Mobil Ortamlara MOBA Alternatifleri: Ace of Arenas

MOBA oynama zevkimize, hemen herkesin sahip olduğu akıllı telefon ve tabletlerde ara vermeden devam edebilmek için başlattığımız yazı dizisinde, bir diğer oyun elimizin altında. Daha önce incelediğimiz ilk iki oyundan, oynanış ve kontrol anlamında farklı bir oyun oynayacağız bu sefer: Ace of Arenas. Adını daha evvel duymadığım Gaea Mobile Limited tarafından piyasaya sürülen Ace of Arenas, yukarıda da belirttiğim gibi oynanış tarzı ile dikkatimi çekti. Yaklaşık bir sene evvel piyasaya sürülen oyunda bakalım neler var neler yok.

Oyuna ilk girdiğinizde sizden bir sunucu seçmeniz isteniyor. Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya seçeneklerinden bir tanesini seçerek giriş yapıyorsunuz ve iyi haber; seçiminiz kalıcı olmadığı için -sunucu doluluk oranı müsaade ettiği sürece- istediğiniz zaman istediğiniz bölgede oyuna girebiliyorsunuz. Tabi yer aldığınız coğrafik bölgeye göre server seçmeniz daha düşük ping oranı ile oynamanızı sağlar. Bu da daha eğlenceli oyun demek.

unnamed

Akabinde oyuna ilk defa giriş yapanlar için alışıldık nickname ekranı geliyor. Buraları hızlıca geçip oyun menüsüne gelelim. Menü hakkında biraz konuşmak istiyorum. Daha önce incelediğim diğer oyunlarda menülerin daha özenle hazırlandığını gördüm. Tablet üzerinde oynarken bir nebze rahat olsa da akıllı telefonda işin rengi değişiyor. Nispeten küçük ekran bu anlamda biraz sıkıntı yaratabiliyor. İlerleyen dönemlerde yapılacak güncellemelerle çok daha şık bir seviyeye geleceğini umuyorum ve devam ediyorum. Arayüzde sol tarafa konuşlandırılmış Play, Rank, Store vs. gibi alışık olduğumuz sekmeler var. Biz hemen Play diyor ve aksiyona geçiyoruz.

Let’s Play

Yazının girişinde oynanış stilinin alışıldık MOBA’lardan farklı olduğunu söylemiştik. Ekranın sol tarafını karakteri yönlendirmek için ve sağ tarafını da temel saldırı ve yeteneklerimizi kullanmak için kullanıyoruz. Klasik oyun kumandası yerleşimi. Diğer yapımlardan alıştığım ekranın herhangi bir yerine dokunmak suretiyle hareket ettirme olayından sonra değişik geldi. Ancak alıştıktan sonra hareket etmenin çok kolay olduğunu farkedeceksiniz. Özellikle Nişancı/Sniper rolündeki karakterle oynarken vur-hareket et vur-hareket et şeklinde kite dediğimiz olayı daha rahat gerçekleştirmemize olanak tanıyor. Hemen bir örnek; Hiti adlı kahraman ile oynarken ortalama 15-20 K.D.A (Kill Death Assist/Öldürme Ölme Asist değerleri ortalaması) ile oynamamın sebebi bu özelliktir. Yeri gelmişken, biraz da karakterler arası dengeden bahsedelim.

Talent_Tree

Menzilli karakterler, oyuna ağırlığınızı koymanızı kolaylaştırıyor. Şöyle ki, oyunun kontrol ve saldırı mekanikleri sayesinde uzak mesafelerden saldırı gerçekleştirmek kolay. Ancak yakın dövüşçü karakterler için işler pek de parlak değil. Örneğin, ilk defa oynadığım Gear ile çıktığım maç sadece 13 dakika sürmüş ve skorlar içler acısı. Bu ve benzeri hadiseler MOBAlarda sıkça iyi ya da kötü yönlü olarak karşıma çıkıyor. Karakterler arası denge bu tip oyunlardan zevk almamızı sağlayan en önemli unsur iken böyle bir dengesizlik güzel olmamış.

Sağ taraftaki kontrol paneli sayesinde temel saldırılarımızı ve özel yeteneklerimizi – her karakterin üç farklı yeteneği bulunuyor – kullanıyoruz dedik. Sadece bu panel vasıtası ile saldırı yapabiliyor olmanın en büyük sıkıntısı hedef değiştirmemiz gereken yerlerde ortaya çıkıyor. İstediğimiz bir hedefe saldırmak için bu kısımda yer alan simgeye basılı tutmak ve rakip şampiyonlar için yukarı, creepler için ise aşağı çekmemiz gerekiyor. Beşe beş ya da üçe üç yapılan takım savaşlarında istediğimiz hedefi tutturmak zor oluyor ki biz daha saldırına kadar ölmemiz işten bile değil. Bire bir durumlarda, yanlışlıkla hunharca creep kesme durumu da sıkça yaşanıyor. Bununla birlikte sağ taraftaki saldırı seçeneğine iki üç saniye basılı tuttuğumuzda harita üzerinde takım arkadaşlarımıza yardımcı olacak sinyaller gönderebiliyoruz.

maxresdefault

Hangisini İstersen

Ace of Arenas’ın oyuncuya özgürlük tanıyan oyun modları belki de en sevdiğim özelliği. Beşe beş mücadelelerden kafa kafaya 1vs1 maçlar dahi oynayabiliyoruz. MOBAlarda sık karışılaştığımız sıralama sistemi burada da kendisine yer buluyor ve oyuncular kimin daha iyi olduğunu görmek için birbirine giriyor. İşin ciddiye alındığı bu maçlar bazen ping sorunları nedeniyle can sıkıcı olabiliyor. Zira öyle çok aşırı olmasa da lag olabildiğini söylemek isterim.

Ace of Arenas, dinamik oyun yapısı ile piyasadaki diğer örneklerden farklı olmayı başarmış bir yapım. Bununla birlikte oyun içerisindeki karakterler arası denge sıkıntısı çözülürse iyice gözüme girecek. Her ne kadar masaütümüzde saatlerimizi harcadığımız abisi konumundaki League of Legends ile olan benzerlikler (haritalar, şampiyon isimleri, vs.) olsa da mobil MOBA oyunlarından eşine pek az rastlanır geniş (ellinin üzerinde) şampiyon havuzu da eklenince, ilgiyi hak eden bir oyun. Arayüz ve saldırı sistemi de biraz daha iyileştirildi mi tamamdır.

Bu yazı, "Mobil Ortama MOBA Alternatifleri" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar