Rick and Morty: Biraz Adventure Time, Biraz South Park
Bilimkurgu seviyor musunuz? Peki ya komedi? Peki ya yetişkin seyirciler için tasarlanmış türden çizgi filmler? O halde Rick and Morty tam size göre. Çokluevren’in en zeki bilim adamı Rick Sanchez ve torunu Morty Smith’in boyutlar arası maceralarını anlatan bu animasyon Adventure Time ruhuna ve South Park etiğine sahip, Back to the Future parodisi olarak başlamış izleyebileceğiniz en başarılı çizgi dizilerden biri.
Rick Sanchez (Justin Roiland) hayattan bezmiş, bencil, ahlaksız ve alkolik bir bilim adamı. Kendisini herkesten üstün görüyor – buna başka boyutlardaki kendileri de dahil. Morty Smith (yine Justin Roiland) ise Rick’in kızı Beth’in (Sarah Chalke – Scrubs’tan Elliot Reid) ve damadı Jerry’nin (Chris Parnell) oğlu, henüz 14 yaşında ve canlı hayatı gibi ‘anlamsız’ şeylere önem verecek kadar masum ve saf. Çiftin bir de kızları var – Summer (Spencer Grammer), o da 17 yaşında elinden telefonunu bırakmayan, yakışıklı çocukların hayalini kuran bir ergen.
Dizi Rick ve Morty’nin birlikteki maceralarını ve bir yandan da Beth, Jerry ve Summer’ın aile dramlarını anlatıyor – bundan başka bir konu olduğunu söyleyemem çünkü pek de doğru olmaz. Dizi yer yer dördüncü duvarı kırmalar, bir çok kült dizi, film ve kitaplara göndermeler ile absürt komedi öğeleriyle dolup taşmakta. Espri anlayışınıza uygun olmama ihtimali var, ama yinede birkaç bölüm denemenizi tavsiye ederim – fakat insan (ve uzaylı) yaşamını hiçe sayan, komik olacak kadar fazla gore bulunduran ve mantık sınırlarını zorlayan çizgi filmler seviyorsanız Rick and Morty‘e bayılacağınıza eminim.
Benim anlattıklarım yetmediyse de, bir de kendi ağızlarından dinleyin.
Dizinin yapımcıları olan Justin Roiland’ı ses aktörlüğüyle (Adventure Time, Gravity Falls), Dan Harmon’u ise Community‘nin yapımcısı olarak tanıyabilirsiniz. İki baş karakterin de aynı kişi tarafından seslendirilmesi Adult Swim’in başta hoşuna gitmemişti ama Rick’i de Morty’i de Justin Roiland’ın sesi olmadan hayal edemiyorum. Diziyi güzel yapan şeylerden biri karakterlerin diyaloglarındaki doğallık. Seslendirme sırasında kesin cümleler vermeyip karakterlerin söyleyeceklerini aktörlere bırakmalarının da buna katkısı var.
Bu doğaçlama seslendirme sırasında Roiland, Rick’i seslendirebilmek için düşük alkol oranlı bira içiyormuş ki karakterin geyirmeleri ve seyirmeleri doğal olsun. Çoğu dizide aktörlerin söyleyeceklerinin net olması istense de, Morty’nin korktuğu zaman kekelemesi, Rick’in iki kelimesinden birinin “Morty” olmasının kattığı içtenlik çok başarılı.
Dizi bilimkurgu olarak geçse de kesinlikle hiçbir bilimsel dayanağı yok. Rick and Morty’i izlediğinizde 2001 ya da The Martian‘dan ziyade Star Treck yahut Doctor Who mantığı beklemeniz daha doğru olur. Yapımcılar insanları hücre boyutuna küçültmek ya da minyatür bir evren yaratmak gibi şeyleri açıklamaya gerek duymamış, uyarayım.
Çizimler resimlerden de anlayacağınız gibi çok basit. Roilant stili konusunda The Simpsons, Adventure Time ve Regular Show arasında benzerlikler olduğunu söylemiş. The Simpsons demişken, yazarlar hikaye anlatım tarzlarında Futurama gibi başyapıtlardan esinlendiklerinden de bahsederler. Hala ikna olmadıysanız sıradan bir bölümün açılış sahnelerinden birini izleyin.
Özetle, Rick and Morty günümüzün en eğlenceli bilimkurgu-komedi dizilerinden biri. Şimdilik iki sezonu olsa da üçüncü sezonunun (ve umarım daha fazlasının) da geleceğini belirteyim – ikinci sezon da daha yeni bitti, sıcağı sıcağına izleyin. İyi gülmeler…
…
Ha! Bir de jenerik sonrası sahneleri de izlemeyi unutmayın!