Sadece Bir Süper Kahraman Miti Değil, Fazlası: Kamen Rider

Bu dönem ise şu serilerden oluşmaktadır:

KamenRider9

Ayrıca ilk Kamen Rider dizisinin 35. yılını kutlamak amacıyla, 2005 ve 2007’da günümüz dünyasına uyarlanmış (modernizasyon) iki Kamen Rider filmi çekilmiştir: Kamen Rider First ve Kamen Rider Next. Bu filmler diziye göre alternatif ve JHorror janrına kayacak denli karanlık bir yorum olsa da Manga orijinalindeki konsepti ve karanlık havayı daha iyi yansıtabilmektedir.

Önyargıların aksine Kamen Rider serilerinden çoğu (en azından 2006 öncesindeki çoğu) bir çocuk dizisi formatından çok uzakta şiddet, ölüm ve entrika içermekte, yaşamın anlamı, adaletin bir yanılgı olup olmadığı, “kadim zamanlar” üzerinden yaşanan gerçekliğin sorgulanması gibi pek çok cesur konuya değinilmektedir. Spirits gibi Manga’larda ise kendiniz de görebileceğiniz üzere ise bazen çok yüksek denebilecek düzeyde görsel şiddet ve “gore” barındırmaktadır.

kamen-rider-kabuto-god-speed-love

Kamen Rider’ı pek çok maskeli kahraman temalı kurgudan ayıran şeylerden birisi kahramanların amaçlarının teorik olarak aynı olmasına rağmen yönelim farkları, yanlış anlamalar ve manipülasyonlar sebebiyle kahramanların canavarlar kadar birbirleriyle de savaşta olması, serinin 5/2’si geride kalır kalmaz olayların minyatür bir tür Civil War halini alması kaçınılmazdır. Benzer şekilde iyi değil kötü tarafta olan, anti kahraman yada düşman tipolojisinde Kamen Rider’lara da yer verilir. Hal böyleyken trajik, en iyimser ihtimalle de dramatik finallere sıkça rastlanmaktadır. Ayrıca canavarlar ve onlara karşı savaşan kahramanların arasındaki çizginin belirsizleştiği bir tarz takip edilmeye çalışılır. 2006 yılında yayınlanan Kamen Rider Kabuto ve öncesindeki seriler önyargısız olarak izlenirse bahsetmeye çalıştığım şey daha iyi görülecektir.

Çoğu zaman türe yabancı izleyicilerce önyargı olarak Super Sentai (yada onun lokalize hali Power Rangers) ile karıştırılsa da Kamen Rider külliyatının bu yapımlara -kahramanların maskeli ve zırhlı kahramanlar olması dışında- en ufak benzerlikleri bulunmamaktadır. Aradaki sayısız farkın en barizi Super Sentai serilerinde tüm ekip baştan sona bir arada savaşmaktayken Kamen Rider serisinin ayrı ayrı solo hikayeler çerçevesinde gelişen, bu yüzden canavarlar kadar birbirleriyle savaş halinde bile olabilen karakterler üzerine kurulu olmasıdır.

img_top01

Masked Rider

Tıpkı Super Sentai külliyatının Power Rangers adıyla lokalize edilmesi gibi Kamen Rider külliyatı da vakti zamanında batıya lokalize edilmeye çalışılmıştır, bu denemeler Masked Rider adıyla bilinmekte.

  • O yıllarda popülaritesi zirvede olan Power Rangers’ın yapımcısı Haim Saban, yeni bir seriyi daha batıya adapte etmeyi düşündü ve Kamen Rider BLACK RC serisini Masked Rider adıyla 40 bölümlük bir seri olarak batıya adapte etme kararı aldı. 90’lı yılların ilk yarısının çocuk yıldızlarından TJ Roberts baş role yerleştirildi ve serinin yayınlanmasından 3 hafta öncesinde Power Rangers’ın 3. sezonunun “A Friend in Need” bölümlerinde yer aldı. Öte yandan seri büyük bir hayal kırıklığı oldu, bunun sebebi dövüş sahneleri tamamen orijinal Black RX’den c/p edilirken TJ Roberts ve diğer oyuncuların sahnelerinin çok alakasız durmasıydı. Haliyle üzerinden bir yıl bile geçmeden lisansı sona erdirildi.Kamen Rider Ryuki serisinin Steve ve Michael Wang’ın temsil ettiği Adness Entertainment şirketince adaptasyon haklarının alınmasıyla tüm dövüş sahnelerinin, efektlerin, hikaye ve elbette oyuncuların değiştiği “Kamen Rider: Dragon Knight” adlı 40 bölümlük bir adaptasyonu hazırlandı.  Bu yeni seri Ryuki’den gerçek anlamda farklıydı ve olayı bir uzaylı – insan mücaldelesine taşıyordu ve Rider’ler arasındaki tüm çatışmalar sanki paralel bir evrenmişçesine yeniden yorumlanmıştı. Hatta kadroda 90’ların aksiyon filmi yıldızlarından Marc Daccascos’a da yer verilmişti. Seri Emmy Ödülleri’nde En İyi Dublör Performansı dalında ödül almayı başardı. Öte yandan izlenme oranları hayli yüksek olmasına karşın yayıncı 4Kids serinin şiddet dozundan rahatsızdı ve serinin son 3 bölümünü yayınlamadan seriyi yayından kaldırdı. Wang biraderler son 3 bölümü internette yayınlatsalar da, yayıncı serinin lisansını sona erdirdi ve seriyi çevrimiçi yayın akışından da tamamen sildi. Wang biraderler yayın hakkını yeniden alabilmek için seriye bir 2. sezon yada en azından bir film ekleyerek lisansı tamamen geri alma düşüncesine girseler de, yeni yapımcı bulma çabaları sonuca ulaşmadı.

Yorumlar