Çizgi Romanlarda “Kim Kimi Yener?” Meselesi

2 – Uzay ve Zamanı Değiştirme, Bükme

Zaman içinde seyahat, büyük ölçekli ya da bireysel olarak yer değiştirmeler hem karşıdakini yenmek, hem de kendini kurtarmak için çok büyük fark yaratabilir. Siz, o karaktere karşı istediğiniz kadar iyi hazırlanıp tuzaklar kurabilirsiniz. Ancak aniden önünüzden kaybolup bambaşka bir yerde ortaya çıkarsa ya da binbir türlü koruma önlemi aldığınız tesise istediği anda girip çıkabilirse, bu karşı konulacak türde bir güç değildir. Keza, güçlü bir karakteri çocukluğunda öldürmek için geçmişe gidebiliyor ya da gelecekten elinde teknolojik aletlerle geri dönüyorsa bu da skalada üst sıraları zorlayan türde bir güçtür. Söylemeye gerek yok,  uzay ya da zamanı bükmekte etki alanı ne kadar genişse, o kadar güçlü olacaklardır. Zamanda beş saniye geri gitmekle, beş milyar yıl geriye gitmek elbette aynı şey olamaz.

3 – Enerji Oluşturma

Enerji derken aklınıza doğal olarak yıldırımlar ve çatırdayan elektrik gelmesin. Burada bahsedilen “her türden enerji” olmalıdır. Manyetizma, yer çekimi, ısı (artışı ya da düşüşü yani ateş ya da buz), elektrik, plazma, yaşam ya da ölüme dair pozitif/negatif enerjiler ve şu an aklımıza gelmeyen birçok çeşit enerjiyi buraya ekleyebiliriz. Bu enerji alanlarını oluşturabilen karakterler, elbette bunun gücüne göre değişseler de evrenin temel kanunlarından birine karşı geldikleri için (yoktan enerji var etme) oldukça güçlüdürler. Fazla örnek vermeye gerek yok, sağından solundan, gözünden, ellerinden envai çeşit ışın çıkaranların çoğu potansiyel olarak çok yüksek güçlere ulaşabilirler. Ancak doğal olarak manyetizmayla Dünya’nın kutupsal alanını değiştiren adamla, ateş yakıp birinin elbiselerini tutuşturan adam aynı güce sahip değildir.

Kısacası enerji üretirken, bunu hangi ölçekte yaptığı da bir o kadar önemlidir. Magneto’nun enerji üretenler arasında en üst sınıfta olmasının nedeni manyetizmanın diğer enerji türlerine karşı üstün olması değil, karakterin bu gücü hem çok incelikli, hem de büyük ölçekte kullanabilme yeteneğidir. Yine Marvel karakteri olan Polaris de manyetizmayı kullansa da Magneto kadar güçlü değildir.

Enerji diyoruz ulen boru mu?

Enerji diyoruz ulen boru mu?

4 – Telepatlar

Esasında telepatları, bu skalada bir yere konumlandırmak kolay değil. Zira doğru zamanda geldiklerinde, en üst dereceden birinin bile zihnini kontrol edip pratikte ondan daha güçlü olurlar. Örneğin Emma Frost, Franklin Richards’ın zihnini kontrol ederse pratikte her istediğini yapabilir.

Buradaki tek engel, yukarıda da değindiğim gibi, çoğu karakterin telepatiye ve ele geçirilmeye karşı belli savunmalarının olmasıdır. Gerçekliği değiştirenlerin zihni genelde kontrol edilemeyecek kadar karmaşıktır. Uzay-zamanı bükenler ise ya belli savunmalar ya da belli teknolojilerle buna karşı koyabilirler. Enerji oluşturanlar görece olarak daha açık olsalar da güçleri bazen, telepatik alanları etkileyecek şekilde gelişmiş olabilmektedir. Bu yüzden telepatların neler yapabileceğini tahmin etmek zordur. Yine de ben onları bu seviyede sınıflandırıyorum. Tabi her zaman bir telepat, çok daha güçlü bir başka insanımsı varlığın zihnini kontrol edip en tepeye yerleşebilir.

5- Fiziksel Güçleri Olanlar

Kas kuvveti, dayanıklılık, iyileşme, zıplama, uçma, vücudunun şeklinini ya da büyüklüğünü değiştirme, hızlı koşma/uçma (Flash gibi, zamanda seyahat edecek kadar hızlıysa diğer gruba ait olabilir, ancak Quicksilver hiç bir zaman o hızlarda olmadığı için bu gruba aittir) gibi güçler oldukça havalı olsalar da yukarıdaki gruplarla aynı seviyede değillerdir. Bundan, daima güçsüz oldukları akla gelmesin. Hulk, Thing yada Wonder Woman gibi sadece güçlü ve dayanıklı olanlar, pek çok enerji üreten karakteri çok rahatlıkla yenebilirler. Burada gücün seviyesi önemlidir, arabaları ya da insanları sağa sola fırlatabilen bir adamla, gezegenin kabuğunu kırabilen adam arasında bariz bir fark olduğu bellidir.

Nasıl ya? Wolverine herkesi dövemiyor mu? Pençeler falan var kanaat notu gelmez mi hocam?

Nasıl ya? Wolverine herkesi dövemiyor mu? Pençeler falan var kanaat notu gelmez mi hocam?

6 – Sezgisel / Algısal / Duyusal Güçler

Temelde dövüş y ada müsabaka konusunda işe yaramasa da, bu tür güçlere sahip olanlar dövüşün dışında da hikayede çok kritik rol oynarlar. Spider-Man, Daredevil, Wolverine gibi bazı karakterlerde bu tür güçler ve duyular da bulunur ve söz konusu karakterlerin potansiyellerini bir-iki tık yukarı itebilir.

Yorumlar