Bunları Biliyor muydunuz? – Bölüm 10: Mark Cerny
Mark Cerny Kimdir?
Son zamanlarda PS4’ün donanım tasarımcısı olarak gündeme gelen çılgın gözlü Mark Cerny için “birdenbire nereden çıktı bu adam?” diyorsanız kendisinin birdenbire çıkmadığını bilmek faydalı olacaktır. Zira Cerny sektörümüzün en önemli ve en ünlü tasarımcılarından biri olup sadece Peter Molyneux veya Ken Levine gibi fazla ilgiden hoşlanmayan ve son derece mütevazi bir adam olduğundan dolayı ismi fazla bilinmez.
Cerny, oyun geliştirici camiasında dahi çocuk olarak da bilinir. Bunun sebebi ise muhtemelen 1982 yılında Atari’de tasarımcı ve programcı olarak işe girdiğinde sadece 17 yaşında olmasıdır. O dönemde kendisinden sonra en genç Atari çalışanı 22 yaşındaydı.
Cerny’nin ilk büyük başarısı şüphesiz 1984 tarihli Marble Madness olmuştur. Kariyeri boyunca Missile Defense, California Games, Crash Bandicoot gibi oyunlara imza atan Cerny 1998 yılında kurduğu Cerny Games firması ile oyun geliştiricilere danışmanlık hizmeti vermektedir. Bugün Last of Us ile hepimizi hayran bırakan Naughty Dog’un da bu seviyeye gelmesinde Mark Cerny’nin rolü büyüktür.
Şu an Sony bünyesinde PS4’ün donanım tasarımı ve tool geliştirme projeleri ile ilgilenen Cerny, aynı zamanda PS4 exclusive olacak Knack isimli oyunu ile uğraşmaktadır.
Larry Holland Kimdir?
LucasArts deyince aklımıza Ron Gilbert gelir, Tim Schafer gelir, Dave Grossman gelir ama nedense Larry Holland gelmez. Zira pek çoğumuz firmanın ismi henüz Lucasfilm Games iken uçak simulasyonları konusunda Larry Holland’ın inanılmaz başarılarını hatırlamaz.
Holland, kariyerine Commodore VIC-20 için piyasaya sürülen Slime isimli oyunu ile başladı. Lucasfim Games’e geçmeden evvel irili ufaklı pek çok oyun yapmıştır. Bunların içerisinde en önemlisi muhtemelen Super Zaxxon’dur.
Bu dönemde, Holland müzik konusundaki yeteneğini de kullanarak Bard’s Tale’in Apple II ve C-64 versionlarının müziklerini yapmıştır.
Asıl meşhur olduğu oyun dizisi ise “İkinci Dünya Savaşı Üçlemesi” olarak adlandırılan Battlehawks 1942, Their Finest Hour ve Secret Weapons of the Luftwaffe’den oluşur. İkinci dünya savaşı konulu bu uçak simulasyonları ülkemizde de bu tarz oyunların popülarite kazanmasında büyük rol oynamıştır.
Bu oyunlardan Türkiye’de en çok iz bırakmış olanı kuşkusuz ülkemizde Battle of Britain olarak da bilinen Their Finest Hour’dur. Zamanı için muhteşem derecede gerçekçi gözüken oyunda duman efektleri ve düşman uçağından kopan parçalar dikkat çekiyordu.
Holland’ın 1988 ve 1991 arasında bu oyunlarla elde ettiği başarı onu Lucasarts’ın en önemli IP’sinin başına getirmiştir. Bu görevlendirmenin sonucu olarak yaptığı ilk simulasyonun ismi X-Wing ikincisinin ismi de Tie-Fighter olmuştur.
Ama bu, başka bir bölümün konusu.