Çizgi Romanlarda “Kim Kimi Yener?” Meselesi

Batman V Superman İçin Ne Diyorsun Reis?

Skalaya göre Superman zamanda yolculuk yapacak kadar hızlıdır. Gözleriyle çok yüksek seviyede olmasa da enerji üretimi de yapabilir. Akıl almaz seviyede güçlü ve dayanıklıdır. Üzerine bir de uçabilmektedir. O yüzden burada konumlandırırken rahatlıkla 2. seviyede bir yerlere koyabiliriz.

Batman ise dövüşçü olmanın yanı sıra teknokrat olarak da geçer. Sayısız küçük alet edevat taşır ve bu aletlerle bir şeyleri dondurur, kaynak yapar, birilerini bayıltır, uyutur, uyandırır, sorgular, yüksek yerlerden hasar görmeden atlar, havada süzülür vs sayısız irili ufaklı etkiyi yaratabilir. Kendine ait uçak, bot, araba, motor gibi taşıtlarla hızlı seyahat eder, geniş ağı ile uzak mesafelerle iletişim kurabilir, çok hızlı bir şekilde bilgi toplayıp bu bilgileri devasa veri tabanıyla işleyip sonuçlar alabilir, bu sonuçları analiz edebilir. Bu yüzden güçleri olmayan sadece bir dövüşçü olarak konumlandırılırsa, hatalı bir sınıflandırma yapılmış olur.

return-of-dark-knight

Bu iki karakter, çizgi romanlarda defalarca karşılaştılar. Bazen Hush serisindeki gibi birinden biri kontrol altındayken oldu, bazen Injustice gibi alternatif bir evrende bir tanesi cozutunca ve bazen de Kingdom Come gibi bir seride sosyal konularda karşı karşıya geldiler.

Bunlarda hikaye yazarları müsabakayı olabildiğince dengeli tutmaya çalıştılar ki, zaten son yıllarda DC evreni içinde Bat-God algısı hakim. Yani Batman’in herkesi yenebilir olması durumunu gittikçe belirginleştiriyorlar. Batman, DC evrenindeki en normal adam gibi görünürken esasında en anormal adamdır, bu da çizgi romanı iyi bilenlerin çok kısa sürede öğrendikleri bir durumdur.

Muhakkak yazarların isteği doğrultusunda müsabaka uzayabilir ancak bitirmeye niyetli olduğu sürece Superman bu dövüşü saniyeden daha kısa sürede Batman’i yüz eşit parçaya bölerek kazanabilir. İşin özeti, bu kadar basittir.

Birader sen hayırdır öyle uçmalar, binaları savurmalar falan?

Birader sen hayırdır öyle uçmalar, binaları savurmalar falan?

Ancak Batman bir şekilde Superman’i o noktaya getirmez ki zaten Superman’in en önemli özelliği de kimseye düşüncesiz ve gücünü kısıtlamadan saldırmıyor olmasıdır. Değil ki bu devasa gücünü Batman gibi kötü olmayan bir karaktere karşı kullanıyor olsun. Zaten Superman’e ait en sevdiğim sözlerden birisi özetle şudur:

“Kurşun geçirmez olmak diye bir şey yok, tam tersine kurşunlar benden sektiği için çevremdeki insanlar sürekli tehlike altındalar ve bu beni daha da dikkatli ve kırılgan yapıyor”

Filmde de kriptonit (ve muhtemelen kriptonit yüzüğü), bazı power armorlar ve çeşitli ekipmanlarla güçleri bir şekilde eşitleyecekleri çok belli. Ve benim tahminim de bir noktada Batman’in Superman’in hayatını kurtarıp kendisini “iyi” bir karakter olarak ispat edeceği ve Superman’in karşısında gördüğü bu karaktere saygı duyacağı yönünde.

Bu yüzden filmde olabildiğince eşit bir karşılaşma (ve minimum iki karşılaşma, birincide Superman güç farkını ortaya koyacak ikincide Batman hazırlanıp gelecek ve durumu eşitleyecek, en azından yaklaştıracak) izlemeniz olasıdır.

Yorumlar