Convergence: DC Comics Evreninde Bu Sefer Neler Oluyor?
Çizgi roman dünyası bazen bir papağanlar kulübüne dönüşür. Bir yayınevi bir şey yapar; diğerleri aynen takip eder. Bazen de bugünlerde olduğu gibi birden fazla yayın evi aynı anda birbirine o kadar çok benzeyen bir şey yapar ki şaşakalırsınız. Dynamite, Marvel ve DC Comics bu durumun son örneği olarak aynı anda değişik evrenlerin bir araya geldiği büyük crossover maceralar yaptılar bu aylarda. Marvel’in Secret Wars’u da DC Comics’in Convergence’i de hali hazırda var olan evrenin kurallarını baştan yazacak ve statükoyu derinden sarsacak maceralar olarak tanıtıldı. “Bitiriyoruz… Bitiriyoruz ve baştan başlıyoruz.” dendi. Biz de şaşırdık… Çünkü zaten DC Comics yeni baştan başlamıştı… Marvel ise sürekli baştan başlamasıyla ünlüydü.
Yeni Bir Sıfırlamaya İhtiyaç mı Var?
DC Comics, Convergence’i bir New 52 ile birlikte yarattıkları problemleri çözme, sevimsiz geçmişe bir sünger çekip baştan ve tertemiz bir başlangıç yapma fırsatı olarak lanse etti ve söz verdi “O hataları bir daha yapmayacağız.” diye.
Teoride Convergence de Secret Wars gibi kendi içinde kapalı, yüzlerce başka dergi almak gerektirmeyen bir sıfırlama macerası. Ancak bu iddianın ne kadar yanlış olduğunu “Secret Wars #1”de rahatlıkla görebilirsiniz. Muhtemelen neler olduğunu hiçbir şekilde anlamayacağınız bu sayı aslında sizin geçtiğimiz dört sene boyunca çıkmış olan bütün Avengers ve Fantastic Four sayılarını okuduğunuz var sayıyor. Okumadıysanız da geçmiş olsun… Zahmet edip bir çıkan kısmın özeti geçilmiyor. Paşa paşa gidip okuyun dört senelik Marvel evrenini!
Benzer özelliklere sahip Convergence daha mı iyi? Kısmen…
Gerçek Brainiac İş Başında
Convergence’in kötü adamı Brainiac. Ancak tüm iyi kötü adamlar gibi ortalıkta fazla gözükmüyor ve varlığından ziyade planlarının etkilerine şahit oluyoruz. Eski DC Comics okuyucularının şaşırması doğal olacaktır. Bu, sizin tanıdığınız Brainiac değil. Bu gerçek Brainiac!
“O da ne demek? Diğerleri çakma Brainiac mıydı?” diye soracak olursanız cevap: Evet. Öğreniyoruz ki baştan beridir gördüğümüz tüm Brainiac’lar aslında gerçek Brainiac’ın yarattığı, kahramanlarımızı test eden varlıklar. Gerçek Brainiac ise sandığımızdan çok daha güçlü, uzay-zaman ve boyutlar ötesi bir yaratık. Farklı boyutlardan ve gerçekliklerden örnek şehirler araklıyor ve bunları tam bilemediğimiz bir sebepten uzay-zamanın ötesinde bir gezegende bir araya getiriyor. İşte tam burada da mevzu karışıyor. Çünkü yine bilmediğimiz bir sebepten kayıplara karışmış Brainiac. Patronun işe gelmediği bu ortamda gezegenin hakimi Telos, Brainiac yerine karar verip tüm şehirlerin birbirleri ile savaştıkları bir turnuva başlatıyor. Sağ kalan ödül olarak… sağ kalıyor. Brainiac’ın neden ortada olmadığını ise Future’s End okuduysanız biliyorsunuz ancak…
Sonlardan Sonra Gelen Başlangıç
Yazar Jeff King’in hakkını yememek lazım. Convergence, Secret Wars kadar karışık bir hikaye değil. Elbette ki DC Comics kahramanları hakkında temel bazı bilgilere sahip olduğunuzu var sayıyor ama daha önce yayınlanmış yüzlerce sayılık bir maceranın da devamı değil. Convergence’de neler olduğunu daha iyi anlamak için opsiyonel olarak okunması gereken çizgi roman serileri hali hazırdaki ana evrenin beş sene sonrasında geçen Future’s End, Earth 2 ve bu ikisini birleştiren Earth 2: World’s End. Future’s End’i okumadıysanız Brainiac’in neden ortada olmadığını ancak bölük pörçük bir özetten anlayabiliyorsunuz. Ama sıradan okuyucu için asıl problem Convergence’in odaklandığı kahramanlar olabilir.
Tüm şehirler içlerindeki insanlarla ile birlikte kapalı bir devre olarak kaçırılmasına karşın kahramanlarımız Superman, Batman, Robin, Green Lantern, Flash ve Wildcat (ya da bu haliyle Red Lantern) son anda hapsedilmekten kurtuluyor. Ancak kahramanlarımızı ilk bakışta tanımanız kolay değil. Çünkü bunlar ana evrenin değil, Earth 2’nin kahramanları. Jeff King, beklenmedik bir hareketle ana evreni Convergence’in az çok dışında tutuyor. Bu sayede ana evren devamlılığı minimum etkiyle kurtuluyor. DC Comics kozmolojisiyle çok ilgili değilseniz aslında sizi çok da etkileyecek olaylar olmuyor yani. Dezavantaj ise aktif olan kahramanların okuyucuların çoğunun aşina olmadığı Earth 2’nin New 52 halinden geliyor olmaları.
Mini Earth 2 Rehberi
Earth 2 de aynı ana evren gibi başlıyor New 52 macerasına. Ancak Earth 2’de kahramanlar henüz ortaya çıkmadığı için Darkseid istilası Justice League benzeri bir grubun kurulmasına sebep olmuyor. Sonunda Darkseid tehdidi geçici bir süre için savuşturuluyor ama bu savaş sırasında Superman, Batman ve Wonder Woman ölüyor. Convergence’de görecekleriniz ise bu olaylardan sonra ortaya çıkmış kahramanlar. Merak edenler için bir liste yapalım, baş aktörlerimizi tanıyalım:
Superman
General Zod Earth 2 evreninde idama mahkum edilince oğlu Val-Zod, El ailesinin yanına verilir. Kripton’un son anlarında Val-Zod da Kal-El gibi dünyaya gönderilir ama Kal-El’in aksine çok da sevimli olmayan insanlar tarafından ele geçirilir. Terry Sloan tarafından senelerce yer altında tutulup üzerinde deneyler yapılan Val, Superman’in ölümünden bir süre sonra kurtarılmış ve yeni Superman olmuştur.
Siyahi Superman, Val-Zod’un bildiğimiz Superman’dan güç seti olarak pek bir farkı olmamasına karşın hayatı boyunca yer altında yaşadığı için Kal-El kadar güçlenmemiş olduğunu görürüz. Öte yandan Val-Zod hayatı boyunca kitap okumuş, son derece kültürlü bir adamdır. Gerçek bir pasifisttir. Çok gerekli olmadıkça, hatta bazen çok gerekli olsa dahi, güç kullanmaz. Bunun yanında elbette ki ciddi bir tecrübe eksikliği vardır.