X-Blades: Işık Çıkmayan Kılıca Kılıç Demeyiz

Hiç unutmam; beş arkadaşım bilgisayarın önünde oturmuşlar, heyecanla bir şey seyrediyorlar. Seyrettikleri şeyden bir bağırma, bir normal ses düzeyinde konuşma, ama daimi olarak bir aksiyon sesi geliyor. Gittim baktım haliyle. Çizgi film izliyorlarmış! Daha doğrusu animeymiş izledikleri. O gün anime denilen şeyle tanıştıp bir daha da pek bırakmadım.

İşte bu haftaki oyunumuz da grafikleri ve oynanış konusuyla animeleri andıran bir oyun.  Bolca kombo yapacak, elementlerden destek alacak, biraz aşık olacak ve kötüleri yeneceğiz. Haydi!

Ben Ayumi!

Oyunumuzdaki sarışın kızın ismi Ayumi. Kendisi kısa yoldan vurgun yapmaya çalışan ve çok iyi kılıç kullanan anime tipli, yarı çıplak (yüzde seksen çıplak desek daha doğru aslında) bir hatun. Tabi iyi bir kalbe sahip olan Ayumi, zengin olma işini insanları değil yaratıkları biçerek ve bilinmedik yerlerde gezip tozarak, keşfederek, biraz da yıkarak yapmaya çalışıyor.  Lara Croft’un daha hafif versiyonu diyelim.

Oyuna ilk girdiğiniz andan itibaren (ama ana menüyü kast etmiyorum) grafiklerin “anime tadında” olduğunu anlıyorsunuz. Bu, Ayumi’den tutun da, çevreye ve düşmanlara kadar her şey için geçerli. Bu tür grafikleri sevmeyenlerin zaten oyundan kesinlikle uzak durması lazım. Onun dışında bundan rahatsız olmuyorsanız başlayın rakipleri doğramaya.

Ayumi -benim gibi- çok düşünen bir karakter değil. İlerden üstüne birilerinin (birşeylerin) koştuğunu görünce kesin düşmandır diyor ve çekiyor kılıçları. Nitekim haksız  da değil. (Kızın kalbi temiz) Oyunda üstümüze doğru koşan tek şey düşmanlarımız. Zaten oyun boyunca neredeyse düşman dışında başka bir şey görmüyoruz. Rakiplere aşağı tekrar değineceğim. (Aklımı düşmanla mı bozdum nedir)

Animelerle haşır neşir olanlar bilirler, genelde birçok anime de elementler kullanılır. X-Blades’de bu kuralı bozmuyor ve ilerki seviyelerde, oyuncuları element kullanmak zorunda bırakıyor.

Zorunda Mıyım? Zorunda Mıyım?

Evet zorundasınız. Yapımcılar adeta “Biz o kadar elementler yaptık. Oyuncular bunları kullanınca hem daha çok vursunlar hem de ekranda daha çok ışık çıkmış olsun.” demişler. Sonra birinin aklında “Bunlara rağmen ya kullanmayan olursa” sorusu gelmiş. Bunu engellemek için yapımcılar da oyundaki bazı bölümlerdeki kimi yaratıklara farklı özellikler eklemişler. Örneğin yakılmadığı sürece ölmeyen mahluklar var.(Onlar kendilerini biliyorlar) Sizde ilerleyemiyorsunuz.  Siz o yaratığı yakıyor ve yolunuza devam ediyorsunuz. Hem siz hem de oyunun yapımcıları böylece mutlu oluyor.

Açık konuşmak gerekirse kullandığım “kötü” kelimesini hangi anlamda kullandığımı bende tam bilmiyorum.  Karşımıza çıkan yaratıkları şeytani oldukları anlamında kullanmış olabilirim. Yada düşmanların zekası için kullanmış olabilirim. Çünkü sayıca bizden çok üstün olan düşmanlarımız genelde herhangi bir strateji izlemeden yaklaşıp vurmaya çalışıyorlar. İlerleyen bölümlerde farklı yaratık tipleriyle karşılaşsak da temel prensipleri aynı. Sadece çok arada kızı çembere alıp zor durumda bırakmaya çalışıyorlar ama bu Ayumi durur mu yerinde? Mankenlerin verdiği frikiklere taş çıkartıcı hareketlerle hopluyor zıplıyor. Her bölümün sonunda da bölüm sonu canavarı olduğunu ekleyeyim.

Ayumi, Gun blade adındaki bir silaha sahip. Asla tahmin edemeyeceğiniz gibi bu silahı ister kılıç ister tabanca olarak kullanabiliyorsunuz. (Yapımcıların bu kadar orijinal bir ismi nasıl bulduğu halen akşam uykularımı kaçırır) Tabanca da oldukça güzel bir seçenek çünkü bazı düşmanları belli bir menzilden haklamak daha kolay olabiliyor, ama çoğunlukla kılıçla gittiğimi söylemeliyim. Yine de tersi de neredeyse mümkün diyebilirim.

Kızım Derdin Ne Senin?

Ayumi, sadece düşmanlarını değil etrafında gördüğü vazo tarzındaki şeyleri de kırmalı. Tüm bunlar sayesinde power up’lara kavuşuyor ve kendini -kullandığı elementler, kombolar, silahlar ve teleportasyon açılarından- geliştiriyor.

Gördüğü kristalleri de rahat bırakmayan Ayumi’nin yol aldığı dünyanın grafikleri çok müthiş sayılmaz. Aslında bazı bölümler fena yapılmamış ancak çoğu bölümde vasat grafikler var. Gerçi anime tarzında grafik sevenlerin gözüne çok batacağını sanmıyorum. Ayumi ve diğer yaratıkların modellemesi için de; “eh idare eder” diyebilirim en fazla. Yine Ayumi hoş dursa da düşmanlar çok daha iyi yapılabilirdi. (Belki de Ayumi’en hızlıca dayak yiyecekleri gerçeğinden dolayı nasıl olsa ekranda fazla gözükmeyecekler denip…. neyse komplo teorisi oldu)

Son Söz

X-Blades, pek bir konu sunmayan, sadece güzel, sarışın bir kızın düşmanlarını doğradığı bir oyun. Ama öyle kan falan yok. Bol ışık var, bol aksiyon var. Stres atmak için oynanabilecek bir oyun, ama size çok şey vermesini beklemeyin. Unutmadan yazayım, oyunda Gaijin Entertaintment ve TopWare Interactive imzası var. Ubisoft’un katkılarını da unutmayalım. Ayrıca oyunumuz “bir parçacık” eski; yapım 2007. Dolayısyla oynamayan kişiler pek bir şey kaybetmezler.

Yorumlar