Blizzard’ın MOBA’sı “Heroes of the Storm”un Alpha Testinden İzlenimler
Oyun henüz deneme sürümünün çok başlarında olmasına rağmen, MOBA mekanikleri konusunda Blizzard’ın farklı mekanikler getirme konusundaki fikrini açıkça ortaya koyuyor.
Alışılagelmiş MOBA mekaniklerinden, oyunu sırtlama yeteneği olan karakterin en çok creep kill (last hit, creep slay) toplaması, bu konuda bazı diğer karakterlerden öncelikli olması, kazandığı kaynaklar ile eşyalarını toparlayıp takımını ardından sürüklemesi gibi temel ilkeler, Heroes of Storm’da yerini koridordaki her şeye olabildiğince çok hasar verip, oradan tüm takıma dağıtılacak olan experience points toplanması gibi nispeten yeni bir mekaniğe bırakmış vaziyette. Artık karakterlerin ayrı ayrı seviyeleri yok, tüm takım aynı karakter seviyesinde oyunu yürütüyor. Dolayısyla takımın rakibe göre üstünlük sağlayıp sağlayamaması sorumluluğu tüm takım üyelerine eşit bir şekilde dağıtılmış durumda. Oyunda artık experience point dışında karakterlerin kazandığı başka bir kaynak yok. Gold piece toplayıp eşya alma stratejileri ile karakterini farklı şekillerde oynama mekaniği yerini belli seviyelerde 4-5 farklı seçenek arasından talent seçme stratejilerine bırakmış vaziyette.
Karakter mekaniklerinin yanı sıra haritalar da yenilenmiş. Geleneksel 3 koridorlu, koridorlar boyunca tarafların üslerini koruyan kuleler ve kare şeklindeki haritaların köşelerinde tarafların üslerinin yer aldığı sistem terk edilmeye çalışılmış. Heroes of Storm haritalarında ana üsler, köşeler yerine yatayda birbiri ile aynı hizada bulunuyor. Üssün iç kısımları ise, kulelerin yanlarında bulunan duvarlarla korunuyor. Dahası her haritada o haritaya özgü olarak bulunan mekanikler sayesinde rakibinize üstün gelebilme şansınız var artık. Örnek olarak; “Blackheart’s Bay”i ele alalım; haritada oyunun belli anlarında içi altın dolu kasalar oluşuyor. Oyuncular bu kasalardaki altınları toplayıp haritanın ortasında demir atmış olan Captain Blackheart’a belli bir miktarını teslim etmeyi başarırlarsa Captain Blackheart altınlarının kendisine teslim edilmesinin karşılığını, rakip üssün duvarlarını ve kulelerini top atışları ile döverek ödüyor. Başka bir örnek ise “King’s Crest”. Bu haritada da, yine haritanın ortasında yer alan kadim ejderhanın sizin takımınızın yararına çalışmasını sağlayabiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken şey, ona adanmış shrine’ların her ikisinde aynı anda nüfuz elde etmek. Sonuç olarak, rakibin üssünü yok etmek dışındaki hemen her mekanik yenilenmiş vaziyette.
Heroes of Storm’un şimdiye kadar ortaya çıkan ve oynanabilen kısmının mekanik içeriği yaklaşık olarak bu şekilde. Oyundaki karakterler ve merchandise ürünleri ise Blizzard’ın şimdiye kadar piyasaya sürdüğü tüm oyunlarda karşımıza çıkmış ve adını bir şekilde duymuş olduğumuz isimler.
Bunun bir kaç örneği; StarCraft’tan Nova, Jim Raynor, Zeratul, Tassadar, Kerrigan. Warcraft’tan Ilidan Stormrage, Malfurion Stormrage, Tyrande, Uther. Diablo’dan Diablo, Azmodan, Tyrael, Valla takma adıyla Demon Hunter, Sonya adıyla Female Barbarian, Nazeebo adıyla Witch Doctor ve daha birçokları. Muhtemelen de gelecek sürümlerde gelecek olan yeni karaklerler. Görüldüğü gibi daha önceleri Blizzard oyunlarına aşina olan oyuncuların yabancılık çekmeyecekleri isimler. Ki, zaten bi çok yetenek ve karakteristik özelliklerini de beraberlerinde olduğu gibi getirmişler.
Blizzard’ın oyunu ücretsiz (free to play) olarak piyasa süreceği tahmini üzerinden konuşursak her karakterin alternatif avatarı (alternatif görünümü) olması ve firmanın bu alternatif avatarlar üzerinden gelir sağlaması gibi bir fikrin ortaya çıkması kaçınılmaz görünüyor. Buna ek olarak oyun içinde aldığınız experience ve yaptığınız daily questler neticesinde elde ettiğiniz gold ile de skin ve karakter alabiliyorsunuz.
Son yıllarda oyun piyasasında kendinden çok bahsettirmiş olan ve milyonlarca kullanıcıya ulaşmış olan MOBA türü konusunda bu denli radikal değişiklik yapabilme cesareti, sadece 3 adet oyun (WarCraft, StarCraft, Diablo) ve bu oyunların ek paketleri ile tüm firmayı ayakta tutup, üstüne bir de dünya çapında en çok kazanan firma olmayı başarabilen Blizzard’dan beklenirdi! Üstünde yıllarca çalışılıp milimetrik hesaplar ile bugüne getirilmiş olan MOBA haritalarına inat bu denli yeni bir anlayış bakalım kullanıcılar tarafından nasıl tepki görecek. İlerleyen zamanlarda oyunun piyasaya çıkışı ile birlikte MOBA piyasasındaki değişiklikler neler olacak hep birlikte göreceğiz.
Not: Harita incelemeleri için Caner Ünsal’a teşekkürlerimle…