Ne Olduğu Anlaşılamayan Anime – Gintama

Anime sayfalarında paylaşılan gümüş saçlı alık bakışlı bir karakterin Jump okurken “ana karakterler bile ölür dikkatli olsam iyi olur dattebayo” dediği görseli anime izleyen insanların elbet dikkatini çekmiştir. Genelde bu görsel insanları Gintama’ya başlatan ya da merak edip araştırmasını sağlayan baş etkendir. Anlaşılacağı üzere Gintama; diğer animeler, film serileri, mangakalar, Japon siyasetçiler hatta kendileri ve önüne gelen her şeyle dalga geçen bir absürd komedi animesi. Bu sebep ile ki en azından Naruto, Bleach, One Piece izlememişseniz olayın komedi yanını biraz kaçırmak mümkün. Tabii ki şöyle bu durumda var; espriler bazen o kadar ince oluyor ki baş karakterlerimizden Kagura’nın da dediği gibi “Bu animedeki esprileri Japonlar bile anlamıyor, yabancılar neden umrumuzda olsun ki?”

Diğer tanıttığım seriler gibi 12-24 bölümlük bir seriden bahsetmiyoruz bu arada. İlk seri 250 bölümden oluşmakta. Kısa bir aradan sonra Gintama 2015 adında devam serisi var ve hala da sürmekte ancak ne yazık ki pek vakti kalmadı. Animeye komedi animesi deyip geçtiğime de bakmayın. Gintama da sadece komedi yok, her duyguyu yaşıyorsunuz ayrıca yaptıkları “arc” bölümlerde olan dövüş sahneleri, olay kurgusu ne Naruto’da ne Bleach’de ne de diğer izlediğiniz ve hayran olduğunuz  serilerde bulmanız imkansız. Bu kadar netim bu konuda.

all char (860 x 688)

Gintama’nın temel felsefesi, hikaye ve karakterlerine girmeden önce ne olduğu ile ilgili olarak bir temel oluşturmak için şu benzetmeyi yapabilirim. Leyla ile Mecnun dizisine çok yakın bir şey. Tarihten karakterler, absürd komedi, kişi ve kurumları dalgaya alma, bir yandan güldürürken bir yandan duygu seline boğması ortak noktaları arasında. Gintama’da ek olarak karizmatik süper suçlular ve havalı dövüş sahneleri var.

Hafiften Hikayeye Girsen ?

Gireyim. Kenshin’i izleyenler ya da Japon tarihine ilgi duyanlar Meiji devrimin, o devrimdeki önemli isimleri ve kurumları bilirler. (Shinsengumi ,Katsura ,Kintoki Takasugi, Bakufu,Shogun) Zaman olarak Meiji devrindeyiz. Kılıç kullanmak yasak yani. Ancak devrim biraz değişik gelişiyor bu seride. Shogun samuraylardan ümidi kesip Amantolar (Uzaylılar) ile anlaşıyor. Amantolar diğer gezegenlerde yaşayan balık kafalı, yengeç suratlı, hayvan insan karışımı antenli yaratıklar. Amantolar üstün teknoloji ile samurayların direnişini kırıyor. Ana karakterimiz o alık bakışlı gümüş perma saçlı Sakata Gintoki Amantolara karşı savaşmış bu savaşta pek çok arkadaşını kaybetmiş birisidir. Bu sebeple artık pek savaşla ilgisi olmayan, dudaklarının sadece çilekli parfeler için olduğunu söyleyen biri. Amantolar diledikleri gibi Japonya’da gezinebiliyorlar tabii bu arada. İyi olanları da kötü olanları da mevcut.

Gintoki Amontoların işlettiği bir kafede tatlısını yerken bazı müşterilerin insan olan garsona çelme takarak onu kötü duruma düşürdüklerini görür ve dayanamayıp üzerinde Kaguya Gölü yazan tahta kılıcını çekip bir yandan burnunu karıştırarak amantoları bir güzel benzetip garsonu ordan kurtarır. Kurtarılan kişi serimizin baş karakterlerinden olan Shimura Shinpachi’dir. Anime boyunca düzgün duran ve olayları düzeltmeye çalışan asla havalı olmayan ve olamayacak olan karakterimizdir. Gintoki bir Yorozuya işletmektedir. Yorozuya para karşılığı her işi yapan kiralık insanlara verilen isimdir. Evin çatısını tamir etmekten, kayıp kedi bulmaya kadar her işi yaparlar. Ancak Gintoki Amanto savaşı yıllarında Shiro Yasha (Beyaz Şeytan) olarak bilinen Kenshin ile kapışacak kadar samuray olan biri olduğunuda belirtelim.

Sihnpachi Gintoki’nin yanında çalışmaya başlarken son ana karakterimiz olan Kagura ile tanışırlar. Kagura Yato klanından tahmini 12-13 yaşlarında bir kızdır. Yato klanı savaşçı klan olarak bilinir, gezegenlerinde devamlı yağmur yağar ve güneşe pek dayanamazlar. Bu sebeble Yato klanından olanlar elinde bir şemsiye ile gezerler. Ancak animenin başında böyle söylenmesine rağmen Kagura çoğu zaman şemsiyesizdir. İlerleyen bölümlerde Gintoki bunan bahsederek bu animenin tamamen saçmalık olduğundan bahsedecektir.

Yorumlar