Batman Olmak Kaç Yıl Sürer?
3. Yakın Dövüş Sanatları, Akrobasi, Dedektiflik, Kaçış Uzmanlığı, Strateji, Kılıç Kullanımı, Taktisyenlik ve Nişancılık Konularında Usta
Bu da epey detaylı bir konu sayın okur. Yine iyi niyet gösteriyorum: Yakın dövüş sanatlarını, fiziksel kuvvet antrenmanlarıyla birlikte yaptığını ve o dövüş stillerinin fiziksel kısmına vakit ayırmadığını varsayıyorum. Sadece teknik ve temel çalışmalarına ayrıca vakit ayırdığını kabul ediyoruz.
Karate gibi bazı sporlarda, en genç siyah kuşak alanlarda 7-8 gibi yaşları görüyoruz. Bu da 4 sene civarında günlük 3-4 saat çalışma eder. Ancak o ustaların biz sadece teknik çalışmalarını alıyoruz. Tek bir dövüş sanatında usta olmak için, sadece teknik antrenmanlara 4 sene boyunca günde 2 saat ayırmak zorunda.
Ancak Batman, birden çok dövüş sanatında usta. Yine de yeteneklerin paralel aktarımı konusu var. Ayrıca görebileceğiniz gibi fotografik hafıza sahibi. Bu yüzden 4 yıl boyunca günde sadece +3 saat fazladan harcayarak diğer dövüş sanatlarında da usta olduğunu kabul etmekte sakınca görmüyorum. Normal bir insan için bu on yıllar sürebilir ancak burada biraz tolerans göstermek gerekiyor. Toplamda 4 yıl boyunca günde 5 saat.
Not: Bazı spor dallarındaki farklı tekniklerin öğrenimi, diğer dallardaki tekniklerin öğrenimini bazen kısıtlayabilir. Bu durumda, sporcu adayının eski eğitimine dair izlerin ve alışkanlıkların silinerek yeni tekniklerin öğretilmesi zorunludur. Ancak biz küçük Bruce Wayne’in bu zorluğu yaşamadığını kabul edelim.
Akrobasi konusunu, ilk 11 yıllık fiziksel eğitimin içine gömüyoruz. Üst düzey fiziksel antrenman yapan bir sporcu, üst düzey akrobasi sergileyebilir. Batman’in artistik hakem puanına ihtiyacı yok. Bu yüzden akrobasisinde sadece sonuç odaklı. Ekstradan saat ayırmıyoruz.
Dedektiflik biraz sıkıntılı bir konu. ABD ve İngiltere’deki polislerin dedektif ünvanı alabilmeleri için 1 yada 2 yıllık aktif görev almaları gerekiyor. Basitçe, full time bir işte 1 sene boyunca “başarılı” bir şekilde hizmet vermeleri gerekiyor. Ancak herkesin bileceği gibi Batman dünyanın en iyi dedektifidir. Söylemeye gerek yok, dedektiflik dediğimiz uzmanlığın için olay yeri inceleme (Dexter abi gibi), çeşitli inceleme aletlerinin kullanımı, kriminoloji, psikoloji, iletişim yetenekleri, sorgulama teknikleri, hukuk, polis örgütünün işleyişinin kavranması ve terminolojisi gibi pek çok zihinsel yetkinlik ve tecrübe gerekiyor. Bu iş için, 4 yıl boyunca, günde 5 saat gibi iyimser bir tahmin ekliyoruz. En üst düzey dedektiflerin de 35+ yaşlarda olduğunu ve bu eğitimlerin daha çok “yaşanmış olaylar/tecrübe” bazlı olduğunu da unutmayalım.
Kaçış uzmanlığı dediğimiz mevzu, Houdini gibi adamların yaptığı haliyle bağlardan, iplerden, kapalı yerlerden kurtulma gibi bir anlam ifade ediyor. Efsane bir kaçış ustası olan John Nevil Maskelyne’in bu yetenekleri mükemmel hale getirmek için 30 yılını harcadığı söyleniyor. Biz bunu onun kazmalığına veriyor ve 4 yıl boyunca günde sadece 3 saat boyunca kaçış uzmanlığı, nefes tutma, çözme, kilit açma gibi yetenekleri çalıştığını kabul ediyoruz. Esasında bu çok az bir zaman ancak hayati önem taşıdığı için kesinlikle kaytarma şansı bulunmuyor. Zira bağlarından, tuzaktan, nefes tutman gereken bir yerden kurtulamadığı anda öleceğinin ve bu becerilerin keskin olması gerektiğinin bilincinde.
Strateji uzmanlığı, çoklu disipliner bir uzmanlık. Diğerleriyle beraber otomatik geliştiğini kabul edelim.
Kılıç ustalığı ise, fiziksel yönünü ilk yıllardaki çalışmaların içine gömerek, dövüş sanatlarındaki gibi sadece teknik çalışmalar yaptığını kabul edelim. En genç eskrim şampiyonu olan Mariel Zagunis, 17 yaşındayken şampiyon oluyor. 10 yıl boyunca çalıştığını düşünürsek (muhtemelen 12 yıl civarıdır, ancak iyimser tahminde bulunma zorunluluğumuz var) günde sadece 1 saatini teknik antrenmana ayırıyoruz. Bu kategorinin diğer grupları gibi 4 yıla bölersek, günde 2.5 saat yapar. Tabi bu sadece eskrim için geçerli. Diğer kılıç tipleri için de günde sadece yarım saat ekleyerek 3 saate anlaşalım.
Taktisyenlik konusunu da strateji gibi diğerlerinin içine gömerek özel çalışma ayırmıyoruz.
Nişancılık kategorisinde önce okçuluk ile başlayalım. En genç okçuluk şampiyonu Hintli Deepika Kumari, 13 yaşındayken şampiyon olmuş. Muhtemel 6 yıllık çalışma gerektirir. Günde sadece 2 saatini, nişancılık (ok) kategorisine ayırıyoruz. Ancak bunun içinde dipçikli ya da omuzdan atılan silahlar, “batarang” gibi fırlatılan silahların nişancılığı da var. Toplam 2 saati de bunlara ayıralım. 6 yılda, günde 4 saat yapıyor.