DC Comics – New 52 Rehberi
Secret Wars ve Convergence gibi maceralarla dünyaların sarsıldığı ve değiştiği bu dönemde özellikle DC Comics ile ilgili pek çok yazıda New 52 diye bir şeyden bahsettiğimizi fark etmişsinizdir. Convergence hakkındaki fikirlerimiz yakında beyan edilecek… Ama bu bağlamda öncelikle bu New 52’nin ne olduğunu açıklığa kavuşturmak daha manalı olacaktır. Dolayısıyla işte size 9 soruda New 52 rehberi. Öncelikle:
1- Nedir Bu New 52?
DC Comics’in 2011 yılında düzenlediği bir sıfırlama aktivitesidir. Tüm DC Comics gerçekliğini ve karakterlerin hikayelerini baştan düzenlemiş ve modernize etmiştir.
New 52 ismi DC devamlılığında 52 adet paralel evren olmasından gelir. Sonsuz sayıda alternatif evren yerine 52 tane alternatif evren olduğu gerçeğini 2006-2007 yılları arasında yayınlanan “52” isimli dergi sayesinde öğrenmiştik.
Neden 52 sayısının seçildiği konusunda teoriler çeşitlidir. DC’nin bu konuda ABD’deki eyalet sayısından etkilenmiş olduğu en popüler teori olup bazı yazarlar tarafından da öne sürülmüş olsa da DC Comics tarafından resmen onaylanmamıştır. Öte yandan 52 isminin anlamı ile ilgili Donner filmlerinde Superman’i oynayarak meşhur olan Christopher Reeve’in 52 yaşında vefat etmesine atıf yapıldığıyla ilgili bir başka dedikodu da yok değil. Daha çılgın fikirler Afrika’da 52 ülke olduğu veya piyanoda 52 adet beyaz tuş olduğu gibi alakasız bağlantılara işaret ediyor.
Pratik sebep ise 52 isimli derginin haftalık olması ve yayımının tam bir sene sürmesidir. Böylece bir sene boyunca toplam 52 sayı çıkmış ve 52 ayrı evren tanımlanmıştır.
Bu konseptin yenilenmiş hali olduğu için New 52 de neredeyse aynı ismi taşır.
2- Ne Zaman Oldu Bu?
2011 Ağustos-Eylül desek aşağı yukarı doğru demiş oluruz. İşin anahtarı “Flashpoint” isimli, Flash odaklı macera.
Burada Flash’ın başına gelenler gerçekliği değiştiriyor. Flashpoint öncesi olayların tamamı tarihten siliniyor. Öte yandan minik bir açık kapı da yok değil.
3- Tam Olarak Ne Oldu?
Önce Ağustos 2011’de DC Comics bünyesinde yer alan neredeyse bütün çizgi romanların yayımına son verildi. (Hellblazer, Unwritten, Fables gibi istisnalar hariç…) Bir ay sonra dergilerin hepsi kademeli olarak birinci sayıdan tekrar başladılar.
Bir başka değişle otuzlu yıllardan beridir yayınlanan pek çok dergi ilk defa tamamen yayımdan kalktı ve tekrar başladı. Bu yeniden başlangıç, tamamen yenilenen “Justice League #1”in önderliğinde gerçekleşti.