Türk Yapımı RPG – Stygian: Reign of the Old Ones

Lovecraft ya da korku türünü sever misiniz? Rol yapma oyunları sever misiniz? İzometrik oyunlara aşina mısınız? İyi hikayelerden hoşlanır mısınız?

Bunlardan birine cevabınız evet ise sizi bir Türk firması olan Cultic Games‘in yeni oyunu olan Stygian: Reign of the Old Ones‘a alalım.

stygian-7

Nedir Ne Değildir?

Lovecraftvari (İngilizcesi ile Lovecraftian) oyunlar, bir süredir tek başlarına bir tür haline gelmeye başladılar. Bu tür oyunların ortak özellikleri arasında karanlık hikaye, açıklanamaz olaylar, sadece Dünya’nın değil, bilinen evrenin de dışından gelen varlıklar, akıl hastalıkları, hayatta kalmaya çalışan kurbanlar  ve hepsi ile birlikte müthiş bir atmosfere sahip olmalarıdır.

Şüphesiz ki Lovecraftvari dediğimiz tür, her zaman bu temaların kökeni sayılan H.P.Lovecraft’ın hikayelerine dayanmayabilir. Fakat Reign of the Old Ones, birebir Lovecraft evreninde geçecek bir oyun olduğu için sapına kadar Lovecraftvari tür etiketini hak ediyor.

Lovecraft evrenine ve hikayelerine aşina olanlar için oyunun içinde pek çok referans olacağı söyleniyor. Erich Zann’ın lanetli kemanı, Yabancı öyküsündeki yabancının kendisi gibi hikayeleri okumuş olanlara tanıdık gelecek pek çok şeyle karşılaşacaksınız.

03

Tür

Stygian : Reign of the Old Ones, tür olarak rol yapma oyunu olarak geçiyor. Oynadığınız farklı karakterler var, bu karakterlerin seviyeleri ve özellikleri gelişiyor, diğer karakterler ile sıklıkla iletişime geçiyorlar ve diyaloglara göre seçimler karşınıza çıkıyor.

Bakış açısı olarak izmoterik (Diablo, Pillars of Eternity, Baldurs Gate) görünüşe sahip olacak oyunda göründüğü kadarıyla tüm çizimler elle yapılıyor. Ayrıca alt tür detay olarak sıra tabanlı (turn based) olacağını biliyoruz. Bu da oyuncuyu telaşa düşürmeden daha çok düşünmesini sağlayan bir etken. Açıkçası oynamadığım pek fazla rpg oyunu kalmamasına rağmen, sıra tabanlıların bir adım daha önde olduğunu düşünüyorum. Böylelikle oyuna aksiyon ve doğru tuş kombinasyonlarından farklı bir şekilde odaklanabiliyorsunuz.

stygian-6

Oyuna başlarken seçebileceğiniz yedi farklı karakter olacak. Bunların arka planları, yetenekleri ve gelişimleri birbirlerinden tamamen farklı olacağı gibi hikaye içinde yanınıza katabileceğiniz oldukça farklı karakterler de bulunacak. Herbert West’in dirilttiği bir 1. Dünya Savaşı askeri, medyum bir kedi ve yukarıda da bahsettiğimiz Yabancı bunlardan bir kaçı.

Ayrıca oyunda detaylı bir inanç sistemi olacağı ve yapılan kara büyüler ile birlikte, karakterlerin akıl sağlıkları üzerinde etkili olacak bir tasarımı olacağı belirtiliyor.

Tabi oyunun bir Türk firması tarafından yapıldığını söylemiştim. Bu yüzden İngilizce dışında Türkçe dil seçeneği de mevcut olan oyunda, Atatürk tarafından kayıp MU kıtasını bulmakla görevlendirilen Ragıp Paşa da gruba katabileceğiniz karakterlerden biri olarak karşınıza çıkacak.

Atmosfer ve Detaylar

Lovecraftvari bir oyunda atmosferin olmazsa olmaz bir konu olduğunu söylemiştik. Oyunun tüm hazırlık aşamasında yapılanların atmosfere yönelik olduğu en baştan göze çarpıyor.

Oyunun kendi sitesini açtığınızda bile gelen görseller ile müzik, oyunun ne amaçladığını anında yüzünüze vuruyor. Reign of the Old Ones, bir pazar sabahı açıp oynayacağınız bir oyun değil. Kendinizi vererek, içindeki diyalogları ve detayları okuyarak hikayeye kendinizi kaptıracağınız, tabiri caizse oyuncudan tüm ilgisini isteyecek bir oyuna benziyor.

Tabi Kahramangiller yazar ve okurları için bunun çok daha iyi bir durum olduğu da su götürmez bir gerçek. Kendi adıma Steam’de ilk para vererek aldığım oyunun Call of Cthulhu : Wasted Land olduğunu (Wasted Land’de benzer şekilde sıra tabanlı izometrik rol yapma oyunuydu) düşünürsek, bu oyundan da beklentilerimin tavan yaptığını söylememe gerek yok.

Oldukça benzer bir türde oyun olduğu için ön inceleme yaparken sıklıkla Wasted Land ile karşılaştırdığımı söylemeliyim. Wasted Land, rol yapma ve Lovecraftvari oyun severlere hitap eden oldukça spesifik bir oyundu. Reign of the Old Ones’da aynı yoldan ilerliyor gibi duruyor.

Fakat Wasted Land iyi bir hikayeye sahip olmasına rağmen diyaloglar ve yapabildiğiniz seçenekler fazla değildi. Buna rağmen sıra tabanlı savaş sistemi ve mekanikleri, bağımsız yapım bir oyuna göre oldukça başarılıydı. Reign of the Old Ones’ın, Wasted Land’in bu mekanik başarılarını tekrarlayarak, hikaye ve tercihler konusunda bayrağı daha ileriye taşıyacağını umuyorum.

Başta da söylediğim gibi bir Türk firması olan Cultic Games, oyunun üzerinde emek harcadığını her halinden belli ediyor. Yakın zamanda Kickstarter’a girecek olan oyun, meraklılarının desteğini ve ilgisini kesinlikle hak ediyor.

Yazıda Cultic Games ve oyunun kendi sitesinin linklerini ayrıca eklemiştim. Güncel haberleri takip etmek isteyenler için bir de Facebook sayfası mevcut. Buradan güncellemeleri görebileceğiniz gibi hem birden çok Lovecraft teması hem de oyun için çizimlerin detaylarını takip edebilirsiniz

Yorumlar