Blacksad – Modern Fabl, Tutkulu Polisiye!
-
Melih Demir
- Çizgi Roman
- 12 Temmuz 2015
Çizgi romanın içinde, gerçek hayattan karakterler, farklı hayvanların suretlerinde, çizgi roman içinde kendine yer bulmuş. Aslında bütün hikaye insanlar tarafından yaşanırken, Blacksad onları ve kendini bir hayvan suretinde görüyor diyebiliriz. Hatta birinci bölümün sonunda; “Artık böyle bir dünyanın mahkumu olmuştum. Kodamanların mahkumları kemirdiği, insanların hayvanlar gibi davrandığı bir orman. Hayatın en karanlık köşesindeki yollardan birinde yürümeye koyulmuştum…” sözünden rahatlıkla bunu anlayabiliyoruz.
Sadece bu yazıdaki resimlere göz gezdirdiğinizde, Guardino’nun çizim konusunda ne kadar ayrıntılı çalıştığını görebilirsiniz. Ben normalde, hikaye odaklı bir okuyucu olduğumdan, çoğunlukla öykünün büyüsüne kapılıp konuşma balonlarına kapılıp gider, çizimlerdeki ayrıntıları kaçırırım. Haliyle, bir çizgi romanı birden fazla kez okumak durumunda kalırım. Lakin, söz konusu Blacksad olunca, bildiğimi unuttum diyebilirim.
Olur da, Blacksad’i edinip okumak isterseniz eğer, lütfen benim gibi hızlı geçmeyiniz. Zira, Guardino’nun ayrıntılı çizimleri içerisinde öyle göndermeler var ki, okurken yer yer istemsizce gülümsediğinizi fark edeceksiniz. En başta fark etmesem de, kitabın arka kapağında yer alan, üzerinde sarı pardösüsü ile kollarında küçük bir kız çocuğunu taşırken çizilen Blacksad’i görünce, “SinCity’den John Hartigan mı o?” deyiverdim. İsimleri de aynı, John Blacksad – John Hartigan… Acaba?
Bunun yanı sıra, Blacksad’in bir bölümde yazar bir hatunun kalbini çalmak için, kitabını arsızca alıp giderken, kitabının başlığının “La Fontaine Today” olduğunu göreceksiniz. Bunların yanı sıra, okurken en sevdiğim gönderme ise çökmekte olan bir çatı üzerinde parmak uçlarına basarak, çökmüş olan Blacksad’in ters ışıktan karanlık görüntüsünün birebir Batman’i andırması idi. Kulaklar kedi kulağı olsa da, çenesindeki beyazlıkla arka planda hedeflerinin arkasına sessizce indiği karede, “Batman’in burada ne işi var?” diyerek afallamıştım.
Fevkalade spoiler verdim diye düşüneceksiniz şimdi. Yo hayır, bunun gibi tonlarca gönderme var Blacksad’in içerisinde, okudukça sayfayı çevirmeden önce iki kez düşünecek, “Acaba atladığım gizli saklı bir gönderme var mı acaba?” diye soracaksınız kendinize.
Eğer, Marvel ve DC dışında bir şeyler okumak isterseniz, polisiye kurguya merakınız varsa, Blacksad sizin için biçilmiş kaftan, YKY’nin kalın karton kapağı ve kaliteli baskısı ile arşivinizde adeta evladiyelik olarak yer alacak bir çizgi roman Blacksad.
Şimdi izninizle, John’un sözlerini bitireyim; “…Ve hala bu yolda yürümeye devam ediyorum.”