Don’t Starve: Together – Aç mısınız, Açıkta mı?

Tim Burton’un tarzını sever misiniz? Korku atmosferi sever misiniz? Bilgisayar oyunu sever misiniz? Hayatta kalma oyunlarını sever misiniz? Arkadaşlarınızla vakit geçirmeyi sever misiniz? İşte tam size göre bir oyun var: Don’t Starve: Together.

DS:T, çıktığı günden beri oyuncuların üstün ilgisiyle karşılaştı. Yüzlerce yayıncı, arkadaşları ve diğer yayıncılarla birlik olup oyunda hayatta kalmaya çalıştı. Peki, bu oyun nereden geldi?

dst1Don’t Starve

Oyunun orijinali, Don’t Starve isimli bir oyun ve onun patch şeklinde gelen ekstraları (evet patchlerin isimleri var ve her biri expansion niteliğinde). Her biri expansion gibi olan patchlerin dışında, neredeyse Don’t Starve 2 denecek kadar oyunu geliştiren, Reign of Giants denen bir expansionu da var.

Oyunda, bir şeytani varlık tarafından kandırılıp onun aklınız ve canınızla oynadığı dünyasına düşen kişileri oynuyorsunuz. Hem akıl sağlığınızı korumalı, hem de hayatta kalıp şeytanla ve dünyanın çeşitli tehlikeleriyle baş etmelisiniz. Tabii, indie oyunların son 4-5 yıldır modası da çok zor olmak. Don’t Starve ise bu konuda ilk öncülerden.

Orijinal oyunun başarısıyla ilgili konuşmaya gerek yok. Ülkemizde en başarılı youtube karakterlerinden Pinti Panda’nın bile en çok izlenen yayınlarından biriydi. İndie oyunların başarısı, çıkarttıkları youtube ünlüsüyle ölçülse, haksızlık etmiş olmayız. Birkaç tane de yabancı ünlümüz var ve bu da Don’t Starve’ı neredeyse Binding of Isaac’le beraber üst sıralara koyuyor.

dst2Don’t Starve oynayanların yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri, oyundaki kalp kırıcı yalnızlık hissiydi. Oyuna devam edebilecek çoğu kişi, bu hissiyatı kaldıramayıp bırakmıştır muhtemelen. Ben de onlardan biriyim. İlk günlerinden beri en çok istenen özelliği, multiplayer olmasıydı. Şimdi bu isteklere karşılık verildi ve DS:T yayınlandı.

Değişiklikler

DS:T’nin orijinal oyuna değişiklikleri, sadece multiplayer’ı eklemekle kısıtlı değil. Tek kişilik versiyondaki bazı karakterleri oynayamıyoruz ve yine Single Player’da yer alan bazı şeylere erişimimiz yok. Oyunun mekaniklerinde de ufak tefek değişiklikler var. Ayrıca DS:T oynamak için orijinal oyuna sahip olmanız şart değil. Kendi başına (stand-alone) bir oyun.

dst3Oyun mekaniklerindeki değişiklikleri yazdım, sonra sildim. Çünkü bunların tam olarak neyi ifade ettiğini anlamak için iki oyundan da iyi derecede haberdar olmak lazım. Temelde oynanışı çok etkilemeyen, ufak tefek değişiklikler. Örneğin orijinal oyunda ıslaklık diye bir statın olup, multide bunun olmaması gibi.

Steam Workshop ve Modlar

Gelelim fasülyenin faydalarına.

Don’t Starve ve Don’t Starve:Together’ı en eğlenceli kılan şeylerden biri de, steam üzerinden modlar yükleyip oynayabilmemiz. Tamamen hayranların ürettiği karakterlerin yanısıra, orijinal oyundaki karakterlerin aynısını koyanlar, başka oyunlardaki karakterleri koyanlar; dünyadaki kaynakları ve bir çok şeyi değiştirenler, arayüzü anlaşılır kılanlar, oyunu neredeyse baştan yaratacak kadar komple değiştirmeye yetecek kadar mod var ve (incelemedim ama sanırım) bu oyuna mod yazmak çok kolay.

dst4Yayın

Oyunun orijinali de, multiplayer’ı da kendiliğinden yayın yapabilme özelliği ile geliyor. Hatta Don’t Starve’ın özellikle yayın yapılmasının istendiğini biliyoruz. O yüzden yayıncılığa ilk adımları atan kişilerin denemesi gereken oyunlardan biri, orijinal ve multiplayer versiyonları ile Don’t Starve.

Not: Kahramangiller twitch hesabından yaptığımız yayınlarda da DS:T’nin yayınlarını yapıyoruz. Eğer bir gün vaktiniz olursa mutlaka gelip izleyin, hatta bizle oyuna katılın. Bekleriz!

Yorumlar