20. Yüzyıl Savaş Gemileri ile Akıcı Aksiyon : World of Warships

Belarus kökenli Wargaming firması epeyce sayıda insanın hayal ettiği ama bir türlü düzgün bir biçimde yapılamayan online tank kapışması oyunu World of Tanks’i 2010 yılında yaptığında “freemium” iş modeli ile epeyce başarılı olmuştu. Yıllar içinde önce savaş uçaklarının kapışmasını içeren “World of Warplanes” ve en son olarak bu yazıda anlatacağım “World of Warships” piyasaya çıktı.

World of Warships (WoWs), tamamen metalden yapılmış savaş gemilerinin hüküm sürdüğü 1890-1950 aralığındaki gemileri içeren ve oyuncuların kontrol ettiği toplamda 10-20 arası geminin iki takıma ayrılarak savaştığı bir oyun. Maçlar rakibi tamamen yok ederek de kazanılabilse de, birçok haritada kritik bölgeleri ele geçirerek puan kazanabilir ve ağır kaybetmekte olduğunuz maçları lehinize çevirebilirsiniz.

wows6

Torpidolar sarmış dört bir yanımı…

WoWs tıpkı kardeş oyunları gibi freemium bir iş modeli kullanıyor. Bu da oyunu isterseniz tamamen bedava oynayabilmenizi sağlıyor. Oyunun para ödenen kısımları kısıtlı bir avantaj veriyor fakat bu avantajların oyunun dengesini para ödemeyenlere karşı bozduğuna çok şahit olmadığım için bu açıdan oyun artı not alıyor. Bedava oynamanın asıl acısı deneyim (XP) kazanma kısmında çıkıyor. Premium hesabınız yoksa gemilerinizin ve kaptanlarınızın topladığı deneyim puanları ile teknoloji ve yetenek ağacında kağnı hızı ile ilerliyorsunuz. Eğer vaktin kısıtlıysa ve daha yüksek teknoloji gemilere el sürmek istiyorsan paraları döküleceksin diyor firma kısaca.

Teknoloji ve yetenek ağacı dedik, onlardan da biraz bahsedelim. Aralarında ciddi teknolojik farklar bulunan gemilerin olduğu geniş bir zaman aralığından bahsettiğimiz için gemiler her ülke ve gemi tipi için “Tier 1-10” arası 10 seviyeye ayrılmış durumda.

wows4

Amerikan Teknoloji Ağacı

Oyunda 4 gemi tipi var:

  • Destroyer: Ufak, hızlı, çevik, zayıf. Asıl gücü orta ve uzak mesafeden görülmemesi, sis perdesi oluşturarak görüş kesmesi ve torpido atabiliyor olmasında. Torpidolar özellikle büyük gemiler için ciddi bir dert. Ruhen bir yalnız kurt ve kurnaz bir pusu kurucuysanız size uygun. Benim de en çok oynadığım gemi türü bu.
  • Kruvazör: Ana savaş gücü hızlı ateş eden orta kalibre topları olan gemilerdir. Hava savunmasının bel kemiğidirler ve çok güzel uçak düşürürler, destroyer avlamak ve savaş gemisi korumak için de iyi sayılırlar. Bazılarında daha zayıf toplar karşılığında torpido vardır. Teke tekte savaş gemilerine karşı üzülebilirler ama toplu saldırdıklarında başarılı olurlar. Ruhen görev insanıysanız size uygundur.
  • Savaş Gemisi: Uzun menzilli, ağır zırhlı ve ağır silahlı fakat at arabası hızı ve kıvraklığında gemilerdir, bu yüzden de torpidolar en büyük düşmanlarıdır. Tamir ekibi özelliği sayesinde kaybettikleri can puanlarını kısıtlı olarak geri doldurabilirler. Özellikle zırh delici mermileri doğru kullanıldığında rakibe evlat acısı yaşatırlar, öyle ki kendi seviyeleri civarındaki kruvazörleri tek salvoda batırabilme ihtimalleri vardır ve emin olun bunu yaptığınızda attığınız kahkahalar etrafınızdakilerin size kötü bakmasına sebep olabilir.
  • Uçak Gemisi: Sağa sola savaş, dalış bombacısı ve torpido uçağı yollayıp çatışmadan uzakta kalmaya çalışır. Uçak gemisi kaptanları genelde maçı harita başında bir yerlere tıklayarak geçirirler ve bir çeşit strateji oyunu oynarlar. Gemilere en yüksek zararı verebilmek için torpido ve bomba uçaklarının yaklaşma açısını ayarlamak kritiktir. Savaş uçakları ise hem birbirlerini hem de bombacı uçakları engellemeye çalışırlar ve diğer gemiler için keşif yaparlar. Haritayı iyi okumayı gerektirdiğinden çoğu oyuncunun oynamaya çekindiği ama her şartta çok eğlenceli olan bir gemi tipidir.

wows5

WoWs’un grafik motoru World of Tanks ile aynı ve aslında büyük denizlere ve gemilere çok müsaade eden bir yapısı yok. Wargaming ekibi yine de yeni bir motor tasarlamaktansa var olanı dönüştürme yoluna gitmiş. Bu da gece savaşları ve dalgalı deniz gibi çok havalı olabilecek olaylar için daha en azından 1-2 yıl beklemek zorunda olmak demek.

Yorumlar