Blacksad – Modern Fabl, Tutkulu Polisiye!
-
Melih Demir
- Çizgi Roman
- 12 Temmuz 2015
Normalde söz konusu çizgi roman olduğunda, bir şeyler edinirken pek fazla düşünmem. Gidip bir DC ya da Marvel çizgi romanı alıp tüketirim. Fakat bu kez bir değişiklik yapayım dedim. İyi ki böyle değişik yapmışım! Zira Blacksad, beklenenin çok ötesinde, aldığı Eisner ödüllerini sonuna kadar hak eden bir yapım.
Polisiye Tamam Ama Fabl Derken?
Blacksad’in kapak tasarımında kullanılan kedi portresi, aslında Blacksad’in ta kendisi oluyor, başlangıçta biraz çekinerek el uzatmamı sağlamış olsa da, daha sonra gidip edindim. Okurken farkına vardığım şey ise, antromorfik türde tasarlanmış karakterlerin her biri, biz insanların taktığı sıfatlarla uyuşacak şekilde, karakterlerin hikayedeki rollerini çok rahat anlamamıza yarıyor.
Örneğin; sinsi bir suikastçi olarak tasarlanmış yılan, adaleti sağlamaya çalışan polis amiri alman kurdu, aryan ırka bir gönderme olarak arktik ırkın üstünlüğünü savunan kutup ayısı gibi oldukça uygun, okurken ve karakterleri incelerken, yüzünüzü gülümsetecek ve “tam kıvamında” diyeceğiniz şekilde tasarlanmış bütün çizgi roman.
E bir de, baş kahramanımız “John Blacksad” var. Kendisi çenesinde bir tutam beyazı ile siyah tüylü, yeşil gözlü, karizmatik ve çapkın bir dedektif. Bir kediye de ancak bu yakışırdı herhalde.
Gel Gelelim, Kimin İşi Bu Blacksad?
İspanyol yazar Juan Diaz Canales tarafından kaleme alınan hikaye, çizer Juanjo Guardino tarafından resmedilmiş. Her ne kadar, iki ispanyol tarafından yazılıp, çizilen bu hikaye Asterix ve Lucky Luke (Redkit) gibi klasikleri yayınlayan Fransız Dargaud tarafından piyasaya sürüldü.
İlk hikaye, “Gölgeler Arasında Bir Yerde” ile 2000 yılında çıkış yapan Blacksad, daha sonra 2003 yılında “Artik Irk” ve 2005 yılında “Kızıl Ruh” ile üçüncü çalışmalarını piyasaya sürdüklerinde, oldukça iyi işler çıkarmaya, yavaş yavaş dünyanın farklı yerlerine yayılmaya başladı. Bu gelişme görülmüş olunacak ki, Dark Horse Comics ilk üç çizgi romanı birleştirerek, 184 sayfalık tek bir cilt halinde yayınladı. Hemen ardından, 2014 yılında “Cehennem, Sessizlik…” geldi.
Ülkemizde ise, Yapı Kredi Yayınları (YKY diyelim artık.) tarafından her biri “iki albüm birden” içerecek şekilde, iki cilt halinde yayınlandı.
Blacksad’in konusuna gelirsek, “John Blacksad” geçmişinde pek kolay bir hayat yaşamayıp, daha sonrasında ise paralı bir takım işler yapıp, ardından dedektifliğe soyunan, doğuştan karizmatik bir adam. Ee bir kedi olduğunu düşünürsek? Aslında kişilik özelliklerine göre antromorfik türü seçilen bir çizgi romanda, karakterimize en uygun hayvan kedi oluyor haliyle. Keyif düşkünü, karizmatik, hovarda, çevik, kızdırıldığında dişlerini gösteren, kaotik türden davranışlar sergileyen bir karakter.
1950’li yılların sonunda, Amerika’nın çeşitli yerlerinde türlü belalı işlere bulaştıktan sonra, belirli bir yaşa geldikten sonra dedektiflik işine soyunur. Çoğu zaman paralı işler karşılığında bir olayı aydınlatmak için oradan oraya sürüklenen, bazense hatır uğruna farklı belalara bulaşan, tipik bir deli fişek.