Bunları Biliyor muydunuz? – Bölüm 8: Electronic Arts
Electronic Arts Sadece Oyun mu Üretir?
Electronic Arts’ı sadece bir oyun firması olarak biliyoruz ama 1985 yılında piyasaya çıkardıkları Deluxe Paint isimli yazılımlarıyla grafik ve animasyon konusunda dünyanın en önemli firmalarından biri oluverdiklerini de unutmamak gerekir.
1985 yılında Electronic Arts, Prism isminde bir tool ile yapmaktaydı grafik işlerini. Bu tool Dan Silva tarafından yazılmıştı. Silva, Amiga’nın piyasaya çıkması ile programı geliştirerek tam teşekküllü bir çizim yazılımı haline getirdi. Amiga’nın grafik ara yüzünden esinlenerek yapılan Deluxe Paint, dönemin en gelişmiş ve kullanımı en rahat grafik işleme tool’u olma özeliği ile kısa zamanda endüstri standartı olmuş, oyun yapan herkesin sevgilisi haline gelmiştir.
Deluxe Paint III’te animasyon, Deluxe Paint IV’te morph gibi özellikler eklenen ünlü programın son versionu Deluxe Paint V 1994 yılında AGA chip setli Amiga’lar için yayınlanmıştır. Özünde bir Amiga programı olan bu başarılı tool, Commodore firmasının iflası ve Amiga bilgisayarların üretiminin durdurulması ile tarihe karışmıştır.
Yine de Deluxe Paint’in oyun geliştirme kültürüne katkısı günümüze kadar etkisini sürdürmüştür. ANIM ve ILBM dosya standartları uzun süre kullanılmış olup, bugün hala pek çok tool tarafından desteklenmektedir. Animated GIF formatı ise ANIM dosya formatı üzerine yazılmıştır.
Bunun yanında Monkey Island serisinin ünlü karakteri Guybrush Threepwood’un isminin de sorumlusu Deluxe Paint’dir. Ana karaktere daha isim verilmediği bir aşamada animasyona temel teşkil edecek fırça dosyasının ismi guy.brush şeklinde kaydedilmişti (Amiga 256 karaktere kadar dosya uzantısı kullanabilmekteydi). Karaktere isim bulmakta zorlanan Lucasfilm kadrosu, dosyanın ismine bakarak “Guybrush olsun bari” demiştir.
Şimdilerde Indie Dostu Unity Var, Peki Eskiden Ne Vardı?
Günümüzde indie akımı Unity’den faydalanıyor ama 90’larda özellikle Türkiye’de bağımsız olsun, bağımlı olsun oyun yapmak isteyen insanlara en çok yardımcı olan programlama dili Europress Software tarafından yazılmış olan AMOS’tu.
AMOS temelinde BASIC’in gelişmiş bir versionudur. BASIC’ten daha hızlı çalışır ve multimedia uygulamaları için son derece elverişlidir.
Öte yandan AMOS, ATARI ST’deki STOS BASIC ya da STOS GAME CREATOR’un AMIGA’da çalışan yeni bir versionudur. Bu nedenle AMIGA platformunun kendine has özelliklerini kullanmaktan aciz olduğu söylenebilir. Yine de Assembly desteği ile bu problemlerin üstesinden gelinmiştir. Buna karşın AMOS ile yapılan oyunların interfaceleri AMIGA’ya yabancıdır.
AMOS Interpreted diller arasında muhtemelen en hızlısıydı. Ancak bu hız pek çok developer için yeterli olmamıştır. Bu ihtiyaçların karşılanması için Europress Software bir AMOS compiler’ı üretmiştir.
Türkiye’de ilk oyun dalgası sırasında Hançer, İstanbul Efsaneleri: Lale Savaşçıları gibi oyunlar AMOS ile yapılmış, bu sayede AMOS belki de ülkemizdeki oyun sektörünün temellerini atmıştır.
Amiga’nın piyasadan kalkması ile birlikte AMOS da popüleritesini yitirmiştir. Bugün AMOS’un source kodu internette rahatlıkla bulunabilir. Ancak bazı cins geliştiriciler dışında AMOS kullanan yoktur.