenin gerekçesi de şuydu; “Bir hayalet kaç farklı şekilde çizilebilir ki!”  İnsan gerçekten hayret ediyor. Gelsinler de şimdiki Hollywood konsept tasarım piyasasını görsünler. Ancak, Columbia Pictures’ın hukuki dertleri bununla bitmemişti, hatta yeni başlıyordu. Çünkü Ghostbusters ismi dahi kendi buluşları değildi!

Yorumlar