Bunları Biliyor muydunuz? – Bölüm 6: Warcraft Adventures: Lord of the Clans
Warcraft Evrenini Kuşbakışı Görmeyen İlk Oyun World of Warcraft Değil miydi?
Warcraft evrenini kuşbakışı görmediğimiz ilk oyun aslında World of Warcraft olmayacaktı. Warcraft II: Beyond the Dark Portal expansion paketinden sonra Warcraft evrenini medyumlar arası bir fikri ürüne dönüştürme niyetinde olan Blizzard, 1996 yılında Warcraft Adventures: Lord of the Clans adı altında bir adventure oyunu yapmaya başladı.
Lucasarts’ın Full Throttle ve Monkey Island III tarzı klasik adventure oyunlarına benzemesi planlanan oyun için Animation Magic firması çizgi film formatında toplam 25 dakika uzunluğunda cutscene hazırlamıştı.
Oyun, Dark Portal kapandıktan sonra Azeroth’ta kalan Orc’ların hikayesini anlatıyor, zalim bir lord tarafından bebekken satın alınıp köle olarak yetişen ve sonra efendisine başkaldırıp Orc’ları birleştiren Thrall isimli genç Orc’un macerasını anlatıyordu. Hikaye aynı zamanda Warcraft II ve Warcraft III arasındaki boşluğu kapatıyordu.
1997 sonuna çıkması planlanan oyun Blizzard’ın bu tarz oyunlardaki acemiliği nedeniyle bir türlü bitemedi. Oyunu kurtarmak için projenin başına getirilen efsane adventure tasarımcısı Steve Meretzky’ye göre ise puzzle tasarımında ciddi problemler vardı. Düzeltmek için esaslı yapısal değişiklik gerekiyordu. Bu da oyundaki seslendirmenin ve cutscene’lerin hallice bir kısmının baştan yapılmasını gerektirecekti.
Lucasarts’ın bir sonraki Adventure oyununun 3D olacağını açıklaması ile oyunun artık teknolojik açıdan da geride kaldığını düşünen Chris Metzen, 1998’de oyunun çıkması beklenen tarihten haftalar önce Blizzard’ın projeyi iptal ettiğini açıkladı. Ona göre oyun Blizzard’ın kalite standartlarına uygun değildi. Fanlar tarafından başlatılan sayısız imza kampanyası oyunu diriltmeye yetmedi.
Warcraft Adventures serisinin ilk oyunu olması planlanan Lord of the Clans hiç piyasaya çıkmamış olsa bile bugün hikayesi Warcraft evreninin bir parçası sayılır. Thrall, Warcraft III’te ve daha sonra World of Warcraft’ta önemli bir rol oynamış, Lord of the Clans’da başına gelmesi planlanan şeyler olmuş sayılmıştır.
Lord of the Clans 2001 yılında Christie Golden tarafından roman haline getirilmiş olup, yayınlanmış ikinci Warcraft romanıdır. Oyunun bitmemiş hali ise Rusya’da ortaya çıkmıştır. Aranırsa, internetin karanlık bölgelerinde bulunabilir.
Dünyanın İlk 32-Bit Oyun Konsolu Hangisidir?
Dünyanın ilk 32-bit oyun konsolu Fujitsu tarafından üretilmiş olan FM Towns Marty’dir.
1993 yılında piyasaya çıkmış olan konsol sadece Japonya’da satılmıştır. Towns ismi Nobel ödüllü fizikçi Charles Hard Townes’ten gelir. Fujitsu’da üretilen cihazlara Ar&Ge sırasında Nobel ödüllü bilim adamlarının isminin verilmesi bir gelenekti. İsmi e harfi ile birlikte yanlış telaffuz edeceği düşünülen Japonların işini kolaylaştırmak için konsolun ismi Towns olarak değiştirilmiştir. FM harfleri ise Fujitsu Micro kelimelerinin kısaltmasıdır.
FM Towns Marty, aslında firmanın FM Towns isimli bilgisayarının geliştirilmiş ve konsol haline getirilmiş versionuydu. AMD tarafından üretilmiş 16 Mhz hızında çalışan bir 386SX işlemcisi, 32 bit renk paleti, 2 MB RAM’ı, bir CD-ROM’u ve ilginç olarak bir de 3.5″lik floppy disk drive’ı vardı.
Teknolojik olarak o dönemde piyasaya çıkan pek çok konsoldan daha üstün olmasına karşın Marty son derece pahalıydı. Bu nedenle asla çok satmadı. Fujitsu da Marty’yi destekleyecek oyun ekosistemini asla yaratamadı. Dahası konsol daha eski teknolojiye sahip FM Towns ile geriye uyumlu olduğundan Marty için oyun yapan firmalar oyunlarını Marty’ye göre değil FM Towns’a göre yapıyorlardı.
Fujitsu, konsolun satışlarını arttırmak için 1994 yılında daha ucuz bir Marty 2 modeli çıkardı. Ayrıca FM Towns Car Marty adı altında otomobillerin kasetçalar yuvasına takılan bir model daha yaptılar. Ancak oyun yoktu ve kimse Marty almıyordu.
Nihayet 1995 yılında konsolun üretimi durduruldu ve Fujitsu bir daha oyun piyasasına girmedi.
Bu olaylar ve sonrasındaki gelişmeler Japon iş dünyasında “Marty Kanunu” olarak bilinen prensibi ortaya çıkarmıştır:
“Satacak yeni ürünler çıkarmazsanız, satışlarınızı arttıramazsınız”