Heroes of the Storm – İlk İnceleme!

İlk dönemlerde kahramangiller’de Heroes of the Storm (HotS) için ilk izlenimler ve beklentiler tanıtılmıştı. Bu yazıda ise biraz daha detaylı bir inceleme yapıyor olacağız. Beta’da bittiği için artık oyunun mekaniklerinde ve kahramanlarında pek az değişiklik olacağını düşünürsek, hiç bilmeyenler, başlamak isteyenler ya da yakın dönemde başlayanlar için iyi bir giriş yazısı olacağını düşünüyoruz.

Diğer Mobalardan Farkı Nedir?

İlk yazıda Güner’in de belirttiği gibi; MOBA tür olarak zaten Blizzard markasının ürettiği oyunlardan ortaya çıkmıştır. HotS ile birlikte Blizzard, oyuncuların en çok sinirlendikleri, küfürleştikleri kill steal (son vuruşu yapıp diğer oyuncunun puanını çalma), noob (az bilen, çaylak) oyunculara küsme gibi durumları azaltmış.

Oyunda kişisel puanlar olsa da takımların toplam exp. seviyeleri oluyor. Yani “gerçekten” iyi bir oyuncu iseniz sadece çok oyuncu öldürerek değil, takımınıza çok iyi katkı yaparak tüm takımın puanını yükseltmelisiniz. Yani “ben süperim de adamlar zayıftı abi yeaa” durumu pek olmuyor. Gerçekten süperseniz, takımı bir kaç adım yukarı taşıyabiliyorsunuz. Değilseniz ancak öyle olduğunuzu düşünüyorsanız, takımınızla birlikte daha düşük level kalıp kaybediyorsunuz.

hos2

Takım exp/level konusunun yanı sıra her haritada öldürdükten (ya da rüşvet verdikten) sonra size katılan çeşitli güçlerdeki yaratıklar oluyor. Sadece bu yaratıkları iyi bir şekilde temizleyebilen karakterler bile (ki bazı herolarda etrafındaki bu tür mercenarylere bonuslar verdirme şansı da var) çok fark yaratabiliyor.

Son olarak da yine her haritada farklı bir harita kondüsyonu diyebileceğim özellik oluyor. Bir haritada yeterli gold topladıktan sonra ortadaki gemi kaptanına bunları veriyorsunuz ve düşman binalarını bombalıyor. Bir diğer haritada, iki farklı noktayı kontrol ettikten sonra ortadaki heykeli canlandırıp, onunla müthiş bir güç kazanıp saldırabiliyorsunuz. Kısacası oyunu kazanmanın en büyük faktörü belki de harita konsdüyonlarını kontrol etmekten geçiyor. Henüz birkaç gün önceki oyunda, rakip takımı 4 kat fazla öldürmemize rağmen bu kondüsyonları kontrol edemediğimiz için oyunu kaybetmiştik.

Kahramanlar

Oyunda Blizzard’ın tüm markalarından bilindik karakterler bulunuyor. Warcraft, Diablo ve Starcraft evrenlerinin dışında şu an bir de çok eski oyunlarından Lost Vikings’in karakterleri de var. Şu an için kırk civarı karakter var ancak; sürekli yeni karakterler eklenmeye devam ediliyor.

Temel olarak ise çoğu yerden alıştığınız gibi dört farklı tipte kahraman var.

1 – Warrior: Dayanıklı, düşmanların kaçmasını engelleyici, kendini iyileştirebilen, araya girip bir süre dayanabilen karakterler oluyor. Neredeyse tamamı melee (yakın dövüş) oluyor. Tyrael, Diablo, Anub’arak, Arthas, Muradin gibi Blizzard’ın iri ya da zırhlı karakterlerinin çoğu warrior olarak bulunuyor. Genel olarak oynanması daha kolay fakat ustalaşması zor karakterler sayılabilir. Sıklıkla alan etkili saldırıları da oluyor.

hos3

2 – Assassin: Hareketli, daha çok hasar veren, daha kırılgan ancak kendini aralardan çıkarabilen karakterlerden oluşuyor. Warrior’a göre çok daha fazla dikkat gerektiriyor. Bu karakterlerde de ne kadar hareketli ise o kadar kırılgan oluyor. Örneğin Nova hem görünmez hem de ilüzyon ortaya çıkarabildiği göz önüne alınırsa Tychus’a göre çok daha kırılgan bir assassin oluyor. Thrall, Zeratul, Kerrigan, Nova, Raynor, Illadan gibi en ünlü karakterler bu grup altında bulunuyor.

hos4

3 – Support: Genellikle menzilli olup, dostlarını daha uzun süre hayatta tutan karakterlerden oluşuyor. Sıklıkla heal türü özellikleri oluyor ya da dostlarına koruyucu büyüler yapıyorlar. Doğal olarak assassinlerden daha az hasar, warriorlardan daha az dayanıklılık potansiyeli taşıyorlar. Ancak büyük kapışmalarda ilk olarak indirilmezlerse muhtemelen en çok soruna yol açacak karakterler haline geliyorlar. Zira hayatta olan bir support, diğer karakterleri çok uzun süreler hayatta tutabiliyor. Uther, Tassadar, Malfurion, Tyrande gibi karakterler de bu başlık altında toplanıyorlar.

hos5

4 – Specialist : Diğer gruplara tam olarak dahil olmayan karakterler ise specialist olarak isimlendiriliyor. Ancak specialistler tamamen farklı oynanışlara (hem birbirlerinden hem de diğer gruplardan) sahipler. Azmodan hem yanında yaratıklar getiriyor hem de düşman binaları yıkmada iyi. Siege Tank olan Sgt. Hammer hem bina yıkmada hem de hareketlilikte fena değil. Zerglerden hatırlayacağınız Abathur doğrudan asla savaşmıyor ancak kendini bir yerlere gömerek gönderdiği minionlar ve dostları üzerine eklediği fazladan özelliklerle fark yaratıyor. Lost Vikings ise oyunculara üç karakteri birden kontrol etme şansı veriyor. Özetle specialistler diğerlerinden çok farklı bir yerde bulunuyor.

hos6

Ability Seçimleri

İlk leveldan sonra her üç levelda bir, yeni ya da eskilerini güçlendiren bir ability seçebiliyorsunuz. Açıkçası bu seçimlere göre karakterlerin oynanışı oldukça çeşitleniyor.

Hero seçimlerindeki bazı küçük detaylara da değinmek isterim. Öncelikle her salı, free hero rotation değişiyor. Yani sistem size her hafta 5-6 kahramanı bedava olarak veriyor. Hafta değiştiğinde o kahramanları artık kullanamasanız da başka bir grup kahraman açılıyor.

Yorumlar