Yeni Bir Kart Oyunu Arayanlara: Underhand

Merhaba gizli tarikat üyeleri ya da üye olmak isteyenleri. Bu haftaki cep telefonu oyunumuzda kendimizi Karanlık Tanrılara adayacak ve onları çağırarak şey yapacağız, ee şey. Yani çağıracağız işte sonrasını karıştırmayın. Bir gelsin gönüllerini hoş ederiz. Buyurun kurbana pardon yazıya yani Underhand’e…

Cebimizden Kartlara, Oradan da Tanrılara

Underhand’deki amacımız daha ilk paragraftan belirttiğim gibi, birbirinden farklı tiplere ve isteklere sahip olan Kara Tanrıları belli kurban ve başka şeylerle tekrardan hatırlanır hale getirmek, yani onları çağırmak. Belki uyandırmak da diyebililiriz. Bunu da elimizde bir deste ile yapıyoruz. Destede bir çok farklı kart türü var. Ama bu kart türlerinin alt türleri yok. Karıştı mı? Hemen halledeyim: Örneğin Prisoner kartları var. Ama Prisoner A ya da Prisoner B gibi alt türlere ayrılmıyor. Yazının ilerleyen satırlarında kart türlerine değineceğim.

Underhand’de her el dağıtıldığında bir olay oluyor. Olayın kendisi ve olaya verdiğiniz tepkiler (yani oynadığınız kartlar) sonucunda bir şeyler kazanıp bir şeyler kaybediyoruz. Aslında oyundaki asıl amaç, elimizde en değerli yani en çok kullanılma potansiyeli olan kartları tutup, işimize yaramayacak kartları ise atmak. Elde maksimum 15 kart tutulabiliyor. 16. Kartı ve üstünü elimizde tutmaya çalıştığımız an “greed” adlı kart elimize gelecek olan kartlar serisine ekleniyor (ve büyük bir hızla ekleniyor) ve “greed” adlı kart geldiğinde 5 adet kartımızı rastgele şekilde elimizden çıkarıyoruz. Bu yüzden neye ihtiyaç olup olmadığını iyi belirlemek hayati. Özellikle de her Tanrı’nın istekleri (afrası tafrası farklı diyeceğim, korkuyorum) farklı. O yüzden oyuncular olarak önceliklerimiz de değişkenlik gösteriyor.

Zor mu Eğlenceli mi?

Oyunun genel mantığında her oyunda 1 Tanrıyı ya da İblisi diyelim, çağırmaya çalışıyoruz. Genelde bu tanrıyı sembolize eden bir kartımız var. Bu kart her çıktığında yeni bir “isteği” oluyor. Söz konusu olan bu isteği eğer yapabilirsek (Mesela bizden 3 adet kurban istedi biz de “bu kutsal görev için bazı adamlarımızı” seçtik kurbanı verdik. Seçilenler mutlu, Tanrı mutlu, biz mutluyuz.) bu kart tekrar geldiğinde bir sonraki “isteğini” görme şansımız ve onu da yapma şansımız oluyor. Tabi her bir isteği daha yoğun ve karşılaması biraz daha zor oluyor. Özellikle en yüksek seviyeli tanrıların son isteklerini yerine getirmek oldukça zor, ama imkansız değil. 4-5 Defa yenildikten sonra, biraz da şansla halledebiliyorsunuz. Yine de bir parça öngörü ve bir parça acımasız olmak gerekebilir.

İblis Çağırmak Ziyadesiyle Yasaktır

Bir olayla ya da Tanrıların istekleriyle başa çıkmanın birden fazla yolu var. Hemen örneklerle açıklayalım; Oyunda Suspecion denilen, “şüpheli hareketlerimizden” kazandığımız (kim? Biz mi şüpheli hareket yapıyoruz? Yok artık canım sizde) kartlar var. Bu kartlar her anlamda negatif kartlar. Öncelikle elimizde kalabalık ediyorlar. Onlar sayesinde tutmamız gereken kartları tutamıyoruz. (Çok kart demek “greed” demek biliyorsunuz artık) Buna ek olarak 5 adet suspecion demek “police raid” dediğimiz yine enfes(!) türdeki kartın elimize gelmesine sebep oluyor. Aslında elimize gelmiyor karşımıza çıkıyor. Ve diyor ki “Bu kadar şüpheli hareketleri yapamazsınız. Dünyadaki bütün güzel ve saf şeyler adına durun!” diyorlar ve yaptığımız tüm planları bozmaya çalışıyorlar. Kendileriyle, -eğer yeterince inananımız varsa- savaşabiliyor ve bu derdi sonsuzluğun derinliğine gömebiliyoruz. Alternatif bir çözüm yolu da rüşvet vermek. Yine yeterince paramız varsa (yani para kartımız) kendilerine “bağış” yaparak yasalarda iblislere de geçici olarak yer verilmesini sağlayabiliyoruz.

Kart Listesi

Ne tür kartlar var onlara kısaca bir değineyim. Her kart, türünün baş harfi ile oyuncuya kendini belli ediyor.

  • Money (M): Bildiğimiz para. Neredeyse her zaman işe yarayan bir kaynak. Polisleri satın almaktan bağış yaparak şüphelerin azalmasına kadar bir çok işe yarayabiliyor. Yine değerli eski büyülü eşyaları ve iksirleri de bu kaynakla hanemize katabiliyoruz.
  • Cultist (C): Bunlar da müritlerimiz, inananlarımız. Belki de en değerli kaynaklarımız. Tanrılar kurban mı istedi ver bir inanan. Para mı yok hemen yazdır bir inananı işçi olarak. Bir çok işe yarıyorlar. Çoğu zaman elinizde en az 2 tane bulundurmanızda yarar var.
  • Food (F): Bence en değersiz kaynak. Bir çok farklı yerden bulunabiliyor ender bir şey değil ama kullanımı para ya da müritler kadar çeşitli değil. Genelde yiyecek isteyen şeyleri farklı kaynaklarla karşılanabiliyor (1-2 durum hariç) Ama hiç yiyecek kartının olmaması durumda da açlık ile uğraşıyoruz o da kötü. En az 1 adet tutmakta hep yarar var.
  • Prisoner (P): Genelde kurban olma kısmında kendilerini gösteriyorlar. Aynı zamanda bir Kara Tanrı var o da seviyor insan yemeyi. Dikkatinize.
  • Suspecion (S): Bu kırmızı arkadaşlar da başımıza polisler musallat ediyorlar. 5 Olmadan sayılarını mutlaka azaltmak gerekiyor. Ama bu konuda biraz riske girmek de işimizi aslında kolaylaştırıyor. Örneğin 2-3 suspicion kartını kabul ederek oldukça iyi kazanımlar elde edebiliyoruz. Ama sonrasında hemen kendilerinden kurtulmamız gerekiyor.
  • Relic (R): Relic olarak tabir ettiğimiz bu arkadaşlarsa tam anlamıyla joker. Genelde neyimiz eksik ise onun yerine geçebiliyorlar. Özellikle tanrıları kızdırdı iseniz ve yüksek bedeller ödemeniz gerekiyorsa bir Relic hayatınızı kurtarabilir. Relic’leri bulmak kolay olmuyor ender ve elde etmesi zor eşyalar ama akıllı kullanılırsa ilerlememizde yardımcı olabilecek değerde kartlar.

Kartlarımız bu şekilde arkadaşlar.

Kara Tanrılara Karşılamaya On Kala…

Kart oyunlarını seven, kaynak yönetimine bayılan, grafiklerle kafasını bozmamış tüm oyunculara tavsiye ederiz. Özellikle bedava olmasının yanısıra bir sonraki oyun ya da oyunlar arasında herhangi bir bekleme süresinin olmaması da artı kısımlarından. Sabırlı, strateji seven arkadaşları arkadaki mürit-kabul-kurban odasına doğru alayım bende geliyorum. Grafiksel olarak rahatsız edici bir görüntü oyuna dahil olmasa da bazı kelimeler ya da çağrıştırdıkları kimi oyuncuların hoşuna gitmeyebilir (bakınız kurban, çocuğu işe zorlamak vb.) Ama bunları kafaya çok takmazsanız sevebileceğiniz bir oyun, Underhand.

Bizi bu güzel oyunla tanıştıran Spoopy Squad’a da teşekkür etmeden yazımı bitirmiyorum. Çok teşekkür ediyor ve tarikatımıza yeni katılmış olan üyelerimize “Kurban” konseptini öğretmeye gidiyorum. Haftaya yine aydınlık ya da karanlık güçlerin eşliğinde ve de emrinde görüşmek üzere iyi geceler.

Yorumlar