Japonya’nın Star Wars’a Cevabı: Mobile Suit Gundam

Movie Trilogy

TV serisine baştan sona yetişebilen kişi sayısının nispeten az olmasından ve seriyi yeniden izleyebilmek için yapılan izleyici taleplerinin çokluğundan olsa gerek, Gundam’ın ilk TV serisinin 1980’de sona ermesinin ardından birer yıl aralıklarla 3 Movie’si yayınlanmıştır. (Movie I – 1980 , Movie II – “Soldier of Sorrow” – 1981 , Movie III – “Encounters in Space” – 1983) Bu Movie serileri basitçe açıklamak gerekirse, tüm serinin her biri 2.5 saatlik 3 filme ayrılmış halleridir. (Movie I: Bölüm 1-16, Movie II: Bölüm 17-30, Movie III: Bölüm 31-43 şeklinde) Her ne kadar bu Movie’ler arada bir orijinal hikayenin rotasından az bir miktar sapsalar bile gayet yüksek ilgi görmüştür.

gundam9

Bu 3 filmden yalnızca ve “Soldiers of Sorrow” ve “Encounters in Space” orijinal seride olmayan sahneler taşımaktadır. Bu film üçlemesi kurgu olarak TV serisinden kopuk değildir öte yandan TV serisinin aksine gerçeklik öğesi için fazla serbest kimi durumlar (GunTank’ların uzayda da kullanıldığı sahneler yada atmosfer koşullarında Core Block birleşimleri) yer almamaktadır. Ayriyeten yan karakterlerin birçoğunun dublajı 2000 yılındaki yeniden gösterim için değiştirilmiş ve ses/görüntü olarak restore edilmiştir.

The Origin

Bölüm Sayısı: 4 Film
Yayın Tarihi: 28 Şubat 2014’ten itibaren (2. OVA 7 Kasım 2015’te yayınlanacak)
Yönetmen: Takashi Imanishi
Orijinal Manga ve Karakter Tasarımcısı: Yoshikazu Yasuhiko
Orijinal Hikaye: Yoshiyuki Tomino

36 yıldan beri beri alternatif evrenler de dahil olmak üzerine düzinelerce Anime’si yapılan Gundam külliyatının yeni örneği bizleri 1979’da yapılan ilk TV serisi Mobile Suit Gundam’ın 38. bölümünde kısaca anlatılan geçmişe dair hikayeyi, klasik serinin detaylandırıldığı aynı isimli Manga’dan hareketle anlatıyor.

gundam31

Manga ise Gundam’ın Yoshiyuki Tomino’dan sonraki 2. yaratıcısı denilebilecek Yoshikazu Yasuhiko’nun bu klasik seriyi yeni nesil için hem aslına sadık hem salt bir aktarımdan ötesi bir adaptasyon olması için 2002-2011 arası yayınlanan 23 ciltlik bir Remake Manga yorumudur.

Bu yorumun TV serisinde atlanan ve ancak TV serisine ters bir son getirerek olay akışından çıkan roman versiyonunda anlatılabilen bazı noktalara Anime canon’u içerisinde açıklama getirilmiş (Casval ve Lalah’ın geçmişi gibi) ve Movie Trilogy’de atlanmış olan TV serisindeki bazı bölümleri daha işlevsel hale getiriyor.

Artwork’lerin oldukça başarılı olduğunu not düşeyim. Normalde bildik bir hikayeyi derinleştirmek ve ilgi çekici hale getirmek zor iştir fakat aynı zamanda Gundam Unicorn romanının da orijinal karakter tasarımcısı ve artwork çizeri, 80’ler boyunca da Zeta Gundam ve Gundam F91 gibi örneklerde de çalışan Yoshikazu Yasuhiko klasını konuşturmuş ve efsane seriyi baştan yaratmış.

İnceleme

Gundam serisinin bu ilk serisi, “Mecha” kelimesinin Anime piyasasında yeniden canlanmasına neden olmuştur. Her ne kadar ilk yayınlandığı yıllarda (1979) pek tutulmasa da şu an en çok aranan animelerden biridir. Gundam’ın ulaştığı bu başarı onun ardı ardında onlarca devam serisinin çıkmasını sağlamıştır. Daha 1979 yılında bu derece sürükleyici bir seri yapabilmek gerçek bir başarı sayılabilir. Gundam; ön seriler, devam serileri ve alternatif jenerasyonlar olmak üzere 36 yıldır devam etmiş, dünya çapında milyonlarca hayran toplamış ve Japon Anime türünün tartışmasız en önemli örneklerinden biri olmuştur.

Birçok arkadaşımızın yaşından da eski tarihi kafanızda soru işaretleri yaratabilecek olsa da aşağıda sayacağım nedenlerden ötürü külliyatın er geç izlenmesi ve zihinsel kazanım olarak hak ettiği yeri verilmesi gereken bir seri olduğunu düşünmekteyim.

Kendine ait terminoloji kullanan Anime’ler arasında bir ilktir, belki ilk başta çok şey anlamayacaksınız ama zincirin diğer halkalarını edindikçe boşluklar dolacak ve kurulan evrenin derinliğini daha iyi göreceksiniz. Seriye yeni başlayacaklar içinse sağlam bir izleme planı ve zincirin diğer halkalarını tamamlamak için geçen süre için sağlam bir sabır şart zira bildiğiniz düz mantık UC evrenini düz bir seriden ibaret görmeniz ya da daha kötüsü, serinin diğer evrenleri ile karıştırmanız durumunda ortaya çıkabilecek sonuç kafa karıştırıcı olabilmekte… Yine de izleme planını takipi ederseniz aslında oldukça sade olan ve pek de karmaşık olmayan bir izleme planı olduğunu görebilirsiniz (Yazının sonlarına doğru evrenleri ve devam serilerini de tek tek tanıtacağım ki bir kopukluk yaşanmasın).

gundam28

Mobile Suit Gundam, 70’ler boyunca askeri ve mekanik gerçekçilikten uzak, alabildiğine gayrı ciddi Mecha serilerinin dönemini kapatan bir yapımdır, bu anlamda Mecha türünde bir kırılma noktasını oluşturmuştur. Öncelikle Gundam’da Mecha türünün ilk başlangıcından beri olan kalıplaşmış “İstilacı kötü dünya ve onların dev canavarları” teması fazlasıyla aşılmış.

Bu yazı, "Jenerasyonlar Ötesi Bir Kült Anime: Mobile Suit Gundam" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar