The Bluecoats: North vs South – Bir Amiga Efsanesi Geri Döner Gibi Yaptı!

Şimdilerde 30 yaşın üstündeyseniz “Amiga” kelimesini duyduğunuz anda heyecanlanıyor olmalısınız. Malumunuz, o harika bilgisayar bizlere çok güzel anılar bıraktı. Şüphesiz bunların arasında en akılda kalıcı olanlardan biri, Infogrames adlı firmanın 1989 yılında piyasaya sürdüğü North & South idi.

North & South, Amerikan İç Savaşı’nı konu alan bir strateji oyunuydu. Ancak oyunu diğer sıkıcı strateji oyunlarından ayıran en önemli özelliği; oyun akışına serpiştirilmiş mini-oyunlardı. Oyunda hem harita üstünde stratejinizi kuruyor, hem de hamleleriniz sonucunda gerçekleşen savaşları bizzat yönetiyordunuz. Şimdi “Eee? Ne var ki bunda?” diyebilirsiniz, ancak söz konusu oyunun çıkış tarihinin 1989 olduğunu ve aksiyonla strateji türlerinin o zamanlarda pek de tümleşik olmadığını söylemem yeterli olacaktır sanırım.

Şunu da eklemek gerekir ki; North & South bir savaş oyunu olmasına rağmen anlatım dili alabildiğine mizahiydi. Muhtemelen bunun sebebi Infogrames’in Fransız asıllı bir şirket olmasıydı.

Ne Geldiyse Bu “Remake” Mevzusundan Geldi Başımıza

Bir ay kadar önce Steam’de gezinirken The Bluecoats: North vs South adlı bir oyun görünce “acaba?” diye düşünmem ve ekran görüntülerine bakarak heyecandan sandalyede zıplamam kaçınılmaz olmuştu. Oyunu görüp satın almam ve indirip kurmam arasında geçen dakikalar sırasında içim içimi yiyordu. Acaba oyun 25 yıl önceki aynı heyecanı bana yaşatabilecek miydi? Nihayet giriş ekranı karşıma çıktı ve hevesle incelemeye koyuldum…

Oyunun ana ekranı ve ortadaki fotoğrafçının bilgisayar tarihine geçen poposu.

Oyunun ana ekranı ve ortadaki fotoğrafçının bilgisayar tarihine geçen poposu.

Giriş ekranında hangi tarafı oynayacağınızı, zorluk derecenizi ve bilgisayara karşı mı yoksa bir insana karşı mı oynayacağınızı seçtikten sonra tarih seçiyorsunuz. Bildiğiniz (ya da bilmediğiniz) gibi Amerikan İç Savaşı 1861 ila 1865 tarihleri arasında, tam 4 yıl sürmüştür. İlk yıllarda Konfederasyon’un (Güney) bariz bir avantajı varken zaman ilerledikçe Yankilerin (Kuzey) lehine dönmüştür. Dolayısıyla bu aşamada seçeceğiniz tarihe göre oyunun akışı farklılaşıyor.

Harita Ekranı

Oyunun büyük bölümü aşağıda gördüğünüz harita ekranında geçiyor. İki oyuncu tarafından turlar halinde ilerleyen oyun mekaniklerinin bir kutu oyununu fazlasıyla andırdığını söylemek pek yanlış olmaz.

Oyunun harita ekranı

Oyunun harita ekranı

Sırası gelen oyuncunun turunda şunlar gerçekleşebiliyor:

  1. Turun başında eğer sırası gelen oyuncu yeterince bahtsızsa, haritanın solunda yer alan Kızılderili ya da Meksikalılar tamamen keyiflerine göre komşu bir bölgedeki herhangi bir orduyu yok eder. Bunun gerçekleşme olasılığı çok düşük, ama hiç beklemediğiniz bir zamanda başınıza gelebilir. O bölgelere çok yığınak yapmamaya bakın.
  2. Sırası gelen oyuncu, eğer demir yoluyla birbirine bağlı en az iki kaleye sahipse, bu iki nokta arasında sefer yapan tren sayesinde bir miktar altın kazanıyor.
  3. Eğer iki demir yolu arasındaki bir bölge düşman tarafından işgal edilmişse tren soygunu mini-oyunu devreye giriyor.
  4. Kazanılan altınlar kasaya gidiyor ve oyuncu bunları harcayarak asker ya da oyunda kolaylık sağlayacak birtakım yetenekler satın alabiliyor.
  5. Oyuncu sahip olduğu her askeri bulunduğu bölgeden komşu bir bölgeye kaydırabiliyor. Bu yolla hem geride bıraktığı bölgeyi elinde tutmuş, hem de yeni konuşlandığı bölgeyi işgal etmiş oluyor.
  6. Eğer oyuncu, ordusunu rakibine ait bir ordunun olduğu bölgeye kaydırırsa savaş gerçekleşiyor.
  7. Eğer oyuncu rakibe ait bir kaleye saldırırsa kale savunması mini-oyunu devreye giriyor.
  8. Hareket edebilecek ordu kalmamışsa ya da oyuncu daha fazla hamle yapmak istemiyorsa tur diğer oyuncuya geçiyor.

Yorumlar