DC Süper Kahraman Dosyaları: Batman

Batman’in Kimseyi Öldürmediğini Kim Söyledi?

Bu ilk maceralardaki Batman ile günümüzde tanıdığımız Batman arasındaki en önemli farklardan biri kahramanımızın orijinal halinde suçlulara karşı son derece acımasız olmasıdır. Batman öldürür. Hem de soğukkanlılıkla ve hiç acımadan öldürür. Batman’in bu özelliği o dönemin diğer çizgi roman karakterlerinde çok rastlanmasa da yadırganmıyordu. Sebep basitti. Kane ve Finger Batman hikayelerini dönemin pulp dedektif romanlarına benzeterek yazıyorlardı. Çocuklara hitap eden bir çizgi romanda böyle bir stil çatışması normalde kötü bir şeydir. Ama Takvimler 1940’ı gösterdiğinde Batman kendi dergisine kavuşacak kadar meşhur olmuştu bile.

Bu önemli kilometre taşında Bob Kane ile Bill Finger’ın ortak derdi, Batman’in yanında yeterince çok yan karakter olmamasıydı. Batman hikayelerinde kahramanımıza destek olan ilk yan karakter Polis Müfettişi James Gordon’dur. Bill Finger’ın yarattığı Gordon okuyucunun karşısına 1939 tarihli “Detective Comics #27” sayfalarında çıkmıştır.

Bill Finger o dönemin Batman’inin Sherlock Holmes ile Douglas Fairbanks arası bir karakter olduğunu düşünüyordu Ancak okuyucuya kıyaslama yaparak Batman’in ne kadar şahane bir kahraman olduğunu gösterebilecek bir yan karaktere daha ihtiyaç vardı. Kısacası Batman’in bir Watson’a lazımdı. Fakat Batman Sherlock Holmes ise Gordon kesinlikle Dr. Watson değildi.

Robin Görev Başında

Finger’in önerisine karşılık Kane’in ilk fikri Batman’in yanına kahramanlık kariyerine yeni başlamış, çocuk yaşta bir çırak vermek olmuştur. Çizer Jerry Robinson karakteri tasarlarken yakın zamanda okuduğu bir Robin Hood kitabında yer alan  kostümden etkilenir. Bu nedenle de karaktere isim olarak Robin Hood önerir. Finger, Robin Hood isminin biraz fazla kör göze parmak olduğunu söyleyerek Robin adında karar kılar. Hem böylece çizerin ismine de saygı duyulmuş olacaktır.

Robin'in ilk ortaya çıktığı Detective Comics #38 (1940)

Robin’in ilk ortaya çıktığı Detective Comics #38 (1940)

Batman’in yardımcısı Robin nihayet 1940 yılının Nisan ayında “Detective Comics #38” sayfalarında okuyucuyla buluşacak ve Batman’in satışlarını çok kısa bir zamanda ikiye katlayacak kadar beğenilecektir. Bob Kane daha sonra karakteri arka plana itmek istese de Finger’in ısrarları ile Robin’li maceralar devam eder ve kahramanlarımız “Caped Crusaders” veya “Dynamic Duo” gibi isimlerle anılmaya başlar. Robin’in gelişi ile Batman maceralarında da hafif bir yumuşama görülecek, okuyucu yaşı biraz düşecektir. Ancak aynı ay içinde olan en önemli şey bu değildir.

Zira 1940 Nisan’ında “Batman #1” de piyasaya çıkar ve bu sayede okuyucular iki tane daha önemli karakterle tanışırlar.

Yarasanın Sevgilisi Kedi Olur

Bob Kane o zamana kadar aseksüel bir hayat yaşayan Batman’e bir sevgili vermenin vaktinin geldiğini düşünüyordu. Bu sevgili her açıdan Batman’e denk olmalı, gerektiğinde Batman’ papucu ters giydirecek kadar akıllı olmalıydı. Bill Finger ise bu sevgilinin dost düşman arasında ince bir çizgide yürüyen bir femme fatale olmasından yanaydı. Bu kadın, her yönüyle Batman’in antitezi olmalıydı. Batman bir yarasaysa ve yarasa da sonuçta uçan bir fareyse, sevgilisi bir kedi olmalıydı.

batman10

Bill Finger’in ismini koyduğu “The Cat” karakteri bu şekilde ortaya çıktı. Finger’a göre kediler kadınlar gibiydi. Anlaşılması zor, hareketleri önceden kestirilemeyen, bencil ama zeki varlıklar olabilirlerdi. Böylece “The Cat”, Batman ile bir kedinin fareyle oynadığı gibi oynayan seksi ama seksi olduğu kadar da zeki bir mücevher hırsızı oldu. Daha sonra ismi Catwoman olarak değişecek olan karakterin görsel tasarımı ise tamamen Bob Kane’e aittir. Bob Kane, dönemin en seksi sinema yıldızı olarak bilinen Jean Harlow’un neredeyse aynısını çizmiştir.

“Batman #1”de okuyucunun karşısına çıkan Catwoman önceleri meşhur deri kıyafetine sahip değildi. Teknik olarak bir esas kadın niyetiyle yaratıldığı için de Batman tarafından öldürülmeyen veya ölümüne sebep olunmayan ilk kötü olmuştur. Catwoman hakkında daha detaylı bilgi için:

DC Süper Suçlu Dosyaları: Catwoman

Batman’in öldürmediği ikinci önemli karakter ise yine aynı sayıda okuyucuların karşısına çıkan Joker olacaktır.

Why So Serious?

Joker’i kimin yarattığı hususu çizgi roman tarihçilerini hala meşgul eden bir muammadır. Batman’in fikri haklarını neredeyse ahlaksızcasına üstlenen Bob Kane, aynı zamanda Batman tarihi ile ilgili en önemli kaynak olduğundan “Batman #1”in hazırlanış sürecinde gelişen olayları tam olarak bilemiyoruz. Ancak eldeki belgeler ve anlatılanlardan çıkan en muhtemel sonuç Joker’i o dönem çok genç olan ünlü Batman çizeri Jerry Robinson’un yarattığı ama Bob Kane’in payeyi kendine çıkardığıdır.

Batman #1 (1940)

Batman #1 (1940)

Anlatılanlara göre Robinson; Kane ve Finger tarafından artık Sherlock Holmes’un süper kahraman hali olarak muamele gören Batman’e bir baş kötü vermek ister. Genel olarak çelişkilere hayran olan Robinson, bu baş kötünün cani ama neşeli olmasını istiyordu. Yine anlatılanlara göre Joker ismi evde bulduğu iskambil kağıtları ile oynarken desteden Joker’i kesince ortaya çıkmış. Telefona sarılan Robinson, arasının daha iyi olduğu Bill Finger’i aramış ve sürekli tuhaf, korkutucu şakalar yapan psikopat kötü adam fikrini paylaşmış. Sıradan bir mafya patronu yerine böyle bir kötü adam yaratma fikrini beğenen Finger, Robinson’a aktör Conrad Veidt’in bir resmini bulmasını söylemiş. Robinson da bunun üzerine Joker’i Veidt’e benzetmiştir.

Ne var ki Kane ve Finger, Joker’i “Batman #1”in sonunda öldürmek isterler. Bunun sebepleri çeşitlidir. Kane, o dönemde, prensip olarak aynı kötü adamı birden fazla kullanmak istemiyor, bunun yaratıcılığını kötü etkileyeceğini düşünüyordu. Finger’a göre de sürekli aynı kötü adamların geri gelmesi Batman’i beceriksiz gösterecekti. İşte bundan dolayı Kane ve Finger tarafından kaleme alınan ilk macerasının sonunda Joker aslında ölmekteydi. Günümüzde çizgi roman dünyasının en popüler kötü adamlarından olan Joker’i kurtaran, editör Whitney Ellsworth olmuştur. Ellsworth’ün talimatı ile hikayeye alelacele eklenen bir panelde Joker’in hala sağ olduğu gözükmekteydi.

batman12

Batman dergisinin ilk on iki sayısından dokuzunda gözüken Joker, böylece Batman hikayelerinin ilk kadrolu kötü adamı olur.

Bu yazı, "Süper Kahraman Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar