Ingress : Sanal ve Gerçeklik Arasında Bir Çizgi
Çok Acayipli Oyun: Ingress Nedir? Ne Değildir?
Bana kalırsa Ingress, bacak kası ve stratejik düşüncenin birleştiği sayılı oyunlardan birisidir. Hatta daha önce başka örneğini görmedim desem yalan olmaz (Ben görmedim yani, gören varsa eğer seslenebilir).
Ingress, Google desteği ile Niantic Lab tarafından geliştirilen GPS tabanlı, mobil cihazlarda oynanan bir bayrak kapma oyunu diyebiliriz aslında. Oyunun en büyük özelliği; oturarak oynanamıyor olması.
Ingress, yer yüzünde bulunan sanatsal, tarihsel ve kültürel varlıkları oyun öğesine çeviren bir mekaniğe sahip. Bu mekanikleri ise oynanabilir hale getiren oyun geliştiricileri değil, tamamen oyuncular. Tabi şimdi sizler de “Ne diyorsun değişik öyle oyun mu olur?” moduna girmiş olabilirsiniz. Ama baştan hatırlatmak isterim ki; Ingress bir oyundan daha öte, bir yaşam tarzı felsefesini edinmiş bir yapılanmadır. Bu dünyaya adım atarken iyi düşünmenizi öneriyorum.
Ingress’e Giriş ve Mantığı Kavrama
Bu garip oyunumuzu “Google Play” ve “App Store“dan ücretsiz indirerek temin edebilirsiniz. Oyunu ilk edindiğinizde sizlere gelen ekranda 2 seçim hakkı veriyor. Bu seçim hakkı, aslında sizin oyunda kim olacağınızı belirliyor. Oyuna başlayabilmek için “Resistance” veya “Enlightened” olarak önümüzde duran seçeneklerden birisini belirliyor ve dünyaya giriş yapıyoruz.
Oyuna girdiğinizde karşınıza gelen oyun ekranı öyle afilli yanarlı dönerli bir şey olmayacaktır. Onu baştan söyleyelim, sonra hayal kırıklığına uğramayın. GPS Sisteminizin çektiği konum bilgileri sayesinde oyun ekranınızda harita belirmektedir. O sarımsı yerin içindeki imleç, o an bulunduğunuz pozisyonu sizlere söylüyor.
Ya da dur yahu! Ben böyle rehber gibi hiç anlatmayayım. Bazı şeyleri kendinizin kavraması lazım. Bir de www.resis-tr.com web sitesi var ki yardımcı olacak rehberler, videolar bulunuyor benim kendimi burada heba etmeme gerek yok.
O zaman gelelim pırasanın vitaminlerine. Şimdi arkadaşlar, oyunun bizlere kazandırdığı bazı şeylerden bahsedeyim öncelikle.
1 ) Yürüyoruz, Zayıflıyoruz !
Oyunu portallar arası oynadığımızdan dolayı, sürekli bir boş zamanlarda ya da işe, okula gidip gelirken yürüme telaşı oluyor. Harita üzerinden gördüğünüz portalları ele geçireyim derken ona yaklaşınca bir diğeri menzile giriyor ve “Dur şuna da gideyim!” diyorsunuz. Bu sayede hem bacak kasları kuvvetleniyor, hem de yeni yerler görmüş oluyorsunuz. Misal ben 114 kiloydum oyuna başladığımda, şu an 105’e falan düştüm. Oyunun içinde bir sayaç, yürüdüğünüz mesafeyi ölçüyor. Hatta oyun içinde profilinizde çeşitli Rozetler geliyor başarılara bağlı olarak. Bunlar arasında yürüyüş de var.
Gördüğünüz gibi benim profilimde yazan bilgi 247 Km yürüdüğümü söylüyor. Tabi bu uzun bir süre. Level 9 olana kadar epey gezinmek lazım. Şu an rakam gözünüzde büyüyor olabilir, ama insan nasıl geçtiğini anlamıyor. Bu rozetler de kendi içinde seviyelere bölünüyor. Ben henüz 2. seviyeyi açabilmişim.
Rozetler ne işe yarıyor derseniz; 8. Level olduktan sonra bir üst level geçmek için Rozet edinmeniz gerekiyor. Yoksa level alamaz ve gelişemezsiniz.
2 ) Kültürleniyoruz ve Yön Duygumuz Gelişiyor
Yollarda öylesine gezinirken bu zamana kadar farkında olmadığımız bir çok tarihi ve kültürel değerin farkına varıyoruz. Çünkü bu değerler Portal olarak oyuna eklenmiş oluyor. Mahallemizde meğer müze varmış, heykel varmış, güzel yapılar varmış diye aydınlanıyoruz.
Yoldan geçen birisi, yol tarifi sorduğunda artık “kem küm” demek yerine “İleride savaş sanatları müzesi var oradan sola dönün” diyebileceksiniz. Kimin mahallesinde savaş sanatları müzesi olur ki anasını satayım? Oraya taşınıyorum! Olan seslensin…
3 ) Oyuncu Kitlesi ve Kalite
Ingress, mobil oynanan bir oyun olsa da, ciddi anlamda bir topluluk ve organizasyon gücüne sahiptir. İki tarafında oyuncuları sürekli toplanıp çeşitli etkinlikler ve planlar ile yollara düşerler. Hep birlikte çok güzel zamanlar geçirilir.
Bunlar büyük organizasyonlar için geçerli değil tabi. En son olarak Türkiye oyuncuları olarak katıldığımız Ingress – Shonin Anomaly etkinliğinde ciddi gergin ve heyecanlı ortamlar mevcuttu. İstanbuldan yola çıkarak Marmara bölgesinde bir çok şehire nöbete gittik ve azmin sonucu olarak Resistance takımı olarak başarıya ulaştık. “O değil de -1 ney la?” dediğimizde sevgili ekibimiz hatırlayacaktır.
Bununla birlikte oyunu oynayan kitlenin yaş ortalaması genel olarak 26+ olarak gözüküyor. İşinde gücünde olan yaratıcı ve stratejik zekaya sahip insanların olduğu bu oyunda güzel bir çevre edinebilirsiniz.