Farkında Olmadan Dünyayı Kurtarmak: Chroma Squad

Kickstarter’in hayatımızda yaptığı en büyük değişiklik, artık bağımsız projelerin daha kararlı şekilde yola çıktıklarına tanık olmamız. Bundan bir 10 yıl önce büyük firmaların iddialı oyunlarının bile çıkamadan iptal olması artık kanıksamaya başladığımız bir şey olmuşken, indie oyunlar sadece hedef kitlelerine güvenerek amaçlarına ulaşabilmeye başladılar. Chroma Squad ise sıra tabanlı bir takım stratejisi oyununu Super Sentai dizilerinin trope’leri ile harmanlayan usta işi mizaha sahip bir oyun olarak bu furyada yerini alıyor.

Chroma Squad aslında diğer indie oyunlara göre biraz daha şanssız bir çıkış süreci geçirmiş bir oyun. Brezilyalı ekip Behold Studios tarafından geliştirilen oyun aslında 2014’e girilirken teorik olarak tamamlanmıştı. Fakat oyundan haberdar olan ve Super Sentai serilerinin batıda gösterilen versiyonları olan Power Rangers’in marka sahibi olan Haim Saban “Aha işte renkli kostümler giyen, peluş canavar tekmeleyen tipler var” deyip ekibe telif hakkı açmıştı. Stüdyo da mahkemeyi kaybedip emeklerinin boşa gitmemesi için açılış ekranına “Haim Saban’in Power Rangers’ından esinlenmiştir” yazısı koymak zorunda kalmıştı. İroniktir ki, Behold Studios’un vatanı olan Brezilya’da pek çok batı ülkesinin aksine Tokusatsu türü sadece Power Rangers’den ibaret olarak sanılmıyordu ve peluş canavar döven renkli kostümlü tipler ilk Power Rangers’den 20 yıl kadar önce zaten mevcuttu. Konu hakkındaki daha detaylı yazımız için:

Geek Terminoloji – Sentai Nedir?

Oyunun Konusu

Chroma Squad’da ulusal bir kanal için çekilen Power Rangers türevi bir şovda dublörlük yapan bir grup genci canlandırıyoruz. Yönetmenin baskılarına katlanamayan ekip günün birisinde pes eder. İstifa ettiklerini bildirip arkalarına bakmadan giderler. Ama daha bir saat bile geçmeden işsiz kaldıkları için kara kara düşünmeye başlarlar. Buldukları ilk fikir mahalli bir kanal ile anlaşıp kendi Tokusatsu dizilerini çekmek olur. Kendi senaryolarını yazacak, kendileri oynayacaktır. Ama stüdyo ve efekt eksiklikleri hala mevcuttur. İçlerinden biri akrabalarından birisinin fi tarihinde uluslararası bir bilimkurgu projesinde set görevlisi olarak çalıştığını, çalıştığı stüdyonun ta o zamandan beri atıl durumda olduğunu söyler.

Stüdyonun şimdiki halini görmek için oraya giden ekip, lastik inşaat çizmesinden, motosiklet kaskından, bantlanmış kartondan ve oyuncak tabancadan kostümler yapadursun bir akvaryumun içinde yüzen ve konuşan bir beyin keşfederler. Ekip bu beyni text-to-speech şekilde replikleri kaydedilmiş bir Tokusatsu ekibi mentoru figürü olduğunu düşünür. Ama aslında karşılarında kendi Ranger’larını arayan gerçek bir mentor vardır ve dünya gerçekten de tehlikededir. Kahramanlarımız yanı başlarında biten düşmanları kendi beklentilerini bile aşan efektler (?!) eşliğinde döverlerken en büyük dertleri pilot bölümü pazarlayabilmek, sponsor anlaşmaları yapmak, sosyal medyadan hayran toplamak ve elbette kazasız belasız ilk sezonu tamamlayıp 2. sezon onayını alıp bunun için bütçe koparabilmektir. Öte yandan asıl savaşları henüz başlamamıştır. Dünyanın istilası sandıklarından daha sinsice ilerlemektedir ve istifa ettikleri dizinin yönetmeni onlara telif hakkı davası açmaya hazırlanmaktadır!

Kendi Tokusatsu’nu Kendin Çek

Oyuna başlarken Tokusatsu dizisinizin ismini, değişim repliğinizi ve Zord’unuzun adını yazıp ekibinizi oluşturacak 5 Ranger için oyuncu seçmeleri yapıyorsunuz. Oyuncuların sadece görünüşleri ve stat bonus’ları birbirinden farklı, diyalog metinleri ise her birinde ne ise aynı olarak kalıyor. Bu elbette oyunda hiçbir seçim yapmadığınız, tamamen önüne geleni dövüp sonraki bölüme geçtiğiniz strateji görünümlü bir beat’em up olduğu anlamına gelmiyor. Bölümler arasında sponsorlardan, hayranlardan ve gizemli şahıslardan mektup ve e-mail’ler alıyoruz. Bunları yanıtlamamız bize olumlu ve olumsuz geri dönüşler oluşturuyor. Bölümler geçtikçe stüdyonuza daha kaliteli set ekipmanları satın alarak çekimlerinizi daha kaliteli hale getirebiliyorsunuz. Hakeza yayıncı ve sponsor seçimleriniz ile pazarlama sosyal medya ve reklam stratejilerinizi seçmeniz de hayran sayınıza, hedef kitlenizin büyüme yönelimine ve ürünlerden elde ettiğiniz yan gelirlerin tutarına, son tahlilde de rutin masraflar düşüldüğünde kasanıza giren paraya yansıyor.

Biraz da savaş mantığına değinelim. Chroma Squad, hayatında en az bir uzakdoğu yapımı taktiksel strateji oynamış bir oyuncunun saniyeler içinde alışabilecekleri dinamikler eşliğinde kurgulanmış. Öte yandan bireysel level kazanımı söz konusu değil. Her bölüm geçtiğinde takımızın tüm üyeleri aynı miktarda gelişiyor ve yeni ekipmanları giyinip yeni silahları kuşanabilecek, yeni dövüş teknikleri öğrenebilecek hale geliyorlar. Kafa, gövde, eldivenler, botlar ve silahlar olmak üzere 5 noktaya düşmanlardan düşürüp craft ettiğiniz yada kazandığınız parayla hazır satın aldığınız parçaları kuşanıyorsunuz. Her parça her Ranger’de tamamen aynı ya da tamamen olumlu yönde stat artışıyla sonuçlanmıyor, bunu aklınızda tutun.

Poz Vermek Önemli

Savaş ekranına girdiğinizde karelerle ayrılmış bir harita göreceksiniz. Koşabilir, saldırabilir, özel hamle yapabilir ve takım ruhu tetiklemek için kişisel pozunuzu verebilirsiniz. Takım ruhu pozu önemli, zira tam hareket alanı bitiminde takım ruhu pozu veren birisi olursa akrobatik atlayışlar yaparak hareket alanınızı uzatabilir, hem de ekran başındaki çocukları mest ederek rating’inizi yükseltebilirsiniz. Hakeza bir düşmanın yanında takım saldırısı pozu vererek hamlesini sonlandıran birisinin yanına bir ekip üyesini yollarsanız düşmana ikili şekilde dalar ve bu rating’inizi yükselten başka bir ayrıntıdır. Bölüme Ranger değil insan halinizle başlarsınız ve takım pozu verdikçe dönüşüm barınız dolmaya başlar. Bu şekilde script edilmiş hamleden evvel dönüşüme geçebilirsiniz. En önemlisi, bölüm sonu canavarını yenmek için 5 üyenizin de onu takım ruhu pozu vererek çembere almasıyla bitirici saldırınızı yapabilmeniz.

Eğer bitirici saldırınız bölüm sonu canavarı kritik HP sınırına inmeden gerçekleşip düşmanınız sağ kurtulursa yada tam aksine onu yanlışlıkla normal şekilde öldürürseniz bu hedef kitlenizin gözünde karizma kaybetmenize ve Tokusatsu trope’lerini anlamamanız gibi sosyal medya eleştirileriyle karşılanmanıza sebep oluyor. Hakeza oyunun başında size verilen senaryo direktiflerinin tamamını gerçekleştirmeyi ne kadar çok başarırsanız hedef kitleniz dizinizi o denli tavsiye edilmeye değer buluyor. Dizinizin sosyal medyada misyonerliğini yapan, her bölümünü ciddi ciddi tartışan, kendince inceleme yazıp notlar veren bir hayran kitlesini hayal kırıklığına uğratmayın derim.

Sonuç

Son cümlelere gelirsek, Chroma Squad bir Tokusatsu parodisi olmasına rağmen türü aşağılamak bir yana yüceltme amacı güdüyor. Tokusatsu kahramanlarının yönelimlerini anlayamayanlara duyulan hayran kırgınlıklarından doğru olan şey için savaşmanın kutsiyetine, herkesin düzeltebileceği ve katkıda bulunabileceği bir rolün mutlaka olduğundan arkadaşları son ana dek koruyup kollamanın önemine dek Tokusatsu’ların tüm temel çıkış noktaları bize idealize edilmiş şekillerde sunuyor. Bu da NES seviyesinde müzik ve grafiklere sahip bu oyunu şimdi bile sahiplenebilmemize sebep olmakta. Sezon finali kavgalarını komik olduğu denli epik olarak yorumlayan oyun, bittiğinde gözünüzden bir damla yaş sızmasına sebep olacak. Üzüntüden değil, /m/anlytears dediğimiz, iç huzur dolu gözyaşları olacak bu. Tokusatsu türüne uzak insanlar bu oyundan uzak kalmayı tercih edebilirler, ama kaçıracaklarını hiçbir şeyin telafi edemeyeceğini bilmeliler.

Yorumlar