Avengers Dünyası: Tek bir Gezegene Sığmayan Macera
Avengers’ın büyümesi gerekiyordu; çünkü bu sefer tehdit, daha önce karşılaştıklarından çok daha büyüktü! Yenilmezlerin ilki ve en iyisi (kim olduğunu biliyorsunuz!) çağrı yaptığında ise, ona en güçlüler cevap verecekti! İşte, “Avengers Dünyası” böyle kuruldu.
Tony Stark’ın fikriyle ve Captain America’nın çağrısıyla kurulan yeni Avengers ekibi gerçekten şimdiye kadar gelmiş geçmiş en kudretli kahramanları içeriyor. Yeni kurulan Avengers kadrosu Thor, Hulk, Captain Marvel, Captain Universe, Hyperion gibi gücünün sınırları kolay kolay kestirilemeyen karakterlerin yanı sıra, Spider-Man, Wolverine, Spider-Woman, Hawkeye ve Black Widow gibi kemikleşmiş üyelerin de yer aldığı, repertuvarı oldukça geniş bir ekipten oluşuyor.
Avengers Dünyası, daha ilk sayfadan Marvel Evreni’nin, gelecekte büyük olaylara ve değişimlere gebe olduğu mesajını okuyucuya veriyor. Her şeyin başladığı noktaya atıflar yaparken karşımıza bir yandan Illuminati’yi, bir yandan buzlar içerisinde bulunan Captain America’yı getiriyor ve evrendeki (alakasız gözükseler bile) tüm olayların aslında bir bütünün parçası olduğunu inceden inceye kabul ettiriyor.
Görev alanı artık sadece dünyayla sınırlı kalmayan ekip, diğer gezegenleri hatta paralel evrenleri etkileyecek operasyonlara gidiyor. Yeni kurulan Avengers’ı, bir anda insanlığın yok olmasını engellemek için Mars’ta kavgaya tutuşmuş halde görürken, başka bir anda Shi’ar İmparatorluğu için savaşırken buluyoruz.
Avengers Dünyası; içinde yaşadığımız evrenin beden bulmuş hali olan “Captain Universe“, mükemmel insan olarak tasarlanan “Yeni Adem” ve yaşadığı evren bilinmeyen bir sebeple yok olan “Hyperion” arasındaki ilişkiyi çözmeye çalışırken aniden bitiveren, kafada ise onlarca soru işareti oluşturan bir seri.
Maceranın bu şekilde soru işaretleriyle bitmiş olması sizi üzmesin; zira hikayenin devamı Ağustos 2015 itibariyle, Gerekli Şeyler tarafından yayımlandı. Avengers Dünyası’nın devamında yaşananları anlatan “Son Beyaz Olay” ise, macerayı tam da kaldığı yerden ele alıp tüm hızıyla devam ettiriyor.
Kısacası bu hikaye, Marvel evreni darmadağın olmadan dönülen son virajı anlatıyor. Ayrıca, birkaç yıl içerisinde basılması muhtemel Avengers hikayelerinin birçoğunun bolca atıf yapacağı bir dönemi anlattığını da belirtelim ki, serinin önemini iyice vurgulamış olalım. Kısa süre sonra “Yahu bu adamlar niye böyle yapıyor?”, “Bu evren niye böyle oldu?” diye sormak yerine, bu soruları bilgiç bilgiç cevaplamak istiyorsanız, “Avengers Dünyası” ile başlayıp “Son Beyaz Olay” ile devam eden seriyi mutlaka edinin!
Tüm bunlardan sonra gelelim serinin Türkçe baskısına dair birkaç eleştiriye: Geçtiğimiz Mayıs ayında Gerekli Şeyler tarafından basılan Avengers Dünyası‘nı görünce oldukça şaşırdım; zira Türkçeye “All-New Marvel Now” serisinden kitapların çevrildiğini bilmiyordum. Kitabı şöyle bir incelediğimde ise şaşkınlığım daha da arttı; çünkü Avengers Dünyası adıyla çevrilen bu kitap, benim sandığım gibi orijinal adı “Avengers World” olan 2013 çıkış tarihli serinin değil, 2012 yılında çıkan Avengers v5‘in çevirisiydi. Çevirinin ilk sayfasında her ne kadar “Avengers World’den birebir çevrilmiştir” yazsa da arka kapakta Avengers (2012) serisinin çevirisi olduğu yazması kafamı iyice karıştırmıştı. Ancak daha sonra fark ettim ki, Avengers Dünyası, asıl hikayede anlatılan olayın (event’in) adı.
Türkçe çizgi roman okurları olarak sevdiğimiz serileri takipte yaşadığımız sorunların en büyüğü olan okuma listesi karmaşası bu kitapta da devam ediyor; zira orijinalde Avengers v5 (2012) olarak çıkan seri, hemen Avengers vs. X-Men’den sonra başlarken, orijinali “Avengers World” olan seri ise bundan bir yıl sonra başlıyor. Kadronun aşağı yukarı aynı olduğu bu hikayelerdeki isim benzerliği, halihazırda bir ön yahut son söze sahip olmayan kitapla birleşince oldukça kafa karıştırıcı bir duruma sebebiyet veriyor. Tabii ki bu bir baskı hatası değil, sadece okuma listesi olmadığı için takibi zorlaştıran bir isim benzerliği.
Türkçe çizgi roman takip eden biri olarak umarım yayınevleri, ileride bastıkları kitaplarda okuma listelerine ya da olayların geçtiği tarihleri açıklayan önsözlere yer verirler de biz okuyucular rahat ederiz. Hatta bu yazı vesilesiyle, Kahramangiller adına, Gerekli Şeyler’den bir okuma listesi talep ediyor, bizi kırmayacağı umuduyla beklemeye koyuluyorum!