Düzen ve Nizamın Koruyucusu Heizo Hasegawa ile Tanışın- Onihei

Adaletin Savunucusu bir Adam: Onihei

Kanun koruyucuları hemen her devirde popüler olmakla birlikte iyi rol modeller olmuşlardır. Anti kahramanları listenin dışına atarsak, polisler, dedektifler, özel yapılanmalar, süper kahramanlar kısacası huzur ve barışı getirmek için çabalayan bu insanları birçok anime serisinde de görebiliyoruz. Son yıllarda komedi odaklı hikayeler, yani kahraman düzeni yaratmaya çalışırken başına gelen komik olaylı animeler daha yoğunlukta olsa da arada Onihei gibi komedi veya aşırı dram etmenlerine bulaşmadan sessiz sedasız yayın hayatına başlayan animeler de var.

Ikenami Shoutarou’nun aynı adlı romanlarından uyarlanan animede kahramanın adı Heizo Hasegawa. Hırsızlık ve Kundaklama bürosunun başındaki isim olan Heizo, anlayacağınız üzere bir kanun adamıdır ve Edo’da gerçekleşen hırsızlık/soygun davalarını araştırmaktadır. Ayrıca Heizo parlak bir zekaya sahiptir ve usta bir kılıç kullanıcısıdır. Yani işinin ehli, yetenekli birisidir. Hatta bu yeteneklerinden dolayı saygı duyulmasının yanında korkulan bir isim de olan Heizo’nun lakabı şeytandır. Anime serisinde de Şeytan Heizo Hasegawa’nın suçla mücadelesine tanıklık ediyoruz.

Onihei

Atmosferi ile seksenlerin sonu ve doksanlarda çıkan animeleri anımsatan Onihei’de ufak espriler olsa da ciddi bir hava hakim. Samurayların döneminde geçtiği için doğal olarak samuraylar ve onlara ek olarak kung-fu ve vahşi batı filmlerinden tanıdı gelecek klişeler de mevcut. Olaylar genelde başa gelen bir talihsizlik – olayın açıklanması – Heizo’nun harekete geçmesi ve peşinde yaşanan olaylar şeklinde ilerliyor. Yaşanan talihsizlik nedir, kimler işin içindedir, kişilikleri ve davranışları derken gizem perdesi aralanıyor ve “Heizo’nun harekete geçmesi” ile kastım olan aksiyon gerçekleştiriliyor. Doğal olarak da genelde kılıçlar konuşuyor.

Her Bölümde Çözülmeyi Bekleyen Ayrı bir Olay Var

Onihei, 2017 yılının öne çıkmayan, sessiz sedasız yoluna devam eden animelerden. Aslında tercih olarak bu tarz animeleri pek izlemesem de Onihei’in kendine has bir çekiliğinin bulunduğunu inkar edemem. Yukarıdaki paragrafımda bahsettiğim gibi sürekli belirli bir şablonu takip ediyor lakin komedi – doğa üstü güçler gibi temalara bulaşmaması, kendi stilinde devam etmesi, kısacası kendi bildiğini okuması artı puanlar. Ve şöyle de bir şey var; her bölüm aynı şablonu kullansa da bölümler izledikçe güzelleşiyor ve olaylar ilginçleşiyor. Yani sürekli yukarıya doğru hareket eden bir ivme söz konusu. Ayrıca aşırı dram ve ajitasyona bulaşmadan yaşanan olalar karşısında insanların yaşadıklarına çok iyi dokunuyor ki yeri geldiğinde duygulanmamak elde değil. Evet, komedi unsurları yok desem de yeri geldiğinde mizah kullanmaktan da geri kalmıyor. Sululuk, komik mimikler falan yok ama renk katan espriler mevcut.

Kaynağı Ikenami Shoutarou’nun eserleri olan anime serisi, anime olmadan birçok medyaya daha uyarlanmış. Filmleri, tiyatro gösterileri, bir adet arcade oyunu, mangası ve son olarak da animesi uyarlanmış durumda. Yapımın yönetmeni Shigeyuki Miya ki kendisi Onihei’i anımsatan Aoi Bungaku Series, Blood Lad, Supernatural (Evet, Amerikan dizisinin anime uyarlaması) gibi animelerde yönetmenlik yeteneğini sergilemesinin yanında Haibane Renmei, Ghost in the Shell, Hajime no Ippo gibi önde gelen animelerde de görev almış bir isim. Anime stüdyosu Studio M2’nin ise daha ilk projesi ve kullandığı gerçekçi türdeki çizimler (yani kocaman gözler vs. yok) kan ve dövüş sahneleri ile harikulade işler yapmasa da gereğini de yerine getirmiş. Tanaka Kouhei ise anime dünyasında besteleri ile nam salmış bir isim ve Cowboy Bebop’un caz müziklerini anımsatan temasıyla Onihei’de yine tüm hünerlerini sergilemiş.

Bu yazıyı ele aldığımda Onihei’in daha yayınlanması gereken iki bölümü vardı. Her bölümde farklı bir kurgunun sahne almasından dolayı daha fazla beklemeye gerek kalmadığını, yazacak kadar materyalimin olduğunu farz ederek kafamdaki düşünceleri döktüm. Onihei, genel olarak ciddi bir anime. Bahsettiğim gibi 2017’nin saklı kalmış başarılı serilerinden. Eğer hızlı sahneler, açılan saçılan kızlar (fan servisliği…) bekliyorsanız Onihei’i teğet geçin lakin ciddi bir şeyler arıyorsanız Onihei aradığınız kan olablir.

Künye
Yönetmen Shigeyuki Miya
Senaryo Ikenami Shoutarou
Stüdyo Studio M2
Müzik Tanaka Kouhei
Tür Tarihi, Samuray
Süre 13 Bölüm

Yorumlar