Bunları Biliyor muydunuz? – Bölüm 2: Tetris

En Çok Satılan Oyun Tetris midir?

Bütün zamanların en çok satan ve en çok oynanan oyunlarından biri Alexey Leonidoviç Pajitnov tarafından geliştirilen Tetris’tir

1984 yılında piyasaya çıkan oyunun orijinal platformu Rus, Elektronika şirketinin geliştirmiş olduğu Electronica 60 isimli bilgisayardır. Bu bilgisayarın RAM miktarı sadece 4 kB idi.

Tetris ismi, blokların hepsinin dört parçadan oluşması nedeniyle, latincede 4 anlamına Tetra kelimesi ve oyunla hiç alakası olmamasına rağmen Pajitnov’un en sevdiği spor olan Tenis’in birleşmesi üzerine oluşmuştur.

Günümüzde akla hayale gelebilecek bütün cihazlar için bir versionu olan Tetris’in tam olarak kaç sattığı bilinmemektedir, ancak yapılan son açıklamalara göre sadece 2005 yılından beridir ve sadece cep telefonlarında 100 Milyon’dan fazla satmıştır.. Yine 2009 yılında sadece bilgisayar versionlarının 125 Milyondan fazla sattığı tespit edilmiştir. Buna göre Tetris sadece mobil olmayan cihazlar düşünüldüğünde bile yılda ortamama 5 Milyon satmakta ve bunu 1984 yılından beridir devam ettirmektedir. Bu rakamlara Tetris’in sayısız klonu dahil değildir.

Alexey Leonidoviç Pajitnov

Alexey Leonidoviç Pajitnov

Ne var ki Pajitnov bu satışlardan uzun süre tek bir kuruş bile kazanmamıştır. Rus bilgisayar mühendisi bu oyunu yaptığında henüz Sovyetler Birliği vatandaşıydı. Sovyetler Birliği’nde fikri mülkiyet hakları bildiğimiz anlamda olmadığı için Pajitnov’un Tetris’in dağıtım haklarını satmak ve bundan para kazanmak gibi bir şansı hiç olmadı.

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra oyunun hakları Pajitnov’a geçmiş, Pajitnov, Tetris’ten ilk parasını 1996 yılında Tetris Company isimli şirketini kurduktan sonra kazanmıştır.

Günümüzde oyun tarihinin efsane geliştiricilerinden kabul edilen Pajitnov, Hawaii’de yaşamakta ve hala oyun tasarlamaktadır. En son tasarladığı oyun 2007 tarihli Hexic 2’dir.

Apple Oyun Konsolu Yaparsa Neler Olur?

Bu sorunun cevabını merak içerisinde bekleyen oyun basını ve pek çok oyun sever aslında Apple’ın daha önce oyun konsolu çıkarmış olduğunu gerçeğinden muhtemelen haberdar değil.

Pippin ismindeki konsol, Apple’ın oyun sektörünü ele geçirme planı olarak tasarlanmıştı. Doksanlı yılların ilk yarısında tasarımı başlayan konsolun 66 Mhz hızında RISC mimarisine sahip bir PowerPC 603 CPU’su vardı. Ekran kartı 16 bit renk derinliğine sahip olup 640 x 480 çözünürlüğe ulaşabiliyordu. Konsolun aynı zamanda bahsi geçen ekran kartı ve sistem arasında dinamik olarak paylaşılan 6 MB hafızası ve 128 kB NVRAM’ı vardı. Üstelik Pippin upgrade edilebilir bir konsoldu. Hafıza 16 MB’a kadar çıkabiliyordu. Cihazın tüm bunların yanında internete de bağlanabildiğini belirtmekte fayda var.

Apple, Pippin teknolojisini üretici firmalara lisanslayarak her ülkede konsolun farklı firmalar tarafından üretilmesini öngörmüştü. Bu sayede Apple spesifikasyonlarına bağlı kalmak şartıyla her firma kendi Pippin’ini üretebilecek ve zamanla Pippin formatı gelişecekti.

Pippin aynı zamanda dönemin Apple bilgisayarları ile de uyumluydu. Bazı Mac yazılımları Pippin’de çalışıyor, bütün Pippin oyunları da Mac bilgisayarlarda çalışabiliyordu.

Pippin’in en büyük üreticisi Japon oyuncak devi Bandai olmuştur. Cihaz, Mart 1995’te Japonya’da, aynı yılın Eylül ayında Amerika’da Apple Bandai Pippin ismiyle piyasaya sürüldü. Norveç’li Katz Media şirketi ise cihazın Avrupa ve Kanada için üretim ve pazarlama haklarını satın almış, 1997 yılının Mart ayında bu bölgelerde Pippin’i Apple Katz Pippin ismiyle piyasaya çıkarmıştı.

Belki de Türkiye’de olsa Apple Vestel Pippin ile karşı karşıya olacaktık.

pippin

Ne var ki Pippin’in 650 $’lık fiyatı, Apple’ın pazarlama yükünün tamamını Bandai ve Katz Media’ya vermesi, kendisinin hiç reklam yapmaması ve Mac bilgisayarların pazarına zarar gelmesinden korktuğu için reklam yapılırken BİLGİSAYAR teriminin kullanılmasına izin vermemesi nedeniyle Apple Pippin çok, çok az satmıştır.

Pippin’in piyasaya çıktığı dönemde pek çok büyük firmanın konsol pazarına girmeye çalışmasından dolayı cihazın rakipleri arasında Playdia, Casio Loopy, FM Towns Marty, Neo Geo CD, PC-FX, Pioneer Laser Active, Atari Jaguar, Amiga CD32, 3DO Interactive Multiplayer, Sega Saturn, Nintendo 64 ve hepsinden önemlisi Playstation yer alıyordu.

Steve Jobs tarafından 1997 yılının Temmuz’unda üretimi durdurulup piyasadan çekilen Pippin için o güne kadar Japonya’da 80, Amerika’da sadece 18 oyun çıkmıştı. Rakibi Playstation ise 102 Milyon’dan fazla satılarak dönem için rekor kırmıştı.

Bu yazı, "Bunları Biliyor Muydunuz?" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar