İntikamın İntikamı Doğurduğu, Ölümün Ölüm Getirdiği Bir Hikaye: 91 Days

Mart 2016’da duyurulan ve özgün bir hikayeye sahip, yani herhangi bir manga uyarlaması olmayan 91 Days adlı anime Amerika’da “Yasaklanma Dönemi” olarak anılan 1919 – 1933 yılları arası dönemde geçiyor. Bu dönemde her türlü alkolün üretimi, satımı ve dağıtımı yasaklanmıştı. Dolayısıyla alkol bağımlılığını şıp diye bırakamayan Amerikan halkının yardımına karaborsacılar ve onları yöneten mafya koşmuştu. Hükümet yetkilileri doğru dürüst önlem de almayınca çeşitli örgütler ve organizasyonlar kısa sürede güç sahibi haline gelerek yer altı dünyasını yönetmeye başlamıştı.

91-2

91 Days izleyicisini Illinois eyaletinin Lawless (Kanunsuz?) adlı şehrine götürüyor. Angelo Lagusa, ailesi ile mutlu mesut yaşayan bir çocuktu. Bu mutluluk Valetti Ailesi kendisi hariç tüm ailesini katledince sona erer. Saklanıp kaçmayı başarabilen Angelo, Avillo Bruno adını alarak yedi yıl ortadan kaybolur. Ta ki eline bir mektup geçene kadar. Mektubu alan Angelo; yeni adıyla Avillo, Lawless şehrine geri döner ve çocukluk arkadaşı Corteo’yu ziyaret eder. Corteo ise Lawless Heaven (Kanunsuz Cennet) adı altında lezzetli mi lezzetli bir içki üretmiştir. Avillo da bu içkiyi Vanetti ailesine satmak ister. Amacı aileye girmek ve başta Vincent Vanetti olmak üzere aileden intikamını almaktır. Ailede yükselmek için de attığı ilk adım Vincent Vanetti’nin enerji dolu oğlu Nero ile yakınlaşmaktır.

02

Anime her ne kadar manga uyarlaması olmayıp kendi orijinal hikayesine sahip olsa da aslında klişe sayılabilecek bir konu ile karşımıza çıkıyor. Mutlu mesut yaşayan zengin bir ailenin çocuğu vardır, aile öldürülür, çocuk büyür ve ailesini öldüren mafya örgütüne katılarak basamakları yükselir. Bu arada da hedeflerinden birisi olan patronun çocuğu ile arkadaş olur, olaylar gelişir de gelişir. İşleniş bakımından ise seri klişe olarak adlandırdığım bu materyali iyi işlemiş. Zaten farkını da burada belli ediyor. Daha ilk bölümde Lagusa ailesinin başına gelenleri adeta soluksuz izliyoruz. Hissettirdiği heyecan ve merakla güçlü bir başlangıç yapan serinin temposu ilerleyen bölümlerde biraz azalsa da mafyanın içyüzünü, ilişkilerini ve barındırdığı şiddeti başarı ile yansıtıyor.

Gerçekçi ve ciddi bir konu barındırdığı için 91 Days’in çizimleri de ciddiyetini koruyor. Yani anime içerisinde komik mimikler veya şaka gibi unsurlar bulunmamakta. Karakterler gerçekçi ve mekanlar ortamın kasvetli havasını yansıtıyor. Gerçi arada aykırı karakterler de göze çarpmıyor değil. Daha ilk bölümde çıkan sarı uzun saçlı – siyah sakallı adamın tipini açıkçası yakıştıramadım. Genel olarak kullanılan piyano ağırlıklı orkestra müzikleri de çizimlerle birleşince geçtiği dönemi çok iyi özetlemiş. Ling Tosite Sigure adlı gruptan TK’nin (Toru Kitajima) seslendirdiği Signal adlı parça çok başarılı. Zaten TK, Tokyo Ghoul’un Unravel’i ve Psycho Pass animesinin de açılışlarını seslendiren isim. Slow müzikleri ile ön planda olan ELISA’nın seslendirdiği Rain or Shine’ı Signal kadar başarılı bulmasam da fena da sayılmaz.

03

Mangası olmayan bir animeyi yönetmek mangası olan bir animeyi yönetmekten daha zordur. Çünkü ortada bir manga veya başka bir kaynak varsa ne yapacağınız aşağı yukarı ortadadır. Hikaye bellidir, karakterler bellidir ve size düşen sayfalardaki dünyayı ekrana taşımaktır. Kaynak olmayınca doğal olarak yansıtılanlar tamamen sizin aklınızdan çıkmadır. 91 Days’te de bu görev yönetmen Hiro Kaburagi’nin. Deneyimli yönetmen daha önce Hozuki no Reitetsu, Kimi ni Todoke, Tonari no Kaibutsu-kun ve NHK ni Youkoso! Gibi sevilen animelerin yönetmenliğini gerçekleştirmiş. Senarist Taku Kishimoto ise bu senenin en sevilen animelerinden Boku dake ga Inai Machi, Gin no Saji ve Haikyuu gibi animelerde görev alan bir isim. Serinin yaratıcısı Stüydo Shuka da Durarara!! x2’den tanıyabileceğimiz bir stüdyo. Zaten eğer izlediyseniz 91 Days’i ilk çizimleri bakımından Baccano’ya da benzetebilmeniz mümkün.

91 Days bence 2016 yılının gizli kahramanlarından. Hikaye ve içerik olarak daha çok yetişkin kesime hitap ediyor ve genel itibariyle izlenmesi gereken bir yapım diye düşünüyorum. Evet, hikaye yenilikçi değil ama işlenişi bakımından 91 Days bu açığını mümkün olduğunca kapatmış.

Künye
Yönetmen: Hiro Kaburagi
Stüdyo: Shuka
Senaryo: Taku Kishimoto
Müzik: Shogo Kaida
Tür: Dram, Tarihi
Süre: 12 Bölüm

Yorumlar