Adım Adım Çizgi Roman #9 – Baskıya Hazırlama

Editör

Kendi yazılarının editörlüğünü yapan yazarlar da mevcuttur. Eğer onlardan biriyseniz, bu bölümü atlayabilirsiniz. Ben yine de size yaptıklarınızı elden geçirecek iyi bir editör bulmanızı ve son okumayı beraber yapmanızı öneririm. Bu vesileyle Seyfettin Efendi’ye başından beri editörlük yapan İlke Keskin’e de teşekkürler. Ayrıca bir okuma grubu yapmayı başarabilirseniz son aşamada bir kaç farklı fikir almanız yararlı olacaktır.

Balonlama ve Font

Önceden de yazmıştım bu konuda uzman bir kişiyle çalışsanız iyi olur, kendiniz yapacaksanız InDesign programı ile çalışın. Bütün kitabınızdaki fontları değiştirmek ya da hatalı kelimeleri bulmak için kolaylık sağlar. Yazı ve balonlarınızı baskıya yollarken tek renk siyah (C, M, Y değerleri 0) olmasına dikkat edin, farklı renklerin karışması yazınızın okunmasını zorlaştıracaktır. Yazılarınız son haline geldiğinde vektörel hale getirmeniz gereklidir.

33

Yazılar ve kutu çerçeveleriniz siyah olmalı. (C=0, M=0, Y=0, K=100)

Çizimler

Çalışırken önemli değildi fakat matbaaya gidecek işlerinizi CMYK’ya çevirmeniz gerekmektedir. Renkleri çok parlak yapmışsanız bu bölgeler solacaktır. Kontrol etmek için Photoshop’da View->Gamut Warning seçeneğini seçin. Kayıp renkler varsa ayarları ile oynayarak en az kayıp olacak hale getirmeye çalışın. Bu aşamada resimleri tiff formatıyla kaydetmenizi tavsiye ederim.

32

Gamut Warning! Gri bölgeler gördüğünüz gibi çıkmayacak.

Taşma Payı

Çizgi romanda genelde karelerin içine çizdiğimiz için sorun yok. Ama silme bir sayfa yapacaksanız taşma payını hesaba katmanız gerekiyor. Üstten ve alttan 5 mm. sayfanın pozisyonuna göre sağ ya da solundan da 5 mm. kesim sırasında gideceği için bu sayfaları taşmalı çalışmanız gerekir. Eğer bu şekilde çalışmazsanız kesim sonrası sayfanın kenarlarında milimetrik ölçülerde beyaz kağıt gözükecektir.

34

Sol sayfaya örnek, kırmızı olan bölgeler kesimde gidecek.

Fire Konusu

Ekoller kısmında sayfa adetlerinden üstün körü bahsetmiştik. Kitabınızın bitmiş sayfa sayısı (kapak hariç) sekizin katları olması sizi firenin bir kısmından kurtaracaktır.

Aynı şekilde ebatlardan da bahsetmiştik, Türkiye’de bulunan kağıt boyutları yabancı formattaki kağıt boyutlarından farklı olduğu için Türkiye’de Amerikan çizgi romanları daha küçük ebattadır. Diğer ekollerde de aynı durum söz konusu olduğu için tercih ettiğiniz ekolün Türkiye’de basılan örneğinin ölçüsünü temel alın.

 InDesign İçin Ufak İpuçları

Photoshop gibi katman (layer) mantığıyla çalışan bir programdır, ilk katmana resminizi, ikinci katmana balonlarınızı, üçüncü katmana da yazılarınızı koyabilirsiniz (Bunları tek katmanda da çalışabilirsiniz fakat düzenleme açısından bu yöntem daha kolay).

Kitaba göre değişebilir ama ben Seyfettin Efendi’de CC Wild Words 6,5 punto, balon ve kutu çizgilerini de 0,75 pt. kullanıyorum.

Yazı hataları, ya da çift boşlukları kontrol etmek için Edit -> Find/Change

Font değiştirmek ya da hangi fontları kullandığınızı görmek için Type -> Find Font

Yazılarınızı vektörel hale getirmek için yazıyı seçip: Type -> Create Outlines (Bu işlemin geri dönüşü yoktur! Sonrasında yazıları düzenleyemezsiniz! Dolayısıyla normal font halinde ve vektörel halde iki farklı dosya kaydetmenizi tavsiye ederim).

Eğer açık değilse Window -> Object & Layout -> Pathfinder’ı açarak menüsünden balon şekillerinizi değiştirebilir, balonları birbirine bağlayabilirsiniz.

Çizgi romanınızı InDesign programında hazırladıktan sonra File -> Export seçeneğiyle pdf ya da jpg formatına çevirebilirsiniz ama matbaaya tiff dosyalarıyla birlikte InDesign dosyasını verin.

Son Olarak

Bu bölüm Seyfettin Efendi’nin logosunu yapan hem de matbaaya hazırlayan Elif Kut sayesinde yazıldı. Ben de bu bölümde yazılan çoğu bilgiyi çizgi roman yapmaya başladıktan sonra öğrendim.

Meraklısına Ödev:

InDesign kurup balonlamalarınızı yapmaya başlayın!

Bu yazı, "Adım Adım Çizgi Roman" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar