Başka Yer’den Hikayeler 1 – Giriş

Herkese merhabalar;

Sergio Bonelli yine yapmış yapacağını ve şahane bir seri çıkarmış. “Storie da Altrove” yani Başka Yer’den Hikayeler. Yazılarıma denk gelenler, İtalyan çizgi romanları ne kadar sevdiğimi bilirler. Başka Yer’den Hikayeler de çok severek okuduğum bir seri. Çizgi Düşler sayesinde Türkçe olarak tüm çizgi romancılarda efendim.

Bonelli seri çıkarmış, o vakit ben de bir yazı dizisi yapayım dedim. Bu yazı dizim üç bölümden oluşacak. Bu birinci bölümde, yani Giriş’te, Başka Yer’den Hikayeler’in ne, içeriğinin neyden ibaret, farklılıkların neler olduğunu anlatmaya çalışacağım.

Martin Mystere’ye Bir Göz Atalım

Okuduğumuz hikayeleri anlamayacağımızdan değil. Hatta, Mystere ile tanışmadan bu hikayelere başlayabiliriz de. Ancak Başka Yer’den Hikayeler‘de konu olan “Başka Yer”, Martin Mystere’nin bir serüveninde doğmuş. Dolayısıyla kısa bir “Martin Mystere’ye Giriş 101” yapalım derim.

Bilgili, kahraman, karizmatik..tabii ki beyaz ve sarışın olacak!

Bilgili, kahraman, karizmatik..tabii ki beyaz ve sarışın olacak!

Martin Mystere, Bonelli Comics tarafından 1982 yılında yaratılmıştır. 1984 senesinde de Tay Yayıncılık’la birlikte sınırlarımızdan içeri girmiştir. Ancak 90’lara kadar ismi Türkiye’de Atlantis olarak geçmiştir. AD\Doğan Egmont Yayıncılık ile orijinal ismini edinen kahramanımız, 2000’nin başında ülkemizde Aksoy Yayıncılıkla hayat bulmuştur. 2002 yılında beri de Lal Kitap ile raflara geliyor.

Türkiye’de ciddi bir tarihi olan Martin Bey, pek çok konuda uzman bir profesördür. Arkeoloji, antropoloji, sanat tarihi ve sibernetik konularını yemiş yutmuş olan Prof. Mystere, geleneksel bilim tarafından aydınlatılamayan konuların peşinde koşar. Atlantis, Mu, dünya dışı canlılar, farklı boyutlar merak konularıdır.

Profesör’ü merak ettiyseniz Canberk Gezmen’in detaylı incelemesine bakabilirsiniz.

İmkansızlıklar Dedektifi: Martin Mystere

Başka Yer’den Hikayeler’le Ne İlgisi Var?

Martin Mystere’nin 1987 yılında çıkan, Şeytani İcat isimli macerasında, ilk defa ismi geçer Başka Yer diye bir üssün. İlerleyen yıllarda Nathan Never, Zagor, Dylan Dog gibi kahramanlarla, Prof. Mystere’nin crossover‘ları olur ve bu maceralarda da bu merkezin ismi geçerNerede olduğu bilinmediği, amacı da ismi de topluma ifşa edilmediği için yani gizeminden dolayı, üssün ismi Başka Yer olur.

İşte o üssün, içinde Prof. Mystere’nin bulunmadığı hikayaleri Başka Yer’den Hikayeler.

Başka Yer’in Olayı Nedir?

Ekim 1998 yılında İtalya’da yayınlanmaya başlanan seri, 2003 yılında daha önce bahsettiğim gibi Çizgi Düşler ile Kapıkule’den yurda ayak bastı.

Altrove=Başka Yer efendim

“Altrove=Başka Yer” efendim

Yukarıda da kısaca değindiğim üzere Başka Yer gerçekten bir yer. Gizli bir üs. 1776 yılında ABD hükümetinin (Tabii ki dünyayı ABD kurtaracak! Ne sandınız?) girişimleriyle kurulmuş ve paranormal aktiviteleri inceleyen, gözlerden ırak ama anlamsız derece görkemli bir bina. Bu binanın içinde büyüden tutun, uzay araştırmalarına, farklı boyutlarla iletişimden tutun, mitolojilerin gerçekle bağlantısına kadar birçok çalışma yapılmakta.

Başka Yer, direkt olarak ABD başkanına hesap vermekle birlikte, ABD hükümetinin kabul etmediği bir organizasyondur. Dolayısıyla hükümete bağlı resmi birimler değil organizasyona bağlı özel ajanlar, operasyonlarda görev almaktadır. İşte Başka Yer’den Hikayeler’i çok farklı kılan nokta tam da burası. Operasyonlarda görev alan, operasyonları yöneten ajanlar, bu ajanlara yardımcı olan ya da  bazen karşılarında duran kimselerin çoğu, tarihte gerçekten var olmuş ve tarihe de mal olmuş kişiler.

Kimler yok ki! Edgar Allen Poe, Albert Einstein, Thomas Jefferson, George Washington, Sherlock Holmes,  Arsen Lüpen, Sihirbaz Houdini bazı örnekler. Bu ve benzeri karakterlerin maceralara katkısı gerçekten ayrı bir tat olmuş, çizgi roman konseptine çok eğlenceli, öğretici bir farklılık katmış.

"Bang, sock, tump"..bir çizgi romanın AB pasaportu alması için gerekli şeyler bunlar

“Bang, sock, tump”..bir çizgi romanın AB pasaportu alması için gerekli şeyler bunlar

Başka Yer’den Hikayeler serisi bununla da yetinmemiş ve demiş ki “Madem tarihi karakterleri olayın içine kattık, renk verdik, bari biraz da tarih, bilgiler verelim, hayrımız dokunsun” demiş..ve ne yapmış? İki serüvenden oluşan her ciltin, serüven aralarına, o ciltte sahne alan tarihi karakterler hakkında okuyucuya bilgiler vermiş. Bu kısımları gerçekten saygıyla karşıladım. Adamlar resmen uğraşmış. Kısa düzyazılar halinde, hem karakterler hem de tarihte rol aldıkları önemli anları okuyucuya aktararak, Bonelli resmen bir amme hizmeti yapmış desek abartmış olmayız. Hele bizim gibi okumayı sevmeyen bir toplum için oldukça eğlenceli bir bilgi kaynağı diyebilirim. Ancak hangi ciltte, hangi ünlüler olduğunu, ikinci ve üçüncü bölümlerde, serüven incelemelerinde paylaşacağım, biraz sabır lütfen.

Bu serinin bir güzelliği de paranızın karşılığını, sayfa sayısı olarak da alıyor olmanız. Her cilt 250 ila 300 sayfadan oluşuyor.

Tipik “Italiano”

Çizimlerin karakteri, siyah beyaz olması, hikayenin son karelere kadar aydınlanmaması, mistik konuların işlenmesi Başka Yer’den Hikayeler’i en az bir Alfa Romeo, bir Armani, bir pizza kadar İtalyan yapmış.

Yazı dizimin ilk bölümü burada sonlanıyor. İkinci bölümde, ciltler 1-4’ü ve üçüncüsünde ise ciltler 5-8’i inceleyeceğim. Daha detaylı bilgiler için takipte kalınız.

Bu yazı, "Başka Yer'den Hikayeler" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar