Magic the Gathering Arena – Magic Kartları ile Dijital Dünyaya Açılıyoruz

Dünyada kitleleri peşinden sürükleyen kart oyunu Magic the Gathering, kuşkusuz fantastik kart oyunlarının en köklüsü olarak pek çoğumuzun masasına konuk oldu. 25 yılı aşkın süredir oynanan oyunun hayatlarımızda bu kadar kalıcı bir yere sahip olması tesadüf değil. Bunun önemli bir sebebi oyunun sistematik olarak sürekli kendini güncelleyen ve oyuncusuna yeni seçenekler sunan bir düzen sirkülasyonu haline gelmesidir. Oyuna belirli periyotlarda eklenen yeni kartlar, bu kartlar ile gelen yeni dinamikler, oyuncunun sürekli oyuna merak duymasını sağlayan bir tavırla bu fikir havuzu Wizard of the Coast ekibince büyümeye ve genişlemeye devam ediyor. Kart oyunu dışında çizgi romanları, sinematikleri, hatta aktif olarak devam eden bir senaryo hikâyesi bulunan Magic the Gathering eğlencede yine yeni bir seçenek sunuyor ve dijital platformda bizi Magic the Gathering Arena ile buluşturuyor. Peki tanımak gerekirse bu oyunda neler oluyor? Bizi neler bekliyor?

Mtg Arena, öncelikle bize alışmadığımız türde bir ayrıcalık sunuyor. Sanal değil sosyal ağırlıkta yüz yüze oynamaya alışık olduğumuz bu kart oyununu, Arena ile dijital olarak başka oyunculara karşı oynayabiliyoruz. Oyun belki ilk defa dijital olarak karşımıza çıkmıyor fakat daha önceleri oynadığımız “Duels of the Planeswalkers” gibi seriler ile farklı bir anlayışa sahip. Önceki dijital magic oyunları ile arasındaki en belirleyici fark; o oyunların biraz oyuna yabancılığı atmaya yönelik, belki biraz daha rehber kıvamında olmasıdır. Arena ise farklı oyunculara karşı oynamak isteyen oyuncuları bir araya getirip sizi deneyimin tam ortasına fırlatıyor. Bunu da oldukça keyif alacağınız şekilde yapıyor.

Oynanış

Oyuna girdiğinizde önce bir tutorial aşamasını geçiyorsunuz. Bilgisayara karşı sizi çeşitli yönlendirmelerle oynanışa alıştıran birkaç oyun kazanıyorsunuz. Zaten oyuna hakimseniz dijitale alışmanız da kolay oluyor, oynadıkça pratikleşiyor. Sonrasında profilinizle oyun lobisinde etkinlik aramaya hazır hale geliyorsunuz. Menü karışık değil, yapabileceğiniz şeyler basit ve net. Bunları; deste düzenlemek, yeni paketler açmak ve maç yapmak şeklinde genelleyebiliriz.

3 paket kart ve “Sealed”vari hazırlanmış renklerine göre karakteristik destelerden birini alarak ilerlemeye başlıyoruz. Bu destelerin kendi içinde birbirlerine karşı dengesi var, ama tabi ki gelişmeleri mümkün. Hızlı oyun atmak istediğimizde karşımıza çeşitli oyun modülleri çıkıyor. “Play” modunda herhangi bir oyuncuya karşı öylesine bir oyun atabiliyor, “Ranked” modunda herhangi bir oyuncuyla kıdem elde edebileceğimiz daha iddialı bir maç yapabiliyor, “Traditional” modunda bu oyunları üç maçın en iyisi formatı üzerinden daha uzun soluklu oynayabiliyor veya “practice” modunda yine bilgisayara karşı deneme oyunu atabiliyoruz.

Oyuna sınırlı kart ve sınırlı imkanlarla başlıyoruz fakat oyunu daha heyecanlı hale getiren ödül, motivasyon sistemi mevcut. Sahip olduklarımızı deneyimlerle artırabiliyoruz.  Mesela maç deneyimleyerek kazandığımız altınlar ile mağazadan yeni kart paketleri açabiliyoruz. İçinden ne çıkacağını bilmediğimiz paketler açmak gerçekteki gibi eğlenceli oluyor. Yine seviye atladıkça ilerletebildiğimiz evrim ağacı üzerinden yeni kartlara erişebiliyoruz. Bol bol maç deneyimlemek çeşitli şekillerde destemizi geliştirme imkânı veriyor.

Bunlar da Var

Bunlarla birlikte profilinizde kıdem olarak gözüken çeşitli achievement’lar var. İstediğiniz bir oyuncu ile profil kod numarasını kullanarak özel maç ayarlayabiliyorsunuz yani arkadaşınız ile oynamak da mümkün oluyor. Eğer isterseniz lobide yakalayabildiğiniz sealed, draft vb. extra etkinlikler de mevcut.

Eğer magic dünyasına yeni giriş yaptıysanız yeni başlayanlara yardımcı olmaya yönelik hazırladığımız yazı dizimiz mevcut:

Magic the Gathering Yazı Dizisi

Eğer magic dünyasına çok hakimseniz buradan sizin için hazırladığımız magic genel kültür testi ile keyifli vakit geçirebilir, kendinizi deneyebilirsiniz.

Test: Magic the Gathering Kart Oyununda Ne Kadar Bilgesin?

Animasyonlar

Oyun oldukça akıcı bir animasyon dinamiğine sahip. Ben yıllardır oyunu tercihen yüz yüze oynarım, fakat animasyonlarla farklı bir şekilde oyunun içine girdiğimi söyleyebilirim. Görsel efektler oyunu hareketlendiriyor. Island olarak kullandığınız bir manadan dalga sesi almak, efsanevi bir yaratığın animasyon olarak karttan yukarı fırlaması, bazen karakter repliklerini duymak ve pek çok eğlenceli detay oyuna enerji katıyor. Masada oynadığınızdan farklı bir tatla kartların fantastik dünyasına kaptırıp gidebiliyorsunuz.

Multiplayer serverları iyi çalıştığı için oynarken takılma etme durumları pek olmuyor. Veya uzun bir süre rakip bekleme durumları ile karşılaşmıyorsunuz. Grafikler “Duels of the Planeswalkers” lezzetinde belki bir iki tık daha iyi. Dijitalin bir oyuna katabileceği avantajlar başarılı şekilde oyuna yansımış. Görsel olarak da tatmin edici bir oyun olmuş.

Neden Oynanır?

  • Evimizden dijital olarak oynama fırsatı verdiği için oynanır.
  • Gerçek oyunculara karşı bol bol maç deneyimlemek için oynanır.
  • Akıcı bir oynanışa ve eğlenceli görsel efektlere sahip olduğu için oynanır.
  • Oyuna ve kartlarına ücretsiz erişilebildiği için oynanır.
  • Magic etkinliklerinden ve topluluklarından uzak olup oyun arkadaşı bulmakta zorlanılıyorsa oynanır.
  • Oturmuş desteler yerine, herkesin yeni kartlar ile muhakeme yaptığı belirsizliğin daha ön planda olduğu eğlenceli bir formatı denemek için oynanır.
  • Belki normalde oynamayacağınız kartların oyun kurtardığı ilginç maçları yaşamak için oynanır.

Aslında pek çok mantıklı sebepten güzel bir alternatif oldu bize Magic the Gathering Arena. Bence pek çoğumuzun keyifle oynayacağı bir oyun ortaya çıkmış. Magic bu oyun ile dijital dünyaya açılıyor. Acaba zamanla oraya nasıl bir etki yapacak? Hep birlikte göreceğiz. İyi oyunlar dilerim.

Yorumlar