“Şekerlemenin Tarihi mi Olurmuş?” Demeyin! Karşınızda Dagashi Kashi!

Baba Mesleği mi Hayaller mi?

Bazı animeler vardır; genelde eğlenceli olur, ama bizleri eğlendirirken aynı zamanda bir konu veya olay hakkında da bilgilendirir. Mesela Bakuman ile manga nasıl yapılır, zorlukları nelerdir gördük. Shirobako’da anime yapmanın inceliklerini seyrettik. Chihayafuru ile “karuta” adında geleneksel bir oyunun varlığını öğrendik. Bu liste uzar da gider… Dagashi Kashi de bu tarz animelerden biri. Bizlere şekerleme nasıl yapılır, şekerlemelerin tarihsel gelişimi gibi belki ilk bakışta sıkıcı gelebilecek şeyleri eğlenceli anlatım ve karakterlerle süsleyerek sunuyor.

Büyük şehrin hengamesinden uzak küçük bir kasabada You Shikada adındaki bir adam, buram buram tarih kokan bir şekerleme dükkanına sahiptir. You, babadan oğla geçen bu dükkanın sekizinci sahibidir ve oğlu Kokonotsu Shikada’ya da dükkanını devredip onu dokuzuncu sahibi yapmayı çok ister. Lakin Kokonotsu’nun (bu arada İngilizce coconut’a benzeyen ismi Kanji dilindeki telaffuzunda dokuzuncu anlamına gelmektedir) hayali bir mangaka olmaktır. Dükkanın yeni sahibi olmak gibi bir düşüncesi olmasa da babası ne yapar ne eder, onu daima kasanın başına geçirir.

Dagashi Kashi

Günün birinde garip bir kız olan Hotaru Shidare dükkana adım atar ve You’ya babasının aile şirketinde çalışmak üzere geri dönmesini ister. Shidare Şirketi dünyaca ünlü bir şeker üreticisidir ve hayatının bir döneminde You Shikada da orada çalışmıştır. İlk başta You bu teklifi anında reddeder fakat daha sonra aklına parlak bir fikir gelir. Baba Shikada şirkete tek bir şartla dönmeyi kabul eder: Eğer Hotaru oğlunu dükkanın başına geçmesine ikna ederse kendisi de şirkete dönecektir. Durum böyle olunca Hotaru’nun Kokonotsu’yu ikna etme çabaları, şekerleme ve tarih içerikli eğlenceli bir serüven başlamış olur.

Yüzeysel ve Eğlenceli İçerik

Her ne kadar animenin asıl hikayesinin Hotaru’nun Kokonotsu’yu ikna etme çabaları olsa da, belirli bir senaryoyu takip etmekten ziyade anime daha çok bölümler halinde yaşanan maceraları bizlere sunuyor. Olay bekleneceği üzere sürekli şekerlemeler ve nasıl – ne zaman meydana geldikleri. Çok fazla karışık olmamakla beraber anime basit bir çizgide ilerliyor. Evet, bilgilendirici konuşmalar ve olaylar var ama Bakuman gibi ayrıntılı olmaktan ziyade yüzeysel ilerliyor. Parmak basmaya çalıştığım nokta; anime daha çok eğlenceye ve komediye önem veriyor. Araya da işte şekerlemeler ve tarihi serpiştirilmiş ki gayet de güzel olmuş. Anime sıkmıyor, sizi bilgiye boğmuyor. Aksine eğlenceli ve hafif havası ile rengarenk şekerlemeler sunuyor. Üstelik bazı şekerler ve tatlılar öyle ilginç ki, eğer izlemeye karar verirseniz eminim sizler de benim gibi şaşıracaksınızdır. Bu arada, karnınız tok veya en azından canınızın şeker çekmediği bir zamanda izlerseniz emin olun daha iyi olur! 🙂

Dagashi Kashi

Peki, animenin zayıf yönleri neler? Dediğim gibi; öyle takip ettiği sağlam bir hikaye yok. Yani senaryo için Dagashi Kashi’yi izleyeceksiniz sakın derim. Tabi aksiyon arıyorsanız da yanlış kapıdasınız. Karakterler ve başlarından geçenler eğlenceli, lakin bazı anlar gerçekten çok zorlama olmuş. Hani buz gibi espri derler ya, o mesele. Bunun dışında öyle burası olmamış, keşke şu olmasaymış gibi diyebileceğim bir durum söz konusu değil. Zaten ne umduğunuzu bilerek izlediğinizde sizleri kötü yönde şaşırtacak fazla bir şey karşınıza çıkmıyor. Tabi fan servisliğini artık eksiden saymıyorum bile. Artık erkekleri eğlendirmek için içinde bir nebze komedi barındıran her animede fan servisliği maalesef mevcut. Dagashi Kashi’de de Hotaru üzerinden bu yola ara sıra başvuruluyor.

Bir Göz Atmaya Değer

Dagashi Kashi’nin 2014 yılında başlayan mangası hala devam etmekte. 2015 yılında da Manta Aisora tarafından kaleme alınan bir light novel’i bulunmakta. Animenin yönetmen koltuğunda Shigehito Takayanagi var. Açıkçası kendisinin diğer yönetmenlik deneyimlerini (ki sayıca azlar) izlemedim. Dolayısıyla bir kıyaslama yapamayacağım. Keza yapımcı stüdyo Feel’in de kendi başına ürettiği anime projesi çok az. Feel daha çok yardımcı ve animatör stüdyo olarak diğer stüdyolara yardım eden bir şirket. Yani hem yapımcı hem yönetmenin alanlarındaki çalışması az lakin anime birçok deneyimli insanın elinden çıkanlara nazaran oldukça başarılı. Gerek çizimleri olsun gerekse müzikleri animenin negatif bir yanı yok. Tamam, açılış ve kapanış parçaları dışında müzikler vasat ama hangi animede tüm müzikler dört dörtlük ki? Anlatmaya çalıştığım, teknik olarak da kötü bir iş çıkarılmış sayılmaz.

Dagashi Kashi

Dagashi Kashi, bölüm bölüm içeriğiyle, şekerleme odaklı tarzı ile farklı, eğlenceli bir anime. Fazla derin değil, fazla karmaşık değil. Ara ara zorlama şakalar karşımıza çıksa da özellikle şekerlemeler ve tarihi üzerine kurulu atmosferi ile birçok animenin sunamadığı farklı bir deneyim sunuyor. Kısacası Dagashi Kashi, hoşça vakit geçirmek için ideal lakin daha fazlasını beklemek gibi bir hataya düşmeyin.

Künye
Yönetmen Shigehito Takayanagi
Senaryo Shigehito Takayanagi, Yasuko Kamo
Stüdyo Feel
Müzik Tomotaka Osumi, Nobuaki Nobusawa
Tür Komedi, Hayatın İçinden
Süre 12 Bölüm

Yorumlar