No Man’s Sky – Orada Birileri Olduğuna Artık Eminiz

Bundan 4 yıl önce No Man’s Sky ile ilgili tanıtım yazısı yazmıştım. O yazıda kısaca, oyunun çıkış sürecinde korkunç bir hype döndüğünü, indie bir oyun şirketi olan Hello Games’in ise bu hype sürecini çok kötü yönettiği için oyunun pek çok mecrada yerden yere vurulduğundan bahsetmiştim. (Şu an yazıyı okumaya başlayacak olanlar varsa, mutlaka önce ilk yazıyı okumalarını tavsiye ediyorum.)

Fakat buna rağmen, o dönemde bile No Man’s Sky oldukça keyifli bir oyundu. Bugüne gelindiğinde ise oyunseverleri şaşırtarak, sürekli üstüne koyarak ilerleyen oldukça enteresan bir fenomen haline geldi.

Çok Ah Aldın Hello Games

Hello Games, çoğu firmanın aksine “satttığımızı sattık, parayı alıp işimize bakalım” ya da “bıraktık bu işleri güzel vurgun kaldırdık” diye düşünmeyerek, beklenenin aksi yönde ilerleyen bir firma oldu. Oyunun çıktığı yıllar boyunca, oyuna irili ufaklı pek çok ekleme yaparak gelişimi sürdürüyorlar. 2020 Bafta Ödüllerinde Best Evolving Game (En İyi Gelişen Oyun) ödülünü almaları da bunun göstergesi.

Indie bir firma olarak korkunç yönettikleri çıkış süreci ve sosyal medya ağlarının üzerine uzun süre sessizleşen firma tamamen içine dönmüştü ve sonraki dönemlerde sessiz sedasız, yeni update’leri yayınlamaya devam ettiler. Bulunduğumuz dönemde resmen ikinci baharını yaşayan oyunu, oynamaya devam eden ya da yeni tanışan çok kimse var.

Ben ise şahsen ilk dönemde oyunu bilgisayarda keyifle oynadım. Yakın dönemde ise gelişmelerden haberdar olduktan sonra Xbox’ta yeniden oynamaya başladım. Xbox döneminde araya başka oyunlar girse de epey uzun süre oynamaya devam edeceğim gibi görünüyor. Nedeni ise oyunda hala keşfedilecek çok fazla şey olması.

Keşfedilecek çok fazla şey derken kentilyonlarca olan gezegen ve güneş sistemlerinden bahsetmiyorum. Hala oyunda yapılacak çok şey var ve hala görmediğim çok fazla fenomen ya da hikaye parçacığı mevcut. Oldukça uzun süren ana ve yan hikaye parçalarının yanı sıra, hikayeyi ve questleri bırakıp yapılacak o kadar fazla aktivite var ki. Söz konusu aktiviteler keşif, ticaret, savaş, bina yapımı ve kaynak üretim/yönetimi olarak sayılabilir.

Örneğin ben, ana hikaye gereği üssümü kurup genişletmem gereken bir noktadayken ana hikayeyi askıya aldım.  Sebebi ise güzel manzaralı, Dünya benzeri bir gezegen bulmak istemem. Sürek gidip geleceğim, içine bazı üretim vs materyallerini koyacağım üssümün, görmekten keyif alacağım bir gezegende olmasını istediğim için bir süredir güneş sistemlerindeki gezegenleri dolaşıyor ve uygun kriterleri taşıyan müstakbel gezegenimi arıyorum. Bunu yaparken uğradığım gezegenlerde denk geldiğim nadir bulunan elementleri toplayıp satarak da ekonomimi geliştirmeye devam ediyorum.

Değişmeyen Tek Şey Değişimin Kendisinidir

An itibarı ile 50 civarı gezegen görmüş biri olarak No Man’s Sky tarafından sürekli şaşırtılmaya devam ediyorum.  Mesela benim de keşfetme şansına eriştiğim şu biyo-kubbe benzeri bitki ve minerallerden oluşan gezegen en akılda kalıcılardan biri.

Ya da yine keşfetme şansına eriştiğim tuhaf gezegenlerden bir diğeri olan sütunlardan oluşan bu gezegen gibi… Bu tür anomali gezegenlerin, özellikle de oyunlarda da gerçek hayatta da keşfetmeyi seven insanlara yaşattığı duygular gerçekten eşsiz.

Bunların yanı sıra uzaydan bakınca limona benzeyen sapsarı bir gezegene inince oranın atmosferinin amonyak bulutları ile dolu olduğunu, yine sapsarı denizlerle kaplı olduğunu gördüm. İndiğim yerde geminin dışında on saniyeden fazla vakit geçirmek imkansız gibiydi.

Bir diğer oldukça güzel görünen gezegende ise tam “acaba Dünya benzeri bir yer buldum mu?” derken yaklaşan fırtına uyarısı sonrasında epey uzunca süre doksan derecelik sıcaklıkta yağan yağmurlar nedeni ile hemen gemiye kaçmam farklı bir deneyimdi. Sonradan gezegeni tekrar dolaşmak istesem de fırtınaların sürekli tekrarlandığını görünce yörüngeden el sallayıp uzaklaşmıştım.

Yine uzaydan olukça yeşil görünen bir gezegene inince, yüzeyde ve yer altındaki mağaralarda (evet gezegenlerde mağara sistemleri de var) sürüyle farklı mantar olduğunu fark etmem ve bu mantarlar yüzünden gezegenin epeyce zehirli olması da enteresandı. Fakat bu zehir durumu, yabancı organizmalar için geçerli olacak ki gezegende ortalamanın çok üzerinde bir hayvan ve mantar popülasyonu vardı. İlginç ancak oldukça da mantıklı bir durum.

Peki ya gece olan yüzüne iniş yaptığımda çok çirkin görünürken gün doğumunda tatlı bir pembeliğe bürünen bir diğer gezegene ne demeli? Işığı farklı yansıtan bitkilerin gece – gündüz geçişinde uğradıkları renk değişimi her yerde belli bir fark yaratsa da o gezegen özelinde eşsizdi.

Tüm bunların yanı sıra ilk yazıda da belirttiğim gibi sürüyle de değişik hayvan ya da bitki görebiliyorsunuz. Yerin altından giden ve yüzeyde sadece çıkıntıları olan tuhaf tiplerin yanı sıra, Dünya’dan bildiğimiz memelileri andıran hayvanlar da mevcut. Fakat en beklenmedik gezegende zıplayarak dolaşan salatalık benzeri tipler görüp eğlenirken, bir diğer gezegende ise süzülerek ilerleyen Cthulhu benzeri ahtapotumsu yaratıklar görünce ister istemez hemen silahınızı çekiyorsunuz.

Verilen Sözler ve Son Durumları

Demem o ki, No Man’s Sky iyi yaptığı konuları süratle geliştirmeye devam ediyor. Gelin ilk yazıda bahsettiğim “olacağı söylenen ancak oyunda olmayan şeyler”in durumuna.

  • Gezegenlerin ve yıldızların yörünge hareketleri – HALEN YOK ANCAK OYUNCULAR AÇISINDAN NAVİGASYONEL ZORLUK ÇIKARACAĞI İÇİN OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM
  • Nehir ve akarsular – KISMEN VAR
  • Halkalı gezegenler, çöl gezegenleri, tamamen okyanus gezegenleri – HEPSİ EKLENDİ, HALKALI  GEZEGENLERİ BİZZAT GÖRDÜM
  • Farklı sınıf gemiler (Gemilerin dış görünüşü farklı, ancak oynanış ve özellikleri aynı. Arada sadece güncelleme kaynaklı farklar var) – VAR
  • Gemilere isim verebilmek – VAR
  • Yüksek etkileşimli NPC’ler – KISMEN VAR
  • Birden çok ve farklı amaçlı NPC (Bunların hiç biri yok! İstasyon ya da kuytu yerlerde tek NPC oluyor ve temelde işlevleri aynı) – VAR
  • Şehir ya da kasaba türü yapılar – YOK
  • Yaşayan ya da yıkılmış medeniyet izleri – YOK
  • Gezegenlerde yıkıntılar, düşmüş dev uzay gemisi kalıntıları vs… (Sadece doğal yapılar var, dağ, deniz, mağara, orman) – VAR HATTA KALINTILAR SU ALTINDA BİLE VAR 
  • Sayısız akıllı ırk (Sadece 3 tane var) – 5 IRKA ÇIKARILDI VE LONCALAR EKLENDİ. 
  • Uzayda farklı hizipler, bunlar arası anlaşmalar, savaşlar ve ticaret – KISMEN VAR 
  • Devasa gemiler, büyük uzay savaşları, istasyonların ya da büyük gemilerin yok edilebilmesi (sadece sizin büyüklüğünüzde bir kaç gemi ile dövüşüyorsunuz maksimum 9 küçük bir kaç büyük geminin katılımını gördüm) – KISMEN VAR 
  • Gezegenlerde belli türde kaynak dağılımı – VAR 
  • Çevreyle etkileşimli yaratıklar (bitki yiyen vs) ya da çok büyük olduğu için basınca ağaçları kıran, tepeyi düzleştiren yaratıklar (Bazı yaratıkları beslediğinizde farklı türde dışkı yapıyorlar ve bunlar genelde az bulunan materyallere sahip oluyor) – YOK
  • Kapalı alan dışında bulacağınız NPC’ler – KISMEN VAR
  • Kilitli kapalı kapılar için bir çeşit hack sistemi (sadece patlatıp açıyorsunuz) ya da sentinellere karşı yapılacak bir çeşit hack sistemi (sadece yok edebiliyorsunuz) – YOK
  • Gezegenlerde sürüler ya da ordular dolusu sentinel (en fazla 3-4 tane bir arada geliyor) – YOK 
  • Atmosfer içinde geminin bağımsız olması (gemi belirli yükseklikten gidiyor, daha aşağıya inip ağaçlara teğet ilerleyemiyor, geminin silahlarıyla bir şeyleri vuramıyor, dar vadilere girip çıkamıyor ya da bir yerlere çarpamıyorsunuz) – VAR
  • Ve en önemlisi, oyunun multiplayer olacağı söylenirken öyle olmaması – VAR

Göründüğü üzere Hello Games, söz verilen ya da yanlış anlaşılmadan kaynaklanan şeylerin çoğunu oyuna koymaya devam ediyor. Bunların yanı sıra, o dönemde söz verilmemiş ancak şu anda oyunda olan bazı şeyler de var. Onları da ekleyelim ;

  • Yaşayan gemiler eklendi, Starcraft’taki zergler benzeri biyolojik uzay gemisi sahibi olabiliyorsunuz
  • Exocraft denen mekanik ve hareketli ekipmanlar eklendi. Yani mech benzeri güç ve dayanıklıılık veren suitler giyebiliyor, cip ya da tekne benzeri gezegenin farklı ortamlarında hızlı gitmenizi sağlayacak taşıtlara sahip olabiliyorsunuz. Bunlar sayesinde radyasyon, toksik, ısı, su altı vs konularında istisna olan gezegenlerde çok rahat bir şekilde dolaşabilirsiniz.
  • VR mod eklendi
  • Uzayda bulunduğunuz noktaya çağırabildiğiniz Nexus isimli istasyon eklendi. Buradan hem multiplayera girilebiliyor hem de farklı aktiviteler mevcut
  • Yan hikayeler eklendi (Atlas Path, Story of Artemis ve Space Anomaly)
  • Yukarıda da görsellerini paylaştığım biyodome benzeri anomali gezegenler eklendi
  • Üretmek istediğiniz materyalin formülünü quest benzeri olarak sabitleyip ilerlemeyi takip etme sistemi eklendi (ki çok yararlı)
  • Oldukça detaylı bir şekilde kendi üssünü oluşturma eklendi hatta başkalarının üslerini de ziyaret etme şansınız var. Reddit’te üslerinin görsellerini ve konumlarını paylaşanlar var.
  • Exosuit ve geminize çok fazla teknolojik gelişme eklendi
  • Üssünüze uzman npcler koyabiliyor ve onlardan yeni teknolojiler öğrenmeye devam edebiliyorsunuz
  • Üssünüzde pek çok materyali üretme, bitkileri kendiniz yetiştirme şansınız var
  • Yine üssünüzde, exocraftler için park yerleri gibi ekstralar var
  • Devasa büyüklükte space freighter sahibi olabiliyorsunuz. İçine yedek gemilerinizi park edebiliyor ve çok daha fazla depolama alanına sahip oluyorsunuz
  • Inventory düzenlendi, üzerinizde ve geminizde daha fazla şey taşıyabiliyorsunuz. Bu da sürekli git gel yapmaktan kurtarıyor
  • Haritalar satan npcler var
  • Galaksi haritası daha detaylı ve daha kullanışlı hale geldi
  • Gezegenlerdeki uygun büyüklükteki yaratıkları tame ederek üstüne binebiliyorsunuz
  • Aşçılık ve yemek tarifleri eklendi
  • Görsel düzeltmeler var
  • Ve daha yazamadığım irili ufaklı pek çok geliştirme mevcut…

Oyuncuların yaptığı üslerden biri

Netice itibarı ile No Mans Sky, sürekli gelişmeye devam ediyor. Zaten en büyük artısı olan ve sayısız çeşitliliğe sahip gezegenler, hayvan ve bitkiler, doğal yapılar daha da farklılaşmaya başlamış. Uzayda devasa bir hayvan kafatası bulup içinde madencilik yapanlara ait ekran görüntüleri bile var. Oyun, sizi çok uzun saatlerden sonra bile şaşırtmaya devam ediyor. En olmadık zamanda değişik şeyler karşınıza sürekli çıkıyor.

Tüm bu sebeplerden ötürü oyunla ilk defa tanışmak ya da yeniden başlamak için çok iyi bir zaman gibi görünüyor. Herkese iyi oyunlar.

Yorumlar