Video Oyunu Türleri: Side Scrolling Beat ‘Em Up

The Ninja Warriors (1987)

Taito’nun 1987 yapımı The Ninja Warriors’u, Kung Fu Master’ın Z ekseni (derinlik) içermeyen oyun alanı geleneğini devam ettiren çok şık bir oyun olarak arcade salonlarında boy göstermiştir.

Hikayesi de türdeşlerine göre bir hayli ilginçtir; 1993 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bangler, ülkede sıkı yönetim ilan etmiştir. Bangler’ın güçleriyle savaşmak için bir grup “anarşist” bilim adamı, Kunoichi ve Ninja adında iki android yaratır ve Bangler ile savaşmaya yollar. (Tamam çok zırva, ama kaçırılan kız olayından da gına gelmişti artık!)

The Ninja Warriors (1987)

2 kişi oynanabilen oyunda ninja androidlerimizin sınırlı sayıda shuriken’i, ellerinde de askerleri gönüllerince deşebilecekleri hançerleri (kunai) bulunmaktaydı. Kunai’lerle ateşli silahlarla yapılan saldırıların bloklanabilmesi beat ’em up türü için bir yenilikti. Ama yine de “anarşik bilim adamları android yapacak kadar zeki, ama ellerine hançer tutuşturacak kadar da vizyonsuzmuş” diye düşünmeden edemiyor insan. Velhasıl, 6 bölümde oluşan, dönemine göre gayet güzel görsellere ve müziklere sahip olan oyunu bu listeye sokan özelliği bunların hiçbiri değildi. Çılgın tasarımlı ekranıydı!

Oyun, dönemin 4:3 oranına sahip ekranlarından 3 tanesinin yan yana gelmiş hali kadar bir alanda oynanıyordu. Oyunun mekanikleri düşünüldüğünde bu görsellik harika sonuç vermişti. Ancak işin teknolojik tarafını çözmek için imkanlar bir hayli zorlanmıştı. Şöyle ki; o yılların CRT teknolojisiyle (bildiğiniz tüplü televizyon yani) bu oranda tek parça bir monitör üretmek mümkün değildi. 3 monitörü direkt yan yana koymak da iyi sonuç vermeyecekti, zira o zamanlar sıfır çerçeveli monitör de üretmek mümkün değildi. Fakat imkansızlıkların körüklediği yaratıcılık sağ olsun, bulunan çözüm gerçekten muazzamdı! Sağ ve sol uçlara birer monitör yerleştirilmiş, ortalarına ise hemen önüne yatay olarak yerleştirilen bir üçüncü bir monitörü yansıtacak bir ayna yerleştirilmişti! Nasıl olduğunu kafanızda canlandıramadıysanız şu videoyu izleyebilirsiniz.

Altered Beast (1988)

Bu yazıda ismini birkaç kez daha duyacağınız Sega’nın yetenekli tasarımcılarından Makato Uchida’nın imzasını taşıyan Altered Beast, beat ’em up türüne karakterlerin oyun boyunca değişim geçirerek daha da güçlenmesi gibi çılgın bir yenilik getirmiştir. Aynı zamanda sokaklarda itlik serserilik eden tipleri pataklamak yerine mitolojik yaratıklarla savaşmayı seçmiş çarpıcı bir yapımdır.

Hikayede tanrıça Athena, Neff adlı bir iblis tarafından Underworld’e kaçırılır. Underworld’e girmesi yasak olan Athena’nın babası Zeus, vaktiyle ölmüş  bir Roma askerini mezarından kaldırır ve kızını kurtarmasını emreder. Hikayemiz klasik, ama boru değil bu sefer kaçırılan bir tanrıça!

Altered Beast (1988)

İki kişilik de oynanabilen oyun, Kung Fu Master ekolünden, yani Z ekseni (derinliği) olmayan bir beat ’em up’tır. Karakterler karşılarına çıkan düşmanları yumruk ya da tekmeleriyle alt etmek durumundadır. Karşılaştıkları iki başlı beyaz kurtları öldürdüklerinde ortaya çıkan güçlendirici küreleri topladıklarında ise aşamalar halinde değişim geçirirler. Üç küre toplayınca kısa bir sinematik ile karakterin bir kurtadama dönüşmesine şahit olunur. Oyunda geçirilen değişimin karakterin gücünü nasıl etkilediğini oyuncuya çok başarılı yansıtmıştır. Dönüşüm tamamlandığında coşkuya kapılmamak işten bile değildir.

Beş bölümden oluşan oyunun her bir bölümünde oyuncular sırasıyla kurt (werewolf), ejderha (weredragon), ayı (werebear), kaplan (weretiger) ve çok daha güçlü bir altın kurda (golden werewolf) dönüşür.

Oyunun sonunda ilginç de bir after credits sahnesi bulunur. Kullanılan “sahne arkası” görsellerle aslında tüm oyun meğersem bir film çekimiymiş gibi gösterilerek muziplik yapılmıştır.

Bad Dudes Vs. DragonNinja (1988)

Şimdi sıkı durun, çünkü sıra çok orijinal bir hikayesi olan Bad Dudes Vs. DragonNinja adlı oyuna geldi: Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronnie (Ronald Raegan) kötü ninja lideri DragonNinja tarafından kaçırılır. Başkanı korumakla görevli o dillere destan Gizli Servis ise büyük bir çapsızlığa imza atarak sokaklarda Bad Dudes adıyla nam salan Blade ve Striker isimli iki sokak dövüşçüsünü Başkanı kurtarma görevlendirirler… Tamam tamam kızmayın, hikaye salakça ve elbette oyunun bu listeye girmesinin sebebi hikayesi değil.

Data East’in 1988’de yayınladığı Bad Dudes Vs. DragonNinja, Kung Fu Master ekolünden, yani Z ekseni (derinliği) olmayan bir beat ’em up’tır. Oyun, platform oyunu ögelerini türdeşlerine göre çok daha aktif kullanan bir oyun olmuştur. Oyun alanı genelde çift katmanlıdır ve oyuncular stratejilerine göre yer değiştirebilirler. Ayrıca oyunun bölümlerinden biri TIR, bir diğeri ise yük treni üstünde geçtiğinden oyuna değişik bir hava katmıştır.

Bad Dudes Vs. DragonNinja (1988)

Tamamı ninja türevi olan düşmanlar genelde bir vuruşta hakkın rahmetine kavuşur. Zamana karşı yarışılan her bölümün sonundaki level boss’ları oyunun monotonluğunu tam zamanı geldiğinde dağıtmaktadır. Bad Dudes’un yumruk ve tekmeden oluşan saldırıları ve yolda buldukları nunçaku ve bıçak gibi silahları kullanabilmeleri klasik beat ’em up’lardan farklı değildir. Ancak o dönemler genelde shoot ’em up’larda olan ilginç bir özellik ilk kez bir beat ’em up’da kullanılmıştır. Yumruk düğmesine bir süre basılı tutup bırakınca Blade ve Striker chi güçlerini kullanarak Marvel’in Iron Fist’ini andıran alevli yumruk atabilirler. Bu yumruk hem daha çok zarar verir hem de alan etkilidir. Tüm bunlar dışında Bad Dudes Vs. DragonNinja eğer doğru hatırlıyorsam platform oyunlarında çok yaygın olan “can” doldurmaya yarayan obje kullanan ilk beat ’em up’tır. Bu can objeleri kutu kola şeklindedir.

Son bir anekdot daha vereyim; ilk bölüm sonu boss’u Data East’in daha eski bir platform oyununun kahramanı olan Karnov’dur. Hatta Karnov geldiğinde arkaplanda çalan müzik söz konusu oyunun ilk bölüm müziğini hatırlatacak şekilde değişir.

River City Ransom (1989)

Renegade ve Super Dodge Ball’dan sonra Kunio-kun serisinin devamı olarak 1989’da piyasaya çıkan River City Ransom, RPG ve açık dünya mekanikleri içeren ilginç bir side scrolling beat ’em up denemesidir. Konumuz malum; lise öğrencileri Alex ve Ryan, hem Ryan’ın kız arkadaşını kurtarmak hem de şehri Slick adlı çete reisinden temizlemek için dövüşmektedir.

Dövüş sistemi Double Dragon’un biraz daha basiti gibi başlar, ancak farklı olarak oyun ilerledikçe güçlendirilebilmektedir. Şöyle ki; patakladığınız kötü adamlardan düşen paralarla şehirdeki dükkanlardan kitaplar satın alarak karakterin dövüş stili, yiyecek satın alarak da fiziksel özellikleri güçlendirilebilmektedir.

River City Ransom (1989)

Oyuncu, şehrin istediği yerine gidip çetelerle savaşıp, istediği zaman da alışveriş yapabilmektedir. Bu, günümüzün kompleks açık dünyaları kadar olmasa da o dönemler için bir side scrolling beat ’em up için çılgın bir uygulama sayılırdı.

River City Ransom, uzun süren oyun süresinden ötürü olsa gerek hiçbir zaman arcade versiyonu yayınlanmamış, sadece ev konsollarında kalmıştır.

Golden Axe (1989)

Golden Axe, Sega’nın karizmatik oyunu Altered Beast’in geliştiricisi Makato Uchida’nın kelimenin tam anlamıyla kendini aştığı projesidir. Beat ’em up türünü Altered Beast’te tekinsiz sokaklardan alıp mitolojik zamanlara götüren Uchida, bu kez biz oyuncuları kılıç ve büyü diyarlarına taşır.

Golden Axe, Yuria adlı bir fantastik diyarda hüküm süren amansız diktatör Death Adder’dan katledilen yakınlarının intikamını almak isteyen üç savaşçının öyküsünü anlatmaktadır. Barbar Conan’ı andıran Ax-Battler, Red Sonja’yı hatırlatan Tyris Flare ve elinde savaş baltasıyla cüce Gilius Thunderhead.

Golden Axe (1989)

Golden Axe, beat ’em up türüne 3 büyük devrim niteliğinde yenilik getirmiştir. O tarihe kadar yapılan tüm beat ’em up’larda ikinci oyuncunun yönettiği dövüşçü ilk karakterin renk paletini değiştirmek suretiyle elde edilirken Golden Axe görünüşlerinin, savaş stillerinin birbirinden farklı olduğu 3 farklı savaşçıdan ikisiyle oynamaya izin vermiştir. Söz konusu 3 karakterin zorda kalınca ekrandaki tüm düşmanlara hasar verebilecek büyü güçleri vardır ve bu güçler de karakterden karaktere hem görsel, hem de etkisel olarak farklılık göstermektedir. Son olarak belki de en heyecan verici yenilik ise bineklerdir! Oyun içinde karakterlerin binebileceği 3 farklı binek yaratık bulunmaktadır ve bunları kullanmak gerçekten çok eğlencelidir.

Golden Axe o dönemlerin modası olduğu üzere birçok cihaza port edilmiş ve sonrasında birçok devam oyunu yapılmıştır. Bunlar arasında en ilgi çekici olanı Golden Axe: Beast Rider’dır. 2008’de PlayStation 3 için exclusive hazırlanan oyunun başrolünde Tyris Flare bulunmaktadır ve oyunun temel mekanikleri binek yaratıklar üstüne kuruludur.

Bu yazı, "Video Oyunu Türleri" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar