Darwin – Kıyamet Bu Kez Gökten Yağıyor
Bu haftaki yazımda 2007’den bu yana hikâye yönü kuvvetli modern İtalyan çizgi romanlar yayınlayan Romanzi a Fumetti serisinin 7. çizgi romanı olan Darwin’i tanıtacağım. HOZ Comics katkılarıyla ülkemizde de çevirisi bulunan bu eser; felaket ve kaos temalı çizgi romanlar repertuarımıza tek ciltlik yeni bir yorum olarak dahil oluyor.
Eserin yazarı; Paolo Barboto ve çizeri Luigi Piccato’yu bir diğer Bonelli yapımı olan İtalyan klasiklerinden; “Dylan Dog” çizgi romanında yaptıkları çalışmalardan tanıyoruz. Okurların duyularını kandırmasıyla bilinen bir yazarla üstün yetenekli bir çizer bir araya geliyor ve ortaya kaliteli bir yapım çıkıyor.
Hikâye 21 Aralık 2012’de başlıyor. Buradan da fikir yürütebileceğimiz gibi felaket ile başlıyor. İrlandalı öğrenci Kent Darwin, Paris’te Chieko adındaki güzel sevgilisiyle mutlu bir ilişki yaşamaktadır. Evlenme konularından bahsettikleri bir konuşmanın akabininde gökte bir parıltı belirir. Chieko başta bunu yıldız kayması zanneder fakat parıltılar sıklaştıkça anormal bir durum olduğu anlaşılır. Ansızın bir göktaşı yanlarındaki saat kulesine isabet eder ve panik yaratır. Arkasından peşi sıra gelen göktaşları geniş çaplı bir yıkım getirir. Dünya; meteor yağmuru dolayısıyla felakete sürüklenmiştir. İlginç olan; olay sırasında bilincini kaybeden Darwin’in olaydan aylar sonra uyanmasıdır. Soru işaretleri bunun gibi pek çok gizemli olayı takip eder yani, Darwin’in çözmesi gereken şeyler vardır.
Anlatım oldukça akıcı, peşinden götüren sürükleyici bir yapıda işlenmiş. Sonraki sayfayı merak ederek çeviriyorsunuz. İçinde bulunduğu kaotik atmosferi başarılı bir şekilde yansıtıyor ve sizi oraya başarılı bir şekilde götürüyor.
Karakterler genel olarak farklı milliyetlere mensup ve biraz geleneksel yapıda. Mesela bira, gurur ve yumruk; Kent Darwin karakterini özetleyen üç kelime olarak ifade edilmiş. Yani tipik bir İrlandalı formunda verilmiş. Sevgilisi Chieko ise; tutucu bir babanın kızı, alışıla gelmiş Japon formunda bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Gizemli karakter Kinja, getirdiği sorular ve yanıtlar ile hikâyeyi daha sürükleyici hale getiriyor. Bu arada; Kent Darwin karakteri tasarlanırken soyadını modern biyolojinin kurucusu olarak kabul edilen Darwin’den alıyor.
Çizimler etki bırakan cinsten başarılı. Kalitesi itibariyle her karesinden tat alıyorsunuz. Hikâyenin içinde bulunduğu kaotik atmosfer detaylı çizimlerle çok iyi betimlenmiş. Fumetti kültüründen aşina olduğumuz siyah beyaz çizimleri modern Fumetti kalitesinde hayranlıkla okuyoruz yani bu yapım için görsel yönü oldukça kuvvetli bir yapım demek yerinde olacaktır. Değişken olmakla beraber sayfa başına ortalama 5-6 çizim paneli düşüyor. Kıvamında bir akış ile sayfaları çeviriyoruz.
Walking Dead, Last Man ve nice nice niceleri… Dünyanın sonu fikri taşıyan kurgular, şu günlerde pek özgün kaçmıyor olsalar da, meteor yağmuru fikri bence hoş olmuş. Kaliteli bir şekilde sıkmadan ayarında sunulmuş. Medeniyetin kırılganlığını anlatan yapımlara güzel de bir alternatif olmuş. Lezzetli çizimlerle sürükleyici ve kısa bir modern fumetti denemek isterseniz, Darwin yapımını okunabilir bir yapım olarak tavsiye ediyorum. Fırsat buldukça diğer Romanzi a Fumetti yapımlarını da tanıtmaya çalışacağım herkese iyi okumalar.