Wasteland 2 – Desert Rangerlar 26 Yıl Sonra Geri Döndü!
Wasteland 2, çok uzun süredir beklenen bir oyun. İlk oyun 1988 yılında çıkmış ve 2013 yılında, yeni bilgisayarlarda çalışabilmesi için çıkartılan versiyonu tekrar yayınlanmıştı. Tarihlere bakarsak Fallout serileri için altyapı oluşturduğunu da söylemek mümkün.
Serinin 2. oyunu üzerinde epey süredir çalışılıyordu. Başlatılan Kickstarter projesinde ise 3 milyon dolar civarında para toplandı ki; an itibarı ile bilgisayar oyunları için toplanan en büyük üçüncü meblağ durumunda. Bu da oyuna gösterilen ilgiyi ve beklentiyi çok net bir şekilde gösteriyor. Beklentiyi arttıran bir diğer unsur da, yönetmeninin Brian Fargo olması.
19 Eylül’de piyasaya çıkmasından, bu güne kadar olan sürede oyunu 20 saate yakın oynama şansım oldu. Biraz beklentileri çok yüksek tutmamdan, biraz da eskimeye başlamış olan bilgisayarımı oldukça zorlamasından olsa gerek, oyunu çok da efsane bulmadım. Wasteland 2, her yönden iyi bir oyun. Ancak “Efsane mi? Değil mi?” sorusu biraz abartılmış olabilir.
Oyun, kıyamet sonrasında geçen, turn base bir RPG. RPG olarak bakarsak oldukça iyi bir oyun, oyuncu olmayan karakterlerin (NPC) büyük kısmıyla diyaloğa girebiliyorsunuz. Konuşan karakterinizin sosyal yeteneklerine göre de farklı seçenekler açılabiliyor. Örneğin; belirli konularda yetenekleriniz (skills) yoksa, bazı görevleri hiç yapamama şansınız bile var. Kısacası oyundan belli bir tat almak istiyorsanız grubunuzda belirli sosyal yeteneklere sahip olan en az bir karakter bulundurmanızı öneririm.
Sosyal yeteneklerin yanı sıra, görevler alıştığınız oyunlara göre daha zor sayılabilir. Çoğu oyunda herhangi bir görevi tamamlarken, genellikle o bölgeye gittiğinizde ya da o alete tıkladığınızda görev otomatik olarak tamamlanır. Wasteland 2’de ise o aletin yanına gittikten sonra, envanterdeki görev eşyasına tıklayarak söz konusu yerin üzerinde kullanmanız gerekiyor. Açık söyleyeyim, bunu fark edene kadar bazı görevlerde gereksiz yere, fazladan vakit harcadım. Zor bir şey değil elbette, ancak başlarken dikkatli olunması gereken bir konu. Benzer şekilde, görevler sadece görev defterinizde (Quest Log) bulunuyor. Haritalarda yanıp sönen ya da karakterlerinizin üzerinde görevlerin yerini gösteren oklar yok. Düzgün okuyarak, gittiğinizde yerde akılcı davranarak bunları çözmeniz gerekecek. Bu detay RPG sevenlerin hoşuna gitse de, bundan hoşlanmayanların oyunu hiç oynamaması için yeterli bir sebep.
Bazı görevler ise enteresan ve bazı oyuncular için rahatsız edici olabiliyor. Örneğin; bir yeraltı tesisinde, adamlarınızdan birini haritanın orada bırakarak sistemin enerji giriş çıkışını kontrol etmek durumunda kalıyorsunuz. Yanlışlıkla tüm partiyi seçerseniz, tekrar hepsini konumlarına geri götürmek lazım. Bir de spoiler vermeden duramayacağım: Ucuz silahlar satan o beyefendi oğlu beyefendi herifle iş yapmayın! Tam görevin ortasında ondan aldığım silahların tamamı teklemeye başlayınca ölüp ölüp dirildim. Yine de, bu iki anekdot, benim için oyundaki en keyifli şeyler oldu. Uzun süredir ilk defa bir bilgisayar oyununda oyuncu olmayan karakter tarafından bu kadar net bir biçimde kazıklanmış oldum.
Yeteneklerden bahsederken, oyunda Fallout serilerindeki gibi çok fazla yetenek bulunuyor. 4 kişilik partide bile bunların hepsinde uzman karakterler yapmak mümkün değil. Yine de, partinizi olabildiğince dengeli yaparsanız, sonradan +2 oyuncu olmayan karakter daha ekleyip grubunuzu 6 kişiye çıkartabilir ve çoğu yeri sorunsuz geçebilirsiniz.
Parti kurulumunda ise şunu öneririm :
- Her karaktere en az bir, en fazla iki silah yeteneği
- Her karaktere en az bir, en fazla üç silah dışı yetenek
- En az bir karakterde sosyal yetenekler
- En az bir karakterde ilk yardım ve cerrahi, bu karakter fazla ön saflarda duruyorsa da mümkünse birinde daha ilk yardım yeteneği olması gerekir.
Bunu yapmama rağmen, bazı konularda eksiklerim kaldı. Yeteneklerin fazlalığı, yine Fallout serilerindeki gibi, sizi bazı konularda yetersiz bırakıyor ancak bu kesinlikle bir eksi değil. Sadece farklı oynadığınız zamanlarda, farklı partiler yapmak için size olanak sağlıyor.
Silahlar ise değişik düşmanlara karşı belirli bonuslar verebiliyor. Çoğu kıyamet sonrası oyunda olduğu gibi, daha yeni silahlar ya da mermilerini bulmak zor olabiliyor. En çok hasarı veren ağır, enerji tipi ya da sniper silahlarının mermileri az bulunuyor, satıcılardan alacağınız zaman da çok pahalıya geliyor. Bu yüzden, en kuvvetli silahları eline tutuşturduğunuz adamlarla ilerlemek pek mantıklı değil. Bazılarının yakın dövüş ya da tabanca türü silahlara da uzmanlıkları olması elinizi rahatlatacaktır. Sniper karakterimin mermileri bitip bir işe yaramadığını görünce, bir tabanca kullanması gerektiğini acı yoldan öğrendim.