Sadece Bir Süper Kahraman Miti Değil, Fazlası: Kamen Rider
İlk Kamen Rider sezonu aslen pek de parlak bir başlangıç yapamaz ve iptal edilmesi bile gündeme gelir. Fakat serinin 10. bölümüne doğru baş roldeki Hiroshi Fujioka’nın dublörsüz çektiği bir sahnede, tam gaz bir trafik ışığına çarpması ve yönetmenin sonraki birkaç bölümü başrol karakter, Takeshi Hongo’nun maskesinin hiç çıkartılmadığı şekilde çekmek zorunda kalması (maskeyi giyen Hiroshi Fujioka değil bir başkasıdır fakat ses kayıtlarının bir kısmı o sırada hala hastanede yatmakta olan Hiroshi Fujioka’nın kayıtlarıdır!), kısa bir süre sonra hikayeye bu kez bir başka cyborg olarak, Takeshi Sasaki tarafından canlandırılan Ichimonji Hayato’nun orjinal hikayeye paralel bir başka Kamen Rider olarak katılması, 10. bölümden 40. bölüme dek serinin bu şekilde yürütülmesi ve ardından, her iki Kamen Rider’ın hikayesinin birleşmesi ile dizi zamanla hayal bile edilemez bir başarıya ulaşan bir şehir efsanesine dönüşmüş, bu ivme ile 45 yıldan uzun süredir devam ederek bir fenomen olmuştur.
Öyle ki, eğer ki yolunuz Japonya’ya düşerse Kamen Rider karakterlerine adanmış trenler, heykeller, müzik grupları ve hatta müzeler sizi şaşırtmamalı.
Şu an Japonya’da Kamen Rider filmlerinin hasılatının yılın en iddialı filmlerini bile zorladığını/geçebilmesi artık kanıksanmış bir olaydır, ayrıca birçok Japon şehrinde birebir ölçüde Kamen Rider heykelleri bulunması*, çeşitli aralıklarla birçok şehir öğesine lifehacking saldırıları yapan yada kılık değiştirerek doğal afet bölgelerinde devriye gezerek halka moral veren fanatik bir Otaku kitlesine** sahip olması ve hatta uzayda yeni keşfedilen astreoid’lere isminin verilmesine varacak denli*** büyük bir efsane haline gelmiştir.
Kamen Rider manga’ları, ilkin dizinin plot senaryo metni olaraktan 1971’de 8 fasikül olarak yazılmaya başlandı. Bu orijinal Manga diziye göre oldukça karanlıktır. Zira Kamen Rider değişirken, yüzünün de deforme olması yüzünden yüzünü gizlemek için maske takmak zorunda olan, düşmanlarının kafasını kolunu kopartmaya varan acımasızlıkta metodlar kullanmaktan çekinmeyen bir vigilante tiplemesi haline gelmiştir.
Dizinin gördüğü ilgi üzerine 1973’deki Kamen Rider V3 serisindeki olayları da kapsayacak şekilde yazılan 2. Manga’nın ve Amazon Manga’sının ardından, hikayenin artık büyük ölçüde TV dizileri üzerinden anlatıldığı görülür.
Showa’nın bitimine doğru yine Ishinomori Shotaro tarafından yazılan ve BLACK sezonunun kanlı bir yorumu olan Manga’nın ardından, 2000’li yıllara dek Showa dönemi yapımları yeniden gündeme getirilmeye çalışılmaz, öte yandan 2001 yılından itibaren basılmaya başlanan ve tüm Showa’nın yeniden yazımı olan Kamen Rider Spirits mangası ilk jenerasyon serilerinin hikayesinin 2000’li yıllara, tamamen yetişkin bir hayran kitlesi göz önüne alınarak hazırlanmış modern bir reboot’la taşımasıyla, yetişkin kitleye yönelik manga satış listelerinin ilk sıralarına yerleşmeyi başardı. 26 cildi geride bırakan bu manga, şu sıralar halen devam etmektedir.
Ayrıca 2004 yapımı bir başka Manga olan; Kamen Rider EVE’de de hafızasını kaybeden ve Shocker’ca takip edilen bir başka cyborg üzerinden, orijinal Kamen Rider manga’sındaki olay akışına bağlanmaktadır.
Ishinomori Shotaro’nun vakti zamanında yarattığı, fakat son halini veremeden taslak aşamasında kalan hikayeleri ise (Kamen Rider First – Next rebootlarının yanısıra, Kamen Rider W serisindeki Skull veya Kamen Rider Drive’deki Rider #3 ve #4 bunlara örneklenebilir) yan elementler olarak; Heisei dönemi yapımlarının bazılarında kullanılmıştır.
Kamen Rider, asla görmezden gelinemez şekilde, Japonya’nın en önemli popüler kültür yaratımlarından birisidir. Mazinger Z’den SailorMoon’a, Guyver’den Evangelion’a, One Piece’den Tentai Senshi Sunred’e dek çoğu Anime’de Kamen Rider göndermeleri hissedilebilir şekilde görülebilir (Örneğin; Evangelion bölümlerinden birisindeki EVA 01 ve 02’nin senkronize uçan tekme sahnesi, Rider 1 ve Rider 2’nin Double Rider Kick’inden bir esinlenmedir, benzer şekilde Evangelion 2. Rebuild filmi “You can not Advance”deki EVA 02’nin AT Field delen uçan tekme sahnesi ve yine GAINAX’ın ilk projesi Gunbuster’deki Inazuma Kick de aslında sadece bir Kamen Rider göndermesidir).