Hearthstone: Deste Yapımı, Strateji ve Oyun Metası – Bölüm 2

Hearhstone oyun tanıtımı ve stratejileri üçlememizin sonuna hoşgeldiniz. Bu bölümde deste yapımı ve oyun metası hakkında konuşacağız.

Deste Tipleri

Hearthstone’da sınırsız sayıda deste tipi var denebilir, sonuçta herkes kendisine güzel gelen bir deste yapıp, onunla oynayabilir – bu deste hiç bir arketipe uymak zorunda bile değildir. Ama öyle ya da böyle, oyunumuzun desteleri inceleyeceğimiz bu dört başlık altında gruplandırılabilir.

Aggro (Agresif)

Genelde düşük Mana’lı minyonları hızlı hızlı oynayıp, rakibin suratına suratına vurarak oyunu 4-5 turda bitirmeye yönelen ya da Mid-Game’de büyük minyonlar oynayarak, rakibe ağır hasar vererek oyunu kazanan destelerdir. Late-Game’de daha güçsüzdürler ama erken açılabilirseler, rakip için bir kabus yaratırlar. Aggro destelerin hepsi Rush destesi olmak zorunda değil ama büyük bir çoğunluğu öyledir.

 Midrange (Ortalama)

Midrange deckler; Mana Curve’u 3-4 manalık kartlarda tavan yapan, Early-Game ve Late-Game için de yeterli miktarda kart bulunduran destelerdir. Midrange desteler agresif destelere karşı kontrol, kontrol destelerine karşı agresif oynamak gibi opsiyonlara sahipken, aynı zamanda kendi sinerjileri ile ilginç sonuçlara varabilen destelerdir. Midrange desteler genelde birden çok Win Condition (kazanma şartı)’na sahip oldukları için daha esnek sayılırlar.

Control (Kontrol)

Kontrol desteleri oyunun sonuna kadar hayatta kalıp, Late-Game’de yaptığı büyük hamlelerle oyunu kazanmayı hedefleyen destelerdir. Bazen Rush desteleriyle baş edemezlerken bazen de Aggro destelerini ezip geçerler. Bazen kontrol ve midrange desteleri arasındaki çizgi bulanır ve ayırt etmesi zor olabilir, bu da zaten hiç bir şeyin kesin çizgilerle ayrılmamasından dolayıdır.

Combo (Kombinasyon)

Combo desteleri belli bir şekilde kazanmaya odaklı destelerdir, genelde yapmaya çalıştıkları kombinasyonu sağlayana kadar kart çekip oyunu ertelerler.  Combo desteleri bazen Control desteleri gibi gözükebilirler, zira oyunu kendi koşullarına uyana kadar uzatma niyetleri vardır ama Combo desteleri gibi büyük kartlar oynayarak oyunu kazanmazlar; genelde bir ya da iki turda 15-30 arası hasar çıkartarak düşmanı cevap veremeyecek halde bırakırlar.

Hearthstone

 

Hearthstone Metası

Eğlence için deste yapmıyorsanız ve Ranked merdivenini tırmanmak için bir deste yapıyorsanız; oyunun metasını takip etmek size büyük fayda sağlayacaktır. Oyunun metasını, internette aratarak da takip edebilirsiniz. Play Mode’da üst üste maç yaparak da; ama bilmeniz gereken bir kaç faktör var.

hearth1

1. Meta Değişkendir

Hearthstone’un metası her daim değişiyor. 14. Rank’te bir ton Zoo-lock destesiyle karşılaşıp, 13. Rank’e indiğinizde birden bire iki rakipten biri; Control Warrior kullanıyor olabilir. Bir gün 8. Rank’te takılmışsınızdır, bütün gün Mech Mage’ler sizi yemiştir – ertesi gün bilgisayar başına oturursunuz ve dün iş yapmayan desteniz sizi bugün Rank 7’ye taşır. Peş peşe kazanarak Win Streak elde ettiğiniz Aggro destesi, verdiğiniz bir yemek molasından sonra işlevsiz olmuştur – çünkü meta, Kontrol desteleri yönünde değişmiştir. Bir patch önceki Miracle Rogue’unuz, kartlarınızdan birine gelen bir değişiklik yüzünden artık işlevsizdir.

Özetle meta, Rank’ten Rank’e, günden güne, sezondan sezona Patch’ten Patch’e değişebilir. Metanın değişmesini durdurulamaz, ama…

2. Metaya Uyum Sağlanılabilir

Baktınız ki karşınıza çoğunlukla Aggro desteleri çıkıyor ama sizin Aggro desteniz onlara yetişemiyor – öyleyse kendinize bir kontrol destesi yapmanın zamanı gelmiş olabilir. Baktınız meta Early-Game’de yavaş açılan Midrange desteleriyle dolu, hemen önlerine geçmek için bir Rush destesi yapabilirsiniz.

Rakibinizin destesinin, metadaki hangi deste olduğunu tahmin edebiliyorsanız; bu daha az sürprizlerle karşılaşacağınız anlamına gelir. Karşınızda bir Freeze Mage varsa 6. turda tahtayı küçük minyonlarla doldurmamanız gerektiğini hatırlamanız gerekir; çünkü 7. turda rakibiniz Flamestrike atabilir. Karşınızda Control Warrior var, elinizde ise War Golem ve Ragnaros var – öyleyse önce War Golem’i atın ki rakibiniz Big Game Hunter‘ını ona harcasın.

Karşılaşabileceğiniz rakipleri bilmek ve atabilecekleri kartları önceden düşünmek sizi Basic bir desteyle bile düşük Rank’lere kadar taşır – ama merak etmeyin çünkü…

hearth2

3. Meta Sizi Sınırlamak Zorunda Değil

Evet, her zaman karşınızdakinin atabileceği kartları düşünmek size avantaj verir (hatta iyi bir oyuncu olmak istiyorsanız oyundaki tüm kartları bilmenizi öneririm) ama günün menüsünde Aggro-Warrior var diye tamamen yeni bir desteye geçmenize, bütün oyun keyfinizi bölmenize gerek yok. Çıkartırsınız 2 manalık bir minyonunuzu, koyarsınız yerine bir Acidic Swamp Ooze – ondan sonra her Warrior çıktığında rahat rahat oynarsınız.

İlla metada iyi olan desteleri kopyalamak ya da o destelere karşıt desteler yaratmak zorunda da değilsiniz. Oynamaktan zevk alacağınız bir deste yapın, onu iyi oynayın, ara sıra ufak değişiklikler yapın, o deste sizi zaten Legend’a kadar taşır.

Yorumlar