Tek Bölüme Sığdırılmak İstenen bir Macera: RS Keikaku Rebirth Storage

Yakın gelecek olan 2025 yılında “Kikou” adı verilen dünya dışı yaratıklar gökyüzünde ansızın belirerek yeryüzüne iner. İnsanlar neler olup bittiğini anlamadan da büyük bir yıkım gerçekleşir. Milyonlarca insan ölür, şehirler yok olur. Japonya’da ise ölü bir yaratık ele geçirilince üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmaya başlanır. Bu çalışmalar tam dokuz sene sürer ve “çivi çiviyi söker” misali istilacılara karşı kendi silahlarını kullanabilmek için yaratık makineleştirilir. İnsanlığın son umudu olan bu makineye Muttsu adı verilir ve pilotluk etmeleri için Rin Sagami ile Yuzuru Midou adında iki genç seçilir. Cesaret isteyen bu görevi ikili kabul eder ve insanlığın son çaresi olurlar lakin kaderin onlar için pek de iyi bir planı yoktur.

Yukarıda konusu anlattığım anime televizyonda (Fuji Tv) yayınlanan tek bölümlük bir anime. İşte sıkıntı da tam olarak burada başlıyor. Yirmi dört dakikalık tek bir anime bölümü içerisinde giriş – gelişme – sonuç bölümlerini birden barındırmaya çalışmış. Hani bazı anime serilerinde olur ya, ortalarına yakın özet bölüm yayınlanır ve o ana kadar neler yaşanıp bitmiş hızlı hızlı anlatılır; işte RS Keikaku: Rebirth Storage da tam olarak böyle bir anime. Bir şeyler hızlıca anlatılıp özet geçiliyor. Oysa ki elde belki de on iki veya yirmi dört bölüm çıkabilecek bir malzeme var lakin açılış ve ilk dakikalar dikkat çekse de sonlara doğru umursamazlık seviyeniz maalesef giderek düşüyor.

Animenin hikaye kısmında bir şeylerin yapılmak istendiği aşikar. Evet, ortada fena bir malzeme yok lakin bahsettiğim gibi hepsini bir bölüme anlatmaya çalışmak? Açıkçası intihara yakın bir şey olmuş. Yapımın görselleri 2D ve 3D CGI’ları birleştirerek iyi bir iş çıkarmış. Birçok animede kullanılan CGI göze batsa da Rebirth Storage’daki kullanım (genel olarak dövüşlerde) başarılı. Özel olmasalar da kapanış parçası ve müzikler de fena sayılmazdı. Özellikle ses efektleri üzerinde durulduğu belli. Tıpkı hikayenin hızlı ilerlemesi gibi ana karakterlerimizin tanıtımı, geçmişleri ve ruhsal boyutları da aceleye gelmiş. Hatta birkaç bölümde anca anlatılabilecek olan olaylar birkaç dakikaya nasıl sığdırılmış, hala şaşkınım:)

Özel bölümün yönetmen koltuğundaki isim Osamu Kamei. Daha önceleri Bamboo Blade, Eureka Seven Ao, Macross 7, Gundam gibi ünlü animelerde görev almış olsa da Rebirth Storage yönetmenlik yaptığı ilk anime. Animenin diğer animelere göre en büyük farklı herhangi bir yapımcı stüdyosunun olmaması. Kısacası birkaç kişi bir araya gelip animeyi oluşturmuş diyelim.

RS Keikaku: Rebirth Storage adlı anime aslında tek bölüme göre fena sayılmayacak bir anime. Hikaye hızlı ilerlese de hiç olmazsa ortada izlenebilecek bir şey var. Buna karşın bu animenin muhakkak en az on iki bölümden oluşması gerektiği de ortada. Çünkü tek bölümde batırmadan ince bir buz tabakası üzerinde yürüyerek bir şeyler oluşturabiliyorsanız on iki bölümde neler neler çıkmazdı ki ortaya? Uzun lafın kısası, anime potansiyeli olan ve bu potansiyeli kötü olmasa da iyi de kullanamayan bir özel bölüm.

Künye
Yönetmen Osamu Kamei
Stüdyo
Senaryo Miyuki Kishimoto
Müzik Koyama Yoshitaka
Tür Aksiyon, Mecha
Süre Bir bölümlük TV Özel

Yorumlar